02.06.15 – LLEIDA • Segrià

Reñé signa el conveni entre la Generalitat i el món local per facilitar el desplegament de la llei de transparència al món local

0
435

El president de la Diputació de Lleida afirma que la corporació treballarà perquè tots els ajuntaments, especialment aquells més petits que per capacitat jurídica i administrativa poden tenir més dificultats, rebin l’ajut necessari per aplicar la llei amb totes les garanties


Moment de la signatura del conveni del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb la resta dels presidents de les diputacions catalanes, el Consorci Administració Oberta de Catalunya, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i les entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya ha signat aquest dimarts el conveni marc en matèria de transparència, accés a la informació i bon govern amb el Departament de Governació.
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presidit l’acte de signatura d’aquest conveni que té per objecte crear un marc permanent i estable de coordinació per al desplegament de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que pren per denominació Xarxa de Governs Transparents de Catalunya (CGTC).
En la seva intervenció, Reñé ha indicat que des de la Diputació de Lleida “creiem que la transparència i la informació són parts indestriables de la gestió en les institucions, per la seva funció en la transmissió de les polítiques públiques i perquè garanteixen el dret dels ciutadans a ser informats i a tenir una interlocució directa i àgil amb tots els nivells administratius”.
El president de la Diputació de Lleida ha explicat que la Llei de transparència ha estat aprovada per un ampli consens al Parlament i és de les més exigents de la Unió Europea. “Aquest és el camí que hem de seguir, si volem donar una major cobertura a les necessitats dels territoris i de les seves poblacions, i propiciar, a partir de la transparència, la informació i la interrelació administració-administrat, fórmules de democràcia local participativa”, ha dit Reñé.
El president de la Diputació de Lleida ha finalitzat la seva intervenció indicant que el correcte desplegament de la Llei de transparència en l’esfera local “és una prioritat que ja s’està assumint des dels governs municipals, però que convé implementar a partir d’incloure el nostre ric i variat món local català a la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, que ens disposem a crear amb aquest conveni”.
Per a aconseguir-ho, Reñé ha assenyalat que les diputacions, sabedores de les diferents idiosincràsies dels territoris i dels municipis posen a l’abast dels ajuntaments els seus serveis informàtics, tècnics i jurídics per a acompanyar, ajudar i col·laborar amb els municipis. “Apropar l’administració al ciutadà es un repte que no es pot assolir sense la necessària cooperació interadministrativa”, ha indicat.
Reñé ha afegit que mitjançant aquest conveni es posa en valor i es fa arribar als ens locals del territori tot allò relacionat amb la transparència, l’accés a la informació pública i el bon govern. “Des de la Diputació de Lleida farem el possible perquè tots els ajuntaments, especialment aquells més petits que per capacitat jurídica i administrativa poden tenir més dificultats, rebin l’ajut i la col·laboració de la corporació per posar al dia aquesta llei de transparència”, ha indicat Reñé.
Els signants del conveni han destacat la rellevància i la importància d’aquesta col·laboració que permetrà crear un marc permanent per facilitar tots els ens locals l’aplicació de la Llei de Transparència amb els estàndards exigits. El conveni contempla el suport econòmic i financer als ens locals mitjançant subvencions específiques, suport tecnològic per a les entitats locals, suport jurídic i un programa de formació a través de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
Durant l’acte de signatura, la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, també ha presentat una guia per facilitar l’aplicació immediata de la llei, que inclou la normativa, un full de ruta amb accions concretes que els ens locals han de seguir i un apartat amb resolució de dubtes.
L’acte, que s’ha celebrat a la Sala Torres García del Palau de la Generalitat ha comptat amb la participació del president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor; del president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Miquel Buch; del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.
També hi ha assistit la comissionada per la Transparència i l’Accés a la Informació Pública, Núria Bassols; el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Marc Prat; el director general d’Administració Local, Jordi Souto, i la directora de l’Escola d’Administració Pública, Montserrat de Vehí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.