La crisi energètica i els preus alts de l’electricitat constaten la necessitat de reformar el mercat energètic de la UE. Què fa el Parlament sobre això?
19 de setembre
L’inici de la guerra de Rússia contra Ucraïna el 2022 va augmentar bruscament els preus de l’energia. L’European Power Benchmark va fer una mitjana de 339 euros/MWh el tercer trimestre del 2022, un 222% més que en el mateix període un any abans.
L’increment dels preus, la seguretat del subministrament energètic i la necessitat d’estimular el procés de descarbonització de la UE van portar la Comissió Europea a proposar una reforma del mercat elèctric el 14 de març de 2023. El Parlament el va donar al setembre. any llum verda a l’obertura de negociacions amb el Consell per a aquesta reforma.
Major protecció dels consumidors davant de la volatilitat dels preus de l’energia
“Amb aquest acord, el Parlament situa els ciutadans al centre del disseny del mercat de l’electricitat, prohibint a les empreses retallar l’electricitat dels consumidors vulnerables i en risc, promovent el dret a compartir l’energia, reduint les pujades de preus i promovent preus assequibles per als ciutadans i les empreses”, va dir l?encarregat de la reforma del mercat energètic del Parlament, l?eurodiputat socialista espanyol Nicolás González Casares.
Els eurodiputats proposen reforçar la protecció dels consumidors davant de la volatilitat dels preus. Els consumidors han de tenir accés a contractes de preu fix o preus dinàmics, així com més informació sobre les opcions contractades. L?objectiu és que els preus siguin estables i mitigar l?impacte de les crisis sobtades de preus.
Els membres del Parlament també volen que els països de la UE prohibeixin als proveïdors tallar el subministrament elèctric als clients vulnerables i impedir als subministradors exigir a aquest tipus de clients el pagament anticipat del servei.
Evitar la manipulació del mercat energètic
El Parlament també proposa noves mesures per protegir millor el mercat majorista de l’energia de la UE i fer front a la manipulació del mercat amb el reforçament de la transparència, els mecanismes de supervisió i el paper de l’Agència de Cooperació dels Reguladors de la Energia.
“A la nostra feina, ens hem guiat per tres principis fonamentals: coherència jurídica i transparència, una dimensió europea reforçada i un mercat reforçat”, va declarar l’eurodiputada portuguesa Maria da Graça Carvalho, del Partit Popular Europeu.
Propers passos
Les converses amb els governs nacionals sobre la forma definitiva de la reforma del mercat de l’electricitat de la UE poden començar una vegada que el Consell hagi adoptat la posició. El Consell ja ha acordat una proposta de reglament sobre la integritat i la transparència del mercat majorista de l’energia. Els eurodiputats esperen arribar a un acord abans de les eleccions europees del 2024.