L’Ajuntament de Reus organitza el 12 de novembre a les instal·lacions de Fira Reus la jornada “Municipis per viure: estratègies locals per encarar el futur”, en el marc de Pla Estratègic Reus Horitzó 32. La jornada vol obrir la reflexió sobre la importància de la planificació i el treball estratègic en les polítiques públiques i, alhora, fer visibles projectes, iniciatives i propostes que, gràcies al treball a llarg termini, han permès consolidar transformacions urbanístiques, socials i econòmiques.
Entre altres, la jornada comptarà amb la participació com a ponents de:
- Anabel Gulías, portaveu del govern de Pontevedra, centrarà la seva intervenció en el canvi en la mobilitat d’aquesta ciutat gallega que ha esdevingut un referent per a moltes poblacions d’arreu.
- Kepa Korta, director de l’oficina d’Estratègia de Sant Sebastià, detallarà com han posicionat la ciutat a través de la gastronomia
- Cristina Sánchez Miret, Doctora en Sociologia i directora del Departament d’empresa de la Universitat de Girona, versarà sobre les oportunitats dels municipis des d’una perspectiva de gènere
- Oriol Estela, Coordinador General de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, parlarà de la planificació estratègica en clau metropolitana
- Ramon Gras Alomà, Investigador d’Innovació Urbana a la Universitat de Harvard, indicarà noves metodologies per transformar les ciutats de manera òptima.
Més enllà de les ponències individuals hi haurà una taula rodona en què es tractarà de les noves polítiques socioeconòmiques que comptarà amb Sergi Raventós, cap de l’oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal; Carme Porta, portaveu de la Fundació Surt; i Montserrat Pagès, directora de l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell. Aquesta taula rodona vol posar èmfasi en propostes innovadores que posen al centre les persones.
També hi haurà espai per parlar d’iniciatives transformadores que impacten directament en el dia a dia de les persones. S’exposaran casos d’èxit com el projecte de sobirania energètica de Rocafort de Queralt, que explicarà l’alcalde, Marc Roca; i la iniciativa d’accessibilitat a l’habitatge de l’entitat Sostre Cívic, que exposarà Àngel Estévez. Igualment, es donaran a conèixer els nous projectes que duu a terme a la DOQ Priorat per posicionar aquest territori a través del vi i el paisatge per part del seu president, Sal·lustià Álvarez; i el pla de Drets Culturals que han endegat a l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec de Daniel Granados, delegat de drets culturals del consistori barceloní.
La jornada, que serà gratuïta, tindrà un format híbrid i combinarà les conferències presencials amb intervencions telemàtiques que només es podran seguir des de l’auditori de Fira de Reus.
Currículums dels ponents de la jornada
- ORIOL ESTELA BARNET (Coordinador General de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona): Economista i geògraf. Professional del desenvolupament econòmic local des de l’any 1995. Ha treballat com a consultor per a administracions públiques (1995-2005), primer a la Diputació de Barcelona (2005-2016) en què l’any 2012 va assumir la direcció de l’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic, i des del 2016 és el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
- CRISTINA SÁNCHEZ MIRET (Doctora en sociologia i Directora del Departament d’Empresa de la Universitat de Girona): Professora del màster interuniversitari d’Estudis de la Dona, Gènere i Ciutadania des del 2007 i del postgrau de Polítiques d’Igualtat de Gènere de la Gestió Pública des de 2018. S’ha especialitzat en la investigació sobre la desigualtat econòmica relacionada amb el gènere, la classe social, l’edat i l’estil de vida. També s’ha centrat en la investigació sobre la democràcia directa i la participació ciutadana.
- SERGI RAVENTÓS PANYELLA (Cap de l’oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal): Doctor en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de la tesi doctoral “Desigualtat socioeconòmica i salut mental: la proposta d’una renda bàsica per protegir i promoure la salut mental.” Té experiència docent i d’investigació en matèries relacionades amb l’anàlisi del capitalisme i l’aparició de noves polítiques econòmiques transformadores, entre les quals la renda bàsica.
- RAMON GRAS ALOMÀ (Investigador d’Innovació Urbana a la Universitat de Harvard): Co-fundador de l’startup Aretian, format a Harvard, MIT i BarcelonaTech. Abans d’exercir a Harvard, va treballar en projectes de disseny urbanístic, enginyeril i arquitectònic a Barcelona i a l’oficina d’innovació de Ferrovial a Londres, on va dirigir projectes de disseny i tecnologia a l’aeroport de Heathrow i al metro de Londres. Una de les seves principals àrees de recerca és l’aplicació de la ciència de la complexitat i la teoria de xarxes per enfortir l’economia del coneixement i els sistemes de la innovació a les ciutats. Gras desenvolupa solucions d’harmonització del desenvolupament urbanístic i econòmic que integrin disseny interdisciplinar amb ciència de dades, per fer front als grans i complexos desafiaments que afronten les ciutats del futur.
