L’Ajuntament de Rialp presentarà el proper dia 3 de juny, en el marc de la Fira d’Oficis i Menestrals, el projecte ”Rialp, terra d’oficis”. Aquest projecte vol posar en valor l’activitat artesana i ramadera del municipi a partir de propostes temàtiques, que inclouen rutes, tallers, visites i demostracions. Actualment, s’hi pot trobar productors agroalimentaris com una formatgeria i un obrador d’embotits, artesans de la llana que confeccionen matalassos i peces de feltre; artesans de la forja i el ferro; ceramistes; i persones que treballen encara la fusta com es feia antigament. La voluntat del projecte és donar a conèixer els oficis que als anys 60-70 estaven plenament vigents al municipi i que encara perduren avui dia.
L’alcalde de Rialp, Gerard Savarich, ha explicat que amb aquest projecte és vol donar a conèixer els antics oficis del municipi tant a la gent de la zona com als turistes. Savarich ha afegit que es vol que la fira d’Oficis i Menestrals, que es celebrarà aquest cap de setmana a Rialp, no quedi en una activitat puntual i tingui continuïtat amb aquestes rutes on es podran veure en directe el treball d’artesans durant tot l’any.
Savarich ha explicat que aquests oficis seran el fil conductor de les rutes però que es complementaran amb la riquesa patrimonial, natural i gastronòmica del municipi.
La voluntat és donar a conèixer aquestes activitats, els productes que s’hi generen, el paper que juguen en el territori, i oferir una proposta turística que permeti al visitant atansar-se a la vida d’aquests pobles, a la seva gent i a la seva cultura.
El municipi de Rialp ha estat des d’èpoques antigues molt lligat a l’activitat artesana i als oficis. Un ampli ventall d’activitats van ser-hi presents fins a la darreria del segle passat: sabaters, basters, ferrers, sastres o llauners. És especialment destacada l’activitat de Joan Alart el darrer terrissaire del Pallars.
Seguint la petjada de tota aquesta gent, el projecte vol recuperar la seva història i posar-la en relació amb l’activitat artesanal que es concentra avui en dia als pobles de la capçalera del municipi. Actualment, s’hi pot trobar productors agroalimentaris com una formatgeria i un obrador d’embotits, artesans de la llana que confeccionen matalassos i peces de feltre; artesans de la forja i el ferro; ceramistes; i persones que treballen encara la fusta com es feia antigament.
El cas de Roní era excepcional ja que d’aquest petit poble de muntanya sorgien bona part dels ”cartres” emprats a la comarca i comarques veïnes per transportar tot tipus de coses a llom dels animals de càrrega, una activitat que no s’ha perdut i que encara realitzen alguns veïns del poble. El projecte incorpora a més la visita a explotacions ramaderes que constitueixen la base de la cadena d’algunes de les activitats artesanals que es realitzen al municipi.
Tot aquest entramat d’activitats permetrà al visitant no només conèixer la feina dels artesans, els seus productes, i l’activitat de pagesos i gent d’ofici si no oferir una visió diferent d’aquest pobles pirinencs que han trobat alternatives econòmiques basades en els recursos que es troben al mateix territori: la fusta, la llana o els productes agroalimentaris.
El projecte es posa en marxa amb la programació d’activitats d’estiu, i un seguit d’itineraris (a peu i en cotxe) que poden realitzar-se de forma autònoma.
En el marc de la presentació s’estrenarà també el vídeo promocional del projecte que pot visualitzar-se a la pàgina web www.turisrialp.cat/oficis i en el que han participat activament tots els artesans involucrats en el projecte i una vintena de veïns del mateix municipi. La iniciativa ha estat finançada en col·laboració amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.