Només el 36% tenen una xarxa d’abastament d’aigua amb un rendiment superior al 75%
El pla aprovat per la Diputació preveu un estalvi anual de 12,5 hectòmetres cúbics
Tan sols els 36% dels municipis de la demarcació de Barcelona tenen una xarxa d’abastament d’aigua amb un rendiment superior al 75%. En general, moltes localitats barcelonines tenen canonades envellides per manca de manteniment i reposició, especialment les de menys de 20.000 habitants. La meitat dels Ajuntaments inverteix menys del 0,4% del pressupost municipal en la millora de la xarxa d’abastament i el període de retorn de la inversió en la millora de les xarxes d’abastament és d’aproximadament tres anys. Aquestes son les principals conclusions de la jornada organitzada dimarts per la Diputació de Barcelona.
Aquesta Jornada del cicle local de l’aigua, va servir per presentar el suport tècnic i econòmic als ens locals per garantir l’abastament d’aigua potable en un context de sequera estructural. La trobada arribava després de l’anunci fet a finals de juny per part de l’entitat supramunicipal de destinar una partida de 100 milions d’euros per a la millora del servei als 310 municipis del territori, a excepció de la ciutat de Barcelona. “És un dret fonamental, un servei públic i una competència local i la Diputació té la responsabilitat d’acompanyar els municipis per complir amb les polítiques públiques”, va subratllat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, en la inauguració de la jornada. La provisió d’aigua també “té una relació directa amb el desenvolupament econòmic i social del nostre territori. Aquesta jornada pretén generar un espai de reflexió, d’intercanvi de coneixement i d’experiències i de treball transversal entre tots els municipis de la demarcació. El dret a l’aigua requereix un treball conjunt, d’aliances, de complicitats i interinstitucional”, va afegir Lluïsa Moret.
Estalvi de 12,5 hm³
El programa preveu ajuts per finançar actuacions dutes a terme entre l’any 2023 i el 2027 que comportaran generar un estalvi d’aigua potable de 12,5 hm³ anuals, l’equivalent a 5.000 piscines olímpiques. El pla, segons es va defensar durant la reunió, dona resposta a les necessitats expressades pels municipis amb una “anàlisi exhaustiva de quines eren les situacions i les demandes dels diferents ajuntaments respecte les condicions de les seves xarxes de distribució i d’abastament”. Cada ajuntament rebrà un import mínim de 100.000 euros. Els 69 milions restants es distribuiran entre els municipis.“Un programa extraordinari per resoldre un greu problema. Ara els ajuntaments tindran la capacitat de poder decidir com fer eficient una xarxa que té tantes pèrdues, tantes fuites. Un primer pas per poder fer-ho possible i que permet una mirada de previsió”, va assenyalar el diputat d’Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic, Marc Castells.