03.07.12 – REUS • Baix Camp

Reus projecta el Fortuny més personal

0
302

Rutes i exposicions completen el gruix de les activitats programades per celebrar el 175è aniversari del seu naixement.

La casa nadiu del pintor Marià Fortuny obrirà portes a la primavera de l’any vinent per difondre l’obra de l’artista reusenc.

La casa nadiu de Marià Fortuny obrirà portes a la primavera del 2013 per ajudar a difondre l’obra del pintor reusenc. Així ho explica Joan Mallafré, president de l’entitat Amics de Reus i responsable de bona part de les activitats programades per celebrar, al llarg del 2013, el 175è aniversari del naixement de l’artista. L’objectiu és que les escoles, veïns i turistes puguin visitar la casa on va nàixer el pintor i veure alguns dels objectes personals així com la seva habitació. La planta baixa de la casa de Fortuny -on actualment hi tenen seu diferents entitats- podria convertir-se en un nou espai cultural a Reus. El programa commemoratiu es completa amb diferents rutes i exposicions.

Amb la distància que donen els primers esbossos, Mallafré ha explicat que la visita faria un recorregut per algunes de les dependències més personals de l’artista i permetria veure de prop les obres i rèpliques del pintor. La visita acabaria amb la projecció d’un documental sobre Fortuny.

A més de la medalla commemorativa que l’artista Ramon Ferran ha dissenyat per l’Any Internacional Fortuny de Reus, el gruix de les activitats arribaran amb dues exposicions. La primera es farà aquesta tardor on a través de la visió de l’artista Marc Gispert, la mostra acolliria rèpliques de les obres del pintor reusenc. La segona de les exposicions està programada pel febrer del 2013 amb objectes propis del pintor que encara no han vist la llum.

L’entitat els Amics de Reus compta actualment amb uns 700 socis i han invertit prop de 2.000 euros en el conjunt d’activitats programades pels propers mesos. Mallafré i el vicepresident de l’entitat, Xavier Guarque, han admès que els "recursos són limitats però la il·lusió, les ganes i l’esforç dels membres de l’entitat d’ajudar permeten assolir objectius quan no hi ha diners". L’objectiu d’aquestes activitats és potenciar la figura de Marià Fortuny i igualar-la a la d’altres fills il·lustres de la ciutat, com el General Prim o l’arquitecte Antoni Gaudí.

Tot i que és un projecte a llarg termini, els Amics de Reus treballen per aconseguir que la casa del pintor pugui ser inclosa dins d’algunes de les rutes culturals de la ciutat o per la mateixa Diputació de Tarragona a través del seu patronat.

Viatge a Roma

Més enllà de les activitats programades per aquesta l’entitat, els actes de celebració de l’Any Internacional Fortuny inclouen també un viatge a Roma per visitar llocs on va viure l’artista. L’objectiu de la visita recau en descobrir més detalls de la vida del pintor, els palaus que va pintar i el seu estudi.

Tot i que encara resta perfilar detalls del viatge, un dels objectius és poder accedir al cementiri on està enterrat el pintor reusenc a fi dignificar el seu sepulcre, que es troba al cementiri romà de Verano.

Les activitats programades per l’aniversari van iniciar-se el passat 12 de juny amb una conferència a càrrec del professor de la URV Jordi Carbonell, especialista en pintura. A més, hi ha exposicions, rutes, conferències i altres activitats portades a terme per les diferents institucions i entitats locals per retre homenatge i recordar la figura d’un dels pintors més destacats de tots els temps que, tot i néixer a Reus, va morir a Roma el 1874.

Així, el Centre de Lectura de Reus ha programat una exposició bibliogràfica a l’entorn de l’artista del 4 d’octubre fins al 3 de novembre. A més, durant els mesos de novembre i desembre d’aquest 2012 s’obrirà al públic ‘Fortuny, gravador’, que serà una mostra de gravats fets per Fortuny. Aquesta última exposició s’instal·larà al Museu d’Art i Història, i s’ha pogut dur a terme a partir dels fons de l’Institut Municipal de Museus de Reus i de peces cedides des de fora de la ciutat.

Segons han explicat, Fortuny es va convertir en el pintor del segle XIX que en vida va vendre el quadre més car. El seu quadre més conegut és ‘La vicaria’, exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). L’Ajuntament de Reus continua fent les gestions necessàries perquè el quadre pugui viatjar a Reus en el marc d’aquesta commemoració.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.