El president de la Diputació ha fet aquestes valoracions durant la inauguració de les jornades ‘Els Pirineus: nous reptes i propostes vertebradores’ al Pont de Suert, organitzades per l’IEI
Imatge de la primera jornada. Foto: Dip. Lleida.
Reñé confia que en un termini de tres o quatre anys sigui realitat el desplegament de la fibra òptica a tot el Pirineu
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assenyalat avui la connectivitat, tant la viària i com la digital, com un dels grans reptes de futur de les comarques pirinenques. Reñé s’hi ha referit durant la primera de les tres jornades que, sota el títol ‘Els Pirineus: nous reptes i propostes vertebradores’, ha celebrat l’IEI al Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, amb un centenar d’assistents i coincidint amb el 30è aniversari de la creació de la comarca.
Pel que fa a la connectivitat digital, Reñé l’ha qualificat com una necessitat “imprescindible” per a qualsevol persona independentment del punt del territori on visqui i ha destacat que, per resoldre aquesta problemàtica, la Diputació de Lleida està treballant en un projecte que licitarà aquest any per tal que el desplegament de la fibra òptica es faci realitat “en un termini curt de temps, de tres o quatre anys màxim”.
Quant a la connectivitat viària, Reñé ha explicat que la problemàtica de les carreteres locals va més enllà de la titularitat de les mateixes, ja que és una qüestió “de recursos”. En aquest sentit, el president de la Diputació ha dit que obren converses amb el nou titular de la Conselleria de Política Territorial i que dies enrere va trametre una carta al Ministeri de Foment per tal de poder aconseguir més recursos per aquestes carreteres, ja que entén que els 3,5 milions d’euros que s’inverteixen anualment dins el Pla de Camins de la Diputació no són suficients per donar resposta a totes les contingències.
Reñé ha presentat la jornada en un acte en què ha estat acompanyat per José Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert, i pel president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero. El president de la Diputació ha precisat que les jornades posen sobre la taula nombrosos temes que serveixen per “prendre el pols” i calibrar “l’evolució en positiu i també els dèficits i mancances” de les comarques pirinenques.
Per la seva part, José Antonio Troguet ha dit que l’evolució demogràfica i econòmica el Pirineu els situa davant reptes singulars i els obliga “potser no a reinventar-nos, però sí a anar buscant nous sectors econòmics per poder fixar la gent al territori”. Hi ha coincidit el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, que ha recordat que, coincidint amb el 30è aniversari de la comarca, aquestes jornades “posen en comú reptes, necessitats i serveis que són comuns a tot el Pirineu” i que resoldre’ls ha de servir perquè “la gent pugui viure i tenir feina al territori”.
L’Institut d’Estudis Ilerdencs és l’organitzador d’aquestes jornades en què diferents agents del territori valoren les expectatives de present i les alternatives de futur de les comarques pirinenques pel que fa a aspectes fonamentals com ara l’activitat econòmica i el patrimoni, els serveis públics a la població i la mobilitat i les comunicacions.
La jornada d’avui ha tingut com a tema ‘Reptes econòmics i patrimoni’. La primera de les ponències ha tractat sobre ‘Els valors patrimonials en la base del desenvolupament pirinenc’ i ha anat a càrrec d’Ignasi Aldomà, professor del Departament de Geografia i Sociologia de la UdL, i a continuació Cristina Castellà, del Centre del Romànic de la Vall de Boí, ha parlat sobre ‘El conjunt romànic de la Vall de Boí’.
Més tard s’ha celebrat una taula rodona sobre ‘Iniciatives que obren nous futurs per a la societat pirinenca’, moderada per Lourdes Feixa, cap del Servei d’Actuacions de Muntanya-Direcció General de Muntanya, en què hi han pres part Xavier Civit, coordinador d’Actuacions Interdepartamental en les Estacions de Muntanya-Generalitat de Catalunya, que ha parlat sobre ‘L’adaptació de les estacions d’esquí’; Jordi Dalmau, d’Aubèrria Estudi i difusió de l’entorn natural, sobre ‘Noves expectatives per al turisme patrimonial’; Urgell Escribà, directora d’Integra Pirineus, gestió forestal i de la biomassa, sobre ‘Aprofitament del bosc i alternatives en el sector de l’energia’; i Raül Bobet, viticultor de cellers d’Encús, que ha tractat sobre ‘Perspectives agroalimentàries i del turisme rural’. Per aquesta tarda hi ha programades unes visites al Videomapping de l’església de Sant Climent de Taüll i al Videomapping de la Vall de Boí.
Pel que fa a les altres dos jornades, tot i que no tenen ni data ni programa tancats, ja s’ha avançat que la segona se celebrarà al mes d’octubre al Pallars Sobirà al voltant de ‘Serveis públics i despoblament’, mentre que la tercera, la de cloenda, tindrà com a escenari la Val d’Aran entre desembre d’enguany i gener del 2019 sobre ‘Comunicacions i mobilitat’.