Martorell està immers de ple en la Festa del Roser, que va començar el 30 de setembre i s’allargarà al 9 d’octubre, amb activitats lúdiques i culturals per rememorar el nostre passat vinícola. El primer cap de setmana festiu ens ha deixat tastos de vins, actuacions musicals, ràdio en directe, teatre, el Saló del Còmic i el Manga, o el correfoc infantil.
Divendres al vespre van arrencar els Racons del Vimarts amb ‘Vi, Lletres i Música a la Taverna Pujolsiana’ a la Torre de les Hores. El filòsof Joan Cuscó va maridar vins amb dites i pensaments de Francesc Pujols al voltant d’aquesta beguda. El va acompanyar el duet composat per Valentí Maymó i Frederic Aicart, de Bubulina Teatre.
Francesc Pujols, a més de viure del món del vi, va utilitzar-ne constantment metàfores en les seves obres com a manera de veure el món. Així va descriure-ho Cuscó, qui va reivindicar l’estreta relació pujolsiana amb el vi.
El músic Valentí Maymó va escollir per a l’ocasió la tenora, un instrument genuí català, i les notes del piano de Pujols, mentre sonaven poemes de clàssics com Verdaguer o Segarra, i la dramatúrgia de Guimerà.
La nit de divendres a la Nau 2 de Ca n’Oliveres vam ballar amb les actuacions musicals de Rock Noise, un viatge turbo als 60 amb versions d’Elvis, Queen i The Beatles. Els Tàrraco Surfers van oferir versions genuïnes dels últims temps a ritme de surf. I DJ Miki Puig va barrejar els temes que crèiem oblidats amb d’altres de contemporanis.
El programa de Ràdio Flaixbac El vermut de Llucià Ferrer es va fer en directe dissabte, de 12.00 a 14.00h, a la pista jardí d’El Progrés. El locutor i el seu equip visiten cada dissabte els indrets més bonics de Catalunya per fer-hi el vermut i oferir ràdio en directe amb música, humor i entrevistes a celebritats. En aquesta ocasió, van passar pels seus micròfons l’alcalde Xavier Fonollosa i el cellerista martorellenc Pere Flores.
De 10.00 20.00h, al recinte firal de Ca n’Oliveres, es va fer dissabte el 2n Saló del Còmic i Manga de Martorell. Els amants d’aquest gènere es van donar cita amb els clàssics i les novetats, per a infants i adults, en una vetllada organitzada per Comerç Amic i Còpies Martorell.
La il·lustradora Joana Solà hi va oferir dibuixos propis fets a mà i a ordinador, i dibuixos homenatge a personatges manga i anime. Creu que el gènere està cada cop més de moda i que es nota quan va a vendre els seus productes als diferents salons.
Pili Pico també va vendre nines personalitzades i inspirades en personatges manga. La martorellenca valorava positivament que cada cop hi hagi més gent interessada en aquest món i que les fires s’estenguin més enllà de les fronteres de Barcelona.
Xapes, postals i clauers de diferents sèries anime és el que es va poder trobar a l’estand de la Marina Méndez, qui també subscrivia que el còmic japonès va cada cop a més.
Els premis del concurs de cosplay, disfresses de personatges de còmics, manga i anime, van ser en primer lloc per a Carol Pingarron qui va triar el personatge Hazuki de la sèrie Magical Doremi, el segon per a Judit Fernández vestida de Guilin d’El señor de los anillos i el tercer per Madiha El Hmaidi que anava de Rapunzel d’Enredados.
Dissabte a la tarda es va fer el concert de la soprano Sabrina García, primera finalista de la darrera edició del Concurs de Cant Josep Palet. La seva veu poderosa va delitar el públic congregat a Cal Nicolau. El recital formava part del cicle M’Clàssics, organitzat per Joventuts Musicals de Martorell.
Simultàniament, la Secció Sardanista de Martorell va presentar el Concert del Roser a l’Auditori Joan Cererols amb les cobles Marinada i Mediterrània, sota la direcció d’Alfons Reverté. S’hi va interpretar una dotzena de temes. A la segona part, peces escrites especialment per a dues cobles.
