PSC, ICV-EUiA, ERC i CiU consensuen una declaració per reclamar diàleg en la llei de reforma de les administracions locals que impulsa el Govern de la Generalitat
Reunió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat, aquest dimecres a la seu del Baix Llobregat.
El Consell d’Alcaldes del Baix Llobregat ha signat una declaració unitària en defensa de la integritat territorial de la comarca i reivindicant el consens en la reforma de les administracions locals que impulsa el Govern i que segons el seu esborrany, preveu la dissolució del consell comarcal per aquells municipis que formen part de l’Àrea Metropolitana (AMB). El text, acordat pels grups polítics del PSC, ICV-EUiA, ERC i CiU i l’abstenció del PP a la comarca, sol·licita la creació d’una comissió de diàleg mixta formada pel Govern, l’AMB i els ajuntaments. "No es pot transformar una realitat històrica sense dialogar amb el territori", ha dit Joaquim Balsera, president del Consell i alcalde de Gavà.
Davant l’avantprojecte de llei de la reforma de les administracions locals que es troba en el seu tràmit parlamentari, i que segons l’esborrany preveu que dels trenta municipis que integren el Baix Llobregat, vint passin a dependre de l’AMB, el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat, reunits aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal, han signat una Declaració en defensa de la unitat "històrica, territorial, social, cultural i econòmica" de la comarca.
Defensa de la "identitat" històrica del Baix Llobregat
El text defensa la "identitat" històrica i consolidada d’aquest territori que, recorden, constitueix el 10% del pes poblacional, econòmic i social de Catalunya i per tant, també, la necessitat de mantenir la seva integritat territorial i la seva visió comarcal des del seu Consell Comarcal com a institució supramunicipal, que és a més, afegeix el text, "una referència en la prestació de serveis socials i econòmics" dels trenta municipis que engloba.
En aquest sentit, apunta la declaració, els ajuntaments i el Consell Comarcal, comparteixen "la necessitat de reestructurar, racionalitzar i si cal reorganitzar les administracions públiques" però sempre des del consens i el diàleg amb el territori. "No es pot transformar una realitat històrica sense dialogar amb el territori", ha defensat Balsera, insistint que aquesta petició de diàleg de la comarca ha estat des del primer dia.
Així, els alcaldes i alcaldesses de la comarca defensen – i així ho traslladaran a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a qui li demanar tenir una reunió- que es mantingui la unitat territorial del Baix Llobregat però que es creï una comissió mixta de diàleg, amb representació del Govern, l’AMB, el Consell Comarcal i els alcaldes, on es defineixin i es consensuïn mecanismes per delegar competències a cada nivell administratiu en favor d’una major eficiència i per tal d’evitar duplicitats. Un element en el qual, totes les formacions polítiques signants del manifest, han reiterat que hi estan del tot d’acord.
Ampli consens polític
"Volem donar una veu unànime de tots els alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat a favor de la integritat de la comarca, sense estar en contra d’una major racionalitat de les administracions locals", ha destacat Balsera, qui reitera però que en qualsevol cas, s’ha de treballar des del consens i el diàleg amb el territori.
Des de CiU, l’alcalde de Molins de Rei, Juan Ramon Casals, ha defensat també el paper i els serveis socials que donen els Consells Comarcals, també el del Baix Llobregat i l’ampli consens polític que en aquest sentit s’ha aconseguit amb la signatura d’aquesta declaració dels alcaldes a favor "d’una de les administracions supramuncipals que més ajuden als ciutadans sobretot en una època de crisi com l’actual".
En qualsevol cas però, Casals sí que ha reconegut que cal racionalitzar les administracions per no duplicar uns serveis que en alguns casos, com en l’àmbit metropolità, es poden donar duplicitats en algunes competències en fins a cinc nivells diferents d’administració local, ha destacat.
També l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i en representació d’ICV-EUiA a la comarca, s’ha felicitat per l’ampli consens polític de la declaració que "vol posar en valor el bon funcionament del Consell Comarcal i la seva tradició històrica en la dinamització econòmica i estratègica de la comarca".
"Sorprèn que ara, per una decisió política s’ignori aquesta realitat" perquè "no hi ha cap justificació per dividir la comarca", ha afegit Tejedor, qui assegura que està convençut que amb diàleg que confien poder obrir amb el Govern de la Generalitat aquest entendrà la importància de mantenir la comarca unida. L’alcalde també ha alertat que la vinculació de certs municipis a l’AMB, suposarà estar sempre sota un únic rumb i visió de la ciutat de Barcelona.
Finalment, des d’ERC s’ha destacat que la voluntat última de la declaració a favor de la integritat territorial de la comarca és sempre la de treballar conjuntament per millorar els serveis que es presten, des de la proximitat, al conjunt de la ciutadania de la comarca.
La declaració ha estat signada pels alcaldes i alcaldesses d’Abrera, Begues, Castellví de Rosanes, Cervelló, Collbató, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, el Papiol, el Prat de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans. S’ha abstingut l’Ajuntament de Castelldefels, on govern el PP que ha dit que vol esperar a veure com evoluciona la llei en el seu tràmit parlamentari.