La consellera d’Ensenyament en funcions considera que el govern espanyol es proposa utilitzar la llengua per dividir la societat catalana
Irene Rigau arribant a la reunió del consell executiu en funcions del dimarts 5 de desembre de 2012
Després d’abandonar la reunió sectorial d’aquest dimarts a Madrid, Irene Rigau ha destacat que Wert ha inclòs la ”problemàtica” de la llengua en l’avantprojecte de la LOMCE per ”prepotència ministerial”, ja que creu que ”se sent envestit d’una autoritat per sobre l’estatut i la tradició pedagògica”. Rigau ha reiterat la voluntat del Govern de no aplicar el text i confia que el Consell d’Estat obligarà a fer-ne canvis. Per Rigau, el govern espanyol té la voluntat de ”diluir” la presència del català als Països Catalans. La titular d’Ensenyament, creu que a Wert li ”molesta” el model ”d’èxit” de l’escola catalana i que vol posar ”fre” al què creu que és una ”fàbrica d’independetistes”.
Irene Rigau, consellera d’Ensenyament en funcions, creu que al ministre Wert li molesta ”l’èxit” del model d’escola en català que des de fa trenta anys funciona a Catalunya i veu una ”intencionalitat política” important en l’avantprojecte de LOMCE que ha presentat aquest dimarts als consellers d’educació de les diferents comunitats autònomes. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rigau ha assegurat que Wert està convençut que l’escola catalana és ”una fàbrica d’independentistes” i per això ”hi vol posar fre” començant per l’escola i actuant en els continguts de les matèries que es donen a Primària i Secundària.
Minuts més tard, en una entrevista a Rac1, Rigau ha afirmat que Wert utilitza ”prepotència ministerial” a l’hora d’actuar i creu que se sent ”envestit d’una autoritat per sobre de l’estatut, i de la tradició pedagògica, i de la voluntat de país”. Per Rigau, el ministre posa sobre la taula una problemàtica que no existeix amb un objectiu clar: dividir la societat catalana. Per Rigau, els resultats electorals són clars i també l’objectiud ‘aquí a dos anys. Per això creu que s’utilitza de manera ”perversa” el tema de la llengua per enfrontar els ciutadans de Catalunya. Per Rigau, aquest text ”sembla” una proposta de Ciutadans. També creu que la ”pressa” del ministre recau en l’experiència de la LOCE de Pilar del Castillo que no es va poder aplicar per falta de temps.
Segons la consellera d’Ensenyament en funcions, amb la modificació de les categories de les assignatures, el català passa a ser menys important perquè hi ha la intenció de ”diluir” la presència d’aqueta llengua als Països Catalans. Rigau veu aquesta ”voluntat claríssima” i justifica així que s’hagi fet públic el text passades les eleccions catalanes. Per Rigau, el govern espanyol vol diluir la força del català i veuen que mentre sigui ”fort” a Catalunya, costarà afeblir la presència a València i les Illes Balears, on ja s’ha anat atacant recentment.
Rigau s’ha mostrat esperançada que el Consell d’Estat obligarà a fer algunes modificacions en aquest text però de totes maneres ha reiterat la voluntat del Govern a defensar l’aplicació de la LEC que va aprovar el Parlament, i oferir la ”tranquil·litat” a les escoles per poder aplicar el model que defensa. Rigau també s’ha mostrat disposada a seguir al capdavant del departament perquè la lluita per la llengua compensa ”l’amargor” que suposen algunes mesures que ha d’implantar a causa de les retallades.