23.09.13 – RIBES DE FRESER • Ripollès

Ribes de Freser entrega les primeres llicències a particulars que paguen 10 euros per agafar llenya del bosc

0
323

L’Ajuntament de Ribes de Freser posa a disposició dels ciutadans la llenya caiguda d’una zona de bosc municipal perquè en facin ús però no negoci.

Els interessats han de pagar un preu simbòlic de 10 euros i comprometre’s a agafar la fusta a la zona delimitada durant un període d’un any. De moment, ja s’han entregat deu llicències. La normativa pretén regular una activitat que no estava controlada i al mateix temps netejar els boscos municipals que tenen una quantitat important de llenya caiguda per ventades i nevades i posar-la a disposició dels ciutadans. El consistori gestiona més de 1.000 hectàrees de bosc públic però aquesta prova pilot se centra en una hectàrea del Bosc de la Vila.
Netejar les branques i els arbres caiguts dels boscos municipals a cost zero i que els propietaris puguin aprofitar la fusta com a combustible per a les seves llars. Aquesta és la finalitat de la prova pilot que s’ha posat en marxa a Ribes de Freser des que el març passat es va aprovar per unanimitat l’ordenança que ho regula. De moment, s’han entregat 10 llicències -a tothom qui ho ha demanat- però aquest setembre es vol donar un nou impuls amb una campanya informativa per tal que els ciutadans sàpiguen que hi ha aquesta possibilitat. L’Ajuntament ha delimitat una zona d’una hectàrea del Bosc de la Vila, que en fa un total de 350 hectàrees, però està obert a altres propostes que puguin fer els interessats sempre i quan la zona escollida sigui de gestió pública.
"La mesura beneficia a les dues parts", explica el regidor de Sostenibilitat, Joan Albamonte, que recorda que han posat un preu simbòlic de 10 euros per les despeses de gestió de la llicència. El permís té una durada d’un any i autoritza al particular a recollir la fusta caiguda de la zona marcada i seguint un seguit de condicions, com ara que la fusta s’ha d’agafar amb xerracs i serres manuals alhora que s’ha de recollir la brancada i les restes generades per tal de deixar la zona en perfectes condicions. En cap cas la fusta recollida es pot comercialitzar, ja que només és per al consum de les famílies. 
Per altra banda, la llicència queda sense vigor de forma automàtica durant els períodes de temps en què les condicions meteorològiques suposen un elevat risc d’incendi i el propietari autoritzat és el responsable de qualsevol dany al medi natural o a tercers ocasionats durant la recollida de la fusta. 
El regidor assenyala que anar a fer llenya s’ha fet "tota la vida" però ara els particulars ho podran fer amb totes les garanties i sense haver de demanar el permís al propietari de la finca. "Ens interessa que la gent pugui aprofitar aquest recurs que és públic i al mateix temps enretirar la fusta caiguda de boscos de pi negre i pi roig a causa de forts vents i nevades", afegeix Albamonte. Calculen que la prova pilot pot arribar a interessar a una quarantena de particulars -també ho poden demanar propietaris de segones residències- i no descarten en un futur impulsar altres iniciatives com ara permetre la tala de fusta controlada a boscos municipals per a ús domèstic. 
L’estalvi econòmic per a un particular
L’Antonio Serrat és un dels veïns de Ribes que té la llicència i està encantat amb la mesura. "Abans ho havies de demanar primer al propietari, que et deia on havies de tallar la fusta, però ara podem anar tranquils", explica. Cada any consumeix entre 10 i 15 tones de fusta perquè tota la casa funciona amb aquest combustible. Actualment, una tona llenya costa entre uns 100 o 120 euros. Ara, podrà disposar de més fusta sense haver-la de comprar i al mateix temps contribuir a tenir els boscos en condicions. "I com que els boscos seran nets, també hi haurà rovellons", afegeix amb un somriure. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.