RePowerEU: el paper de les ciutats i les regions a l’hora d’accelerar la transició energètica per assolir els objectius de la COP27 i l’Acord de París

0
3683

La Comissió Europea va llançar el 18 de maig de 2022 el pla RePowerEU per independitzar Europa dels combustibles fòssils russos tan aviat com sigui possible i per respondre a l’augment dels preus de l’energia i reposar les existències de gas per a l’hivern vinent mitjançant mesures d’estalvi energètic, diversificació dels subministraments energètics i acceleració de la rotació.

Però, com afecta RePowerEU a les regions i ciutats europees?

Què poden fer les regions, ciutats, agències energètiques i altres membres del Pacte per donar suport a l’assoliment dels objectius de RePowerEU? Què estan fent ja?

Com els pot donar suport la Comissió Europea? Què pot fer el Pacte dels alcaldes – Europa?

Aquestes van ser les preguntes que el taller d’alt nivell organitzat conjuntament pel Pacte d’Alcaldes-Europa i el Comitè Europeu de les Regions va intentar respondre i respondre.

L’esdeveniment, organitzat el 12 d’octubre sota el paraigua de la Setmana de les Regions i les Ciutats de la UE, va ser moderat per Katerina Fortun, responsable de polítiques de la DG CLIMA, CE:

La Llei del Clima ens estableix clarament el camí per reduir les emissions de GEH en un 55% l’any 2030; i està passant: per primera vegada, la visió s’està implementant en una legislació material real, i sobre el terreny, i sou els nostres aliats. [Katerina Fortun, DG CLIMA]
Adela Tesarova, cap d’unitat de la DG ENER, EC, va presentar com la Comissió Europea dóna suport a les regions i les ciutats, centrant-se en el finançament de mesures d’eficiència energètica i l’assistència tècnica relacionada, la seguretat del subministrament i el desplegament de fonts d’energia renovables.

Adela Tesarova també va presentar l’Energy Saving Sprint, una iniciativa conjunta de la Comissió Europea, el Pacte d’Alcaldes – Europa i el Comitè de Regions per animar les ciutats a prendre mesures que redueixin immediatament el seu consum energètic.

El taller va continuar amb la petita cerimònia del Premi de l’Aliança Ciutat en el punt de mira. Els guanyadors d’aquesta 4a edició van ser:

  • La ciutat de Lisboa, en la categoria “Grans Ciutats”, representada per Caterina Freitas, Directora Municipal de Medi Ambient, Infraestructura Verda, Clima i Energia.

Lisboa va destacar pel seu progrés en les accions de mitigació i adaptació al clima, així com les seves mesures per fer front als preus de l’energia i les seves finestretes úniques per als ciutadans.

  • La ciutat de Lahti, en la categoria “Ciutats mitjanes”, representada per Pekka Timonen, alcalde de Lahti.

Lahti va aconseguir el rendiment més alt en el seu progrés de mitigació del clima. El jurat va quedar especialment impressionat per la governança transversal en la implementació del seu pla d’acció, així com per la implicació de les empreses locals per finançar accions climàtiques a través d’una associació per al clima.

Les accions mediambientals no fan bons números, però milloren la teva ciutat. [Pekka Timonen, Lahti].

L’acte va continuar amb la intervenció de Gunārs Ansiņš, alcalde de Liepaja i ambaixador del Pacte de Letònia, que ens va presentar les mesures concretes que la ciutat està implementant per estalviar energia, des de la renovació d’edificis fins a la mobilitat, i va plantejar preguntes clau: què signifiquen aquestes mesures. als ciutadans? Com poden entendre el “per què” darrere?

Julije Domac, director de l’Agència Regional de l’Energia del nord-oest de Croàcia i membre del Consell Polític del Pacte Europa, va donar a l’audiència bons exemples de mesures transferibles que les agències i regions energètiques estan implementant a tot Europa, i va destacar la importància de compartir coneixements i de comunicant clarament el motiu de la transformació energètica.

Quan pensem en ciutats, regions i les seves agències energètiques i el seu paper d’implementació de REPowerEU, hauríem de tenir en compte: si no les ciutats i les regions, qui més? No és ara, llavors quan? [Julije Domac, REGEA]

La darrera ponent va ser Virgina Marco Carcel, directora general d’Afers Europeus de la Regió de Castella la Manxa, que va parlar de les mesures que la regió està implementant per garantir el subministrament energètic al territori, incloses les inversions en hidrogen verd.

L’acte va concloure amb un debat obert, centrat principalment en la importància de fomentar la creació de comunitats energètiques com a actor clau de la transició energètica, les necessitats de les ciutats i les regions i el suport que aquests actors necessiten per part dels governs nacionals i les institucions europees.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.