- KEPA KORTA MURUA (Director-coordinador de l’Oficina d’Estratègia de l’Ajuntament de Donostia): Llicenciat en Dret per la Universitat del País Basc. Ha participat en nombrosos seminaris i trobades relacionades amb el desenvolupament de les institucions locals a Barcelona, Brussel·les, La Haia, Munic, etc. També ha dut a terme una activitat formativa mitjançant cursos i conferències sobre direcció i gestió estratègica de ciutats. Actualment, també és professor a la Universitat Corporativa de la xarxa de ciutats per al desenvolupament estratègic (CIDEU).
- ANABEL GULÍAS TORREIRO (Portaveu i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Pontevedra): Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, amb un postgrau en Desenvolupament Local i Regional. Té experiència en alta direcció tant d’empreses públiques com d’empreses privades. Gulías posarà veu a l’ambiciós projecte de transformació urbanística que, des del 1999, ha convertit la ciutat gallega de Pontevedra en un referent estatal per les seves polítiques de mobilitat.
- ÀNGEL ESTÉVEZ RODRÍGUEZ (Coordinador de projectes de l’entitat Sostre Cívic): Àngel Estévez és arquitecte superior especialitzat en Sostenibilitat de projectes d’edificació i urbanisme. Arquitecte per la ETSAV (UPC-2004), DEA del doctorat Àmbits de recerca en l’energia i el medi ambient en l’arquitectura ETSAB (UPC-2010). Soci i Coordinador de Projectes i responsable de l’àrea de Sostenibilitat de Sostre Cívic SCCL. Des de 2017, és professor de l’assignatura de Sostenibilitat i Resiliència del Màster en Disseny d’Espais Urbans, Arquitectònics i Mobilitat de l’Escola Superior de Disseny de Barcelona.
- CARME PORTA ABAD (Periodista. Responsable de comunicació de la Fundació Surt). Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores i del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Entre el 2006 i el 2011 va ser Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Col·labora de forma habitual a mitjans de comunicació com Nació Digital, Berria, Catalunya Plural, La Independent, Xarxanet i Mèdia.cat.
- DANIEL GRANADOS GINÉS (Delegat de Drets Culturals a l’Ajuntament de Barcelona): Daniel Granados Ginés és músic, investigador i productor cultural. Actualment ocupa el càrrec de Delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, des d’on ha promogut i dirigit en els últims anys Cultura Viva, un programa municipal que treballa pel reconeixement i foment de les pràctiques culturals entorn a la gestió comunitària, la participació i noves economies de la cultura. Enguany ha impulsat “Fem Cultura. Pla de Drets Culturals de Barcelona”, un full de ruta per a la política municipal que combina marc teòric, dades i un programa executiu a partir del paper dels drets culturals com a eina fonamental per a les societats democràtiques. Així mateix, és professor i coordina el Mòdul de Circulació, distribució i innovació en el Màster en Indústria Musical i Estudis Sonors de la Universitat Carlos III de Madrid.
- MARC ROCA BANET (Alcalde de Rocafort de Queralt): Marc Roca Banet és alcalde de Rocafort de Queralt des de l’any 2015. En l’àmbit professional porta més de tres dècades treballant com a tècnic instal·lador. Els últims 15 anys s’ha especialitzat en instal·lacions relacionades amb les energies renovables. Precisament, una de les principals accions del govern municipal que encapçala ha estat l’aposta per la sobirania energètica del municipi a través de la instal·lació de plaques solars al terme.
- SAL·LUSTIÀ ÁLVAREZ VIDAL (President DOQ Priorat): Salus Àlvarez Vidal és viticultor i propietari del Celler Àlvarez Duran a la DOQ Priorat. Ha estat alcalde del seu poble, diputat a la Diputació de Tarragona i president al Consell Comarcal del Priorat. Des dels anys noranta presideix el Consell Regulador de la DOQ Priorat. L’ens, que té un sistema de classificació propi anomenat “Els noms de la terra” aposta per la preservació del territori i per garantir la màxima qualitat i traçabilitat dels vins que s’hi elaboren.
- MONTSERRAT PAGÈS PALLISÉ (Directora de Mas Carandell): Llicenciada en Geografia i Història General, especialitat d’Antropologia social i cultural i Història contemporània. Ha fet formacions complementàries d’alt nivell en gènere, mercat de treball, planificació estratègica i gestió del canvi a les organitzacions. Té una trajectòria professional de més de vint anys en l’àmbit de l’ocupació, la qualificació professional, el desenvolupament econòmic i la concertació local. Des de l’any 2013 és directora a Mas Carandell.