Barcelona • Barcelonès

Reportatge ACM: alcaldes que també són diputats reclamen al nou Parlament que doni més veu al municipalisme

0
75

3 juny de 2024

Després de les eleccions del 12-M, el Parlament de Catalunya obrirà al juny una nova legislatura. De nou, alguns dels seus diputats també són alcaldes. Sobretot, reclamen a la nova cambra que donin més veu al municipalisme. La lluita contra el despoblament, un millor finançament, l’habitatge o reduir la burocràcia són algunes de les seves reclamacions.

Que es tingui en compte la veu del món local i donar “més pes” al municipalisme. Hi coincideixen tres dels diputats sorgits de les eleccions del 12-M. Tots tres són, també, alcaldes: Jeannie Abella (Junts), alcaldessa d’Isona i la Conca DellàJordi Viñas (ERC), alcalde de Salt, i Quim Paladella (PSC), alcalde de Batea.

Tots tres defensen la importància que al Parlament hi hagi veus que tinguin també un peu al món local. De fet, el batlle de Batea aposta perquè a la cambra hi hagi “molts més diputats que siguin alcaldes”, sobretot de pobles petits i de zones rurals: “Aporten una visió diferent de la preponderant al Parlament”. Segons ell, només així es poden canviar les lleis i facilitar els recursos que permetin fer créixer i avançar la Catalunya rural.

De cara a la nova legislatura, l’alcaldessa d’Isona i la Conca Dellà espera que “es tingui més en compte la visió del món local” i que les lleis que s’aprovin “es facin pensant en el territori i amb qui les ha d’aplicar”. Recorda que moltes vegades les competències s’acaben traslladant als ajuntaments, com per exemple les inspeccions sanitàries als establiments oberts al públic i la competència d’animals domèstics. “Els ajuntaments petits no poden assumir ni aquestes competències ni aquestes responsabilitats”, alerta.

Per Abella, l’aportació d’un diputat que també és alcalde és “molt gran” davant de les “grans ocurrències” que hi ha quan es fa una llei, ja que els batlles sempre pensen primer “quina aplicació pràctica tindrà per als ciutadans o per als ajuntaments”. L’alcaldessa creu que tenir veu al Parlament és “útil” perquè “obre els ulls a una altra realitat que massa sovint és desconeguda”.

L’alcaldessa afegeix que la propera legislatura treballarà per “preservar l’autonomia local” i donar “un tractament diferenciat i especial” als ajuntaments que tenen nuclis de població agregats molt disseminats i poc poblats. I recorda que, a conseqüència de l’avançament electoral, van quedar dues lleis pendents d’aprovació que espera que vegin la llum en el nou mandat: la llei de l’Estatut del municipi rural i la llei de Muntanya.

Per a l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, la nova legislatura també ha de servir perquè el municipalisme pugui sentir la seva veu en polítiques com l’habitatge, l’educació, la salut, la mobilitat o la sostenibilitat. Viñas defensa exercir una política que estigui arrelada al territori: “Els alcaldes són els que coneixem de més a prop els problemes de la ciutadania i podem posar aquesta experiència al servei del país; podem aportar el nostre punt de vista sobre si una eina és eficaç o no en la realitat del dia a dia”. I remarca que cal que hi hagi una “bona coordinació” entre Govern i ajuntaments.

Com a diputat, un dels seus objectius serà que el futur Campus de Salut, que es preveu construir en uns terrenys a cavall entre Salt i Girona, sigui una realitat. Però també assenyala com a repte immediat garantir el dret a l’habitatge de la ciutadania. En aquest sentit, aspira a que en la nova legislatura es pugui aprovar una llei de l’habitatge de Catalunya “sense que sigui tombada pel Tribunal Constitucional o sense que s’envaeixin competències des del Congrés dels Diputats”.

I Viñas situa una altra prioritat: reduir la burocràcia administrativa. “Els ajuntaments morim de fer papers”, avisa. L’alcalde valora els esforços fets pel darrere Govern per simplificar 170 procediments, però creu que caldria continuar per reduir els tràmits administratius.

Pagès de professió, l’alcalde de Batea  s’ha abanderat com un dels defensors del sector primari al Parlament. En la nova legislatura, té la voluntat de continuar-hi treballant: “Els ajuntaments tenen l’obligació d’arreglar camins i tenir el territori endreçat, i el Govern i el Parlament hi tenen molt a dir”. Paladella adverteix que la relació amb els ajuntaments “hauria de millorar” i suggereix que la planificació i les lleis d’àmbit territorial han de recollir el punt de vista municipalista i requerir “més consens i participació” de les administracions locals en la presa de decisions.

Paladella també situa la lluita contra el despoblament de les zones rurals com un gran repte del nou mandat, així com demanar més eines com els Fons de Transició Nuclear,  que considera “un clar exemple” del que s’ha d’impulsar des del Parlament. L’alcalde proposa crear una llei per a municipis petits i emmirallar Catalunya en països com França, on les grans ciutats “no tenen participació en els fons estatals i es regeixen amb els seus impostos”. Per Paladella, “en els últims anys els pobles petits hem patit molt”.

Per l’alcalde de Batea, el Parlament ha de donar “més pes” al municipalisme en àmbits com la governança dels ajuntaments, la gestió urbanística i la direcció dels plans d’obres, o els projectes mediambientals, especialment en la implantació d’instal·lacions de renovables. L’alcalde recrimina que els darrers decrets d’energia verda no han fet altra cosa que “pontejar” els ajuntaments i imposar projectes als municipis sense impacte econòmic en el territori.

Un millor finançament

Una altra demanda de cara a la propera legislatura és la millora del finançament. L’alcalde de Batea denuncia que els ajuntaments són l’administració més “infrafinançada” i que “viuen molt de les subvencions”, que són finalistes. Per això, demana més “capacitat de decisió” i un millor finançament “perquè assumeixen molts serveis que els són impropis”. Viñas reclama un millor finançament per a Catalunya, que també repercuteixi en els municipis. Per a ell, si al llarg del mandat la Generalitat aconsegueix que l’Estat “torni a Catalunya els 20.000 milions de dèficit fiscal“, els consistoris no es veuran obligats a augmentar impostos i taxes per cobrir serveis imprescindibles, com la neteja o la recollida de residus.

Font: ACM

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.