L’empresa Conservació de Patrimoni 4Restaura, S.L. ja ha finalitzat els treballs de neteja i restauració de determinats béns mobles de fusta, o que contenen elements de fusta, que integraran l’exposició permanent del Centre Museístic i d’Interpretació Burés segons el que disposa el Projecte Museogràfic Executiu aprovat per l’Ajuntament d’Anglès.
En particular, els béns mobles que s’han restaurat són els següents: una màquina de muntar pinces d’estendre roba; jalons i una mira topogràfica; una màquina de cosir; una màquina de fer cordill de piano; dues caixes de fusta de La Burés (795 i 909); un maletí de fusta amb estris de laboratori; la màquina d’apagar focs de La Burés; la centraleta de detecció d’incendis de La Burés; tres carros de transport; i una corretja de transmissió.
En primera instància, es va realitzar una revisió de l’estat inicial de les peces i un anàlisi de les seves patologies per a decidir els criteris d’intervenció més adients, així com els materials específics a utilitzar segons els suports a tractar. L’objectiu de la intervenció ha estat el d’eliminar i/o minimitzar les principals causes d’alteració i els seus mecanismes de deteriorament utilitzant materials que compleixen els paràmetres necessaris de reversibilitat, i amb característiques compositives similars als originals pel que fa a tracció mecànica, transpiració i retractabilitat. El criteri a seguir en aquesta intervenció ha estat l’arqueològic, prioritzant les tasques conservatives i respectant el valor històric de l’objecte per davant d’una restauració de tipus estètic.
En aquest procés de restauració han intervingut set tècnics conservadors-restauradors i una tècnica especialista en conservació-restauració de document gràfic.
Aquesta contractació correspon a l’actuació 7.1.5. anomenada “Neteja i restauració dels objectes a exhibir al Centre Museístic i d’Interpretació Burés”, prevista en el marc de l’Operació 7 denominada “Recuperació i posada en valor social, cultural i turística del patrimoni industrial de la colònia Burés”, i que s’integra dins el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Girona, Patrimoni Actiu. El PECT Girona, Patrimoni Actiu compta amb una subvenció provinent del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, Eixos prioritaris 4 i 6, en virtut de la Resolució de 12 d’abril de 2021 de la consellera de la Presidència per la qual es resol el procediment per a la selecció dels projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT. En conseqüència, per a implantar l’esmentada Operació 7, l’Ajuntament d’Anglès compta amb el cofinançament del 50% amb càrrec al pressupost de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i amb el cofinançament del 25% per part de la Diputació de Girona.