El correfoc infantil de Diables de Martorell es va fer dissabte al vespre amb una setantena de nens i nenes de la colla martorellenca i d’Els Diablots d’Olesa de Montserrat. El recorregut, com l’any passat, es va fer pel passeig del Quarter, la plaça de la Creu, el carrer de Pere Puig, la plaça Germanes Maestre i carrer d’Anselm Clavé.
L’associació Neven va omplir la Nau 2 a la nit amb la proposta Chicken Love. Un total de 16 freestylers van lluitar per aconseguir el major nombre i la major qualitat de rimes a la batalla de galls. En primer lloc va quedar Eriko Banaclocha (Eriko) i en segon lloc David García Jamal (Drakon). A continuació, l’operació amor va celebrar cites en directe amb discjòqueis i regals.
Aquest diumenge ha tingut lloc el Vermut concert benèfic de la Fundació Tutelar Som Capaços al qual han assistit unes 250 persones. S’ha gaudit del concert de la formació Amazing Gospel als jardins d’El Progrés.
La Fundació tutela persones amb discapacitat des de la proximitat, vetllant perquè estiguin al costat de casa, en el seu entorn i gaudint del suport dels voluntaris i amics que es puguin vincular a través de l’entitat. Sílvia Capuz, membre de l’entitat, ha detallat que els diners recaptats aniran destinats al projecte de voluntariat.
La Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil ha presentat Núvol núvol, titelles per a un públic familiar i escolar a partir de quatre anys. La cita ha estat a la Nau 2 de Ca n’Oliveres. Produït per Perifèria Teatre, ha reflexionat al voltant de l’amor romàntic. És el primer dels tres espectacles de pagament que La Xarxa Infantil i Juvenil de Martorell ha programat en el primer trimestre de la temporada.
Artistes Plàstics ha continuat aquest diumenge amb Roser Analog Experience, una sèrie d’activitats que combinen la fotografia creativa amb el vi. L’impulsor ha estat David Pérez, de Síbux Fotografia. Divendres van fer quimigrames o fotografies sense càmera amb revelador fotogràfic casolà fet amb vi negre, dissabte un taller de cianotípia, tècnica fotogràfica centenària, i avui un safari fotogràfic amb rodets intervinguts amb vi negre i filtres creatius.
La Banda Simfònica de Martorell ha protagonitzat al migdia el ja tradicional ‘Vi a banda’ a la plaça de l’Església. A la tarda, Iban Urizar, etnomusicòleg i multiinstrumentalista basc ha dut a l’Auditori Joan Cererols el seu projecte musical Amorante, una de les propostes més singulars del Roser a ritme de música del poble revisada.
Més festa fins al 9 d’octubre
La Festa del Roser seguirà durant tota la setmana vinent amb diferents propostes. Entre les més destacades, dijous 6 d’octubre hi haurà Festa Anual Flaixbac a partir de les 20.00h amb Ana Mena, Oques Grasses, Miqui Nuñez i Sexenni.
Divendres 7 d’octubre, es farà la Trobada d’Entitats a la Nau 2 de Ca n’Oliveres. Un acte on es posa en valor la feina feta per les entitats i reconeixen el seu paper en el desenvolupament esportiu, cultural i social del nostre municipi, detalla el regidor de Cultura, Andreu González.
Dissabte 8 d’octubre, la Festa del Most i el pregó amb la sommelier i comunicadora Meritxell Falguera. La DO Alella serà la convidada enguany a l’11è Vimart Fira de vins, caves i gastronomia que repetirà ubicació a l’aparcament del Vapor, des de les 18.00h i fins les 01.00h. Les parades de vins i caves i de gastronomia repetiran ubicació a l’aparcament del Vapor oferint els seus productes.
A la nit, a la plaça de l’Església, se celebrarà el 10è Vi, Moda i Estilisme. Aquesta activitat serà la darrera de les 13 programades dins del cicle Racons del Vimart. Un compendi d’actes que cada dia del Roser suposaran la descoberta de cellers petits i dels seus vins singulars, que tenen un fil conductor i un esperit, i que maridaran aquests caldos amb diferents àmbits culturals com la narrativa, la poesia, la música o la filosofia. Dissabte a la nit, a partir de les 00.00h, Festa Flaixbac amb Carles Pérez, Andreu Presas i Mar Arans i, a continuació, la música de tots els temps amb Pelukas.