30.04.18 – BARCELONA • Barcelonès

Reinventant els ‘Espais Llindar’ de les nostres ciutats per avançar cap a la ‘regeneració urbana’

0
388

Un total de 140 participants de 15 ciutats i àrees metropolitanes europees, representats  d’ajuntaments i altres ens locals de l’àrea metropolitana de Barcelona participen en aquests seminaris que tenen com a escenaris l’Hospitalet de Llobregat, l’AMB i Badia del Vallès.


Imatge de la presentació. Foto: AMB.
Aquest dijous 26 i divendres 27 d’abril es porten a terme dues jornades que s’emmarquen en la conferència final dels projecte URBACT-SubUrban i MEANING, ambdós cofinançats per la Comissió Europea i en els quals hi participa l’AMB juntament amb altres metròpolis i ciutats europees.
Un total de 140 participants de 15 ciutats i àrees metropolitanes europees, representats  d’ajuntaments i altres ens locals de l’àrea metropolitana de Barcelona participen en aquests seminaris que tenen com a escenaris l’Hospitalet de Llobregat, l’AMB i Badia del Vallès.
Millorar els ‘espais llindar’ de les ciutats és imprescindible per fer ciutats més inclusives, democràtiques i sostenibles. Aquestes zones es troben entre la ciutat central i zones disperses o més perifèriques que queden excloses i segregades de les principals infraestructures de mobilitat i altres equipaments.
Alfred Bosch, Vicepresident de l’Àrea d’Internacional i Cooperació va fer ahir al MUHBA l’acte de benvinguda, on va remarcar la necessitat que la Unió Europea aposti per les àrees metropolitanes i continuar treballant en projectes com els ‘espais llindar’ per humanitzar zones tradicionalment abandonades i excloses de la planificació urbana.
El Mercat de la Florida és l’emplaçament que ha acollit la benvinguda i les primeres ponències d’aquest matí, amb presència de Ramon Torra, Gerent de l’AMB, Francesc Belver, Tinent d’Alcalde de Coordinació, planificació i desenvolupament econòmic de l’Hospitalet; i Nuala Morgan, representant del Programa URBACT.
El fet d’escollir el Mercat de la Florida no és casualitat: es tracta d’un equipament i espai de centralitat que ha conduit cap a la regeneració del barri, fet que encaixa amb la temàtica principal d’aquests seminaris.
Ramon Torra, gerent de l’AMB, ha donat la benvinguda als assistents, destacant el paper de l’AMB amb projectes com el Pla Director Urbanístic
Durant la tarda, es faran visites tècniques a projectes i actuacions urbanístiques de l’AMB, com l’Escola de música i centre d’arts Gornal (Hospitalet de Llobregat), el 22@ i superilles al Poblenou o el Carrer Pirineus, al barri Santa Rosa de Sta. Coloma de Gramenet.
Els projectes de regeneració urbana i metropolitana que utilitzen fons estructurals i d’inversió de la UE marcaran el matí del divendres 27, amb dues taules rodones com a eixos conductors de la jornada. Aquestes sessions comptaran amb representants d’àrees metropolitanes d’importants ciutats europees com Milà, Viena, Düsseldorf O porto, Zagreb o Riga.
L’objectiu de la sessió a la seu de l’AMB serà conèixer l’experiència de les ciutats i àrees metropolitanes europees en la utilització dels fons estructurals i d’inversió de la UE, com el FEDER, destinats a projectes estratègics i de regeneració urbana.
Xavier Tiana, Cap de Servei de Relacions Internacionals de l’AMB valora que l’acord signat entre la Generalitat de Catalunya i l’AMB per al finançament de projectes metropolitans per un import de 60M€ d’inversió (30M€ de FEDER) fins al 2023 suposa un marc de treball immillorable per reforçar actuacions de l’AMB estratègiques en àmbits de gestió com la millora i ordenació dels espais dels rius Llobregat i Besós, l’aposta de l’AMB per la mobilitat sostenible, el foment del vehicle elèctric, l’acció en l’àmbit de les SMART Cities o actuacions d’eficiència energètica en infraestructures metropolitanes com la il·luminació de les rondes.             
La tarda de divendres servirà per veure in situ el projecte pilot de Badia del Vallès ‘Imagina Badia’. Es tracta d’un projecte redactat amb participació de molts agents socials: des de tècnics d’Ajuntaments i AMB, ciutadans i associacions amb l’objectiu de  fer una ciutat més integrada, saludable i inclusiva.
Reduir el volum de cotxes, augmentar la intermodalitat de transport públic, millorar el manteniment dels espais públics, promoure l’accés a l’habitatge o eliminar l’Amiant present en les edificacions són alguns dels principals objectius d’una llista molt més extensa
Projecte ‘URBACT’ dins del Sub> urban
L’URBACT és un projecte que permet a ciutats europees treballar conjuntament per desenvolupar respostes efectives i sostenibles als principals reptes urbans actuals, reafirmant el paper principal que les àrees metropolitanes juguen per solucionar problemàtiques comunes cada cop més complexes d’una societat més dinàmica i canviant. Està finançat amb fons regionals europeus i amb la contribució de les mateixes ciutats. En el cas de l’AMB, hi ha una aportació del 30% del finançament.
L’objectiu de la xarxa Sub> Urban es reinventar els barris llindars de la ciutat central per convertir-los en llocs més atractius pels seus habitants, fer-los barris actius amb identitat pròpia i dotar-los d’activitats i serveis perquè siguin llocs propicis a rebre habitants que s’hi quedin a viure. 
MEANING
MEANING és un projecte finançat pel programa europeu Europe for Citizens en el qual un conjunt de grans ciutats i àrees metropolitanes europees intercanvien coneixement i generen xarxa al voltant del fenomen metropolità, les polítiques d’atractivitat de la ciutat o la gestió dels fons estructurals i d’inversió de la Unió Europea. El projecte està liderat per la ciutat metropolitana de Milà i compta amb la participació de l’Àrea Metropolitana de Porto, la Ciutat Metropolitana de Bari, l’AMB, Riga, Àrea Metropolitana de Gdansk, Zagreb i ALDA.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.