L’expresident del Parlament vol negociar amb partits i institucions que no van assistir a la reunió del Pacte Nacional perquè s’hi incorporin
L’expresident del Parlament, Joan Rigol, encarregat de redactar el document sobre el dret a decidir que es va acordar a la reunió del Pacte Nacional, ha explicat a Catalunya Ràdio que el text no estarà enllestit fins després de l’estiu. I és que l’expresident de la cambra catalana vol donar-se un temps per parlar i negociar amb aquells partits i entitats que no van ser presents a la trobada del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, per intentar convèncer’ls que s’incorporin i participin del seu document. "El setembre serà un mes clau, en aquest sentit", ha assegurat. Rigol ha avançat que al text s’incorporen també referències a la democràcia, l’estat del benestar i la protecció de la llengua catalana.
Tot i que el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar que volia que el document de Joan Rigol formés part de la carta que el Govern enviarà aquest estiu a l’executiu espanyol i a Mariano Rajoy per demanar formalment la consulta, sembla que els temps podrien no encaixar. L’expresident del Parlament ha assegurat que ja té fet un esborrany del seu text i que ja ha parlat sobre ell amb els partits polítics i les institucions. Segons ha explicat, a finals de juliol preveu "tenir el vist-i-plau de tots els que van assistir a la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir".
Però el següent pas no arribarà fins passat l’estiu. "Després ens n’anirem de vacances i miraré de tenir un contacte amb els que no estaven a la reunió per mirar que s’afegeixin, perquè pretenc crear una norma perquè Catalunya avanci d’una manera cívica, dialogant i cercant uns grans objectius nacionals on tothom hi càpiga". Serà posteriorment quan Rigol té previst "passar el text d’una manera oficial a tots perquè manifestin la seva adhesió".
Aquest calendari de l’expresident situa la redacció final a dos mesos vista. "Intento administrar el meu temps veient les respostes de la gent. No puc estar eternament fent un esborrany, i el setembre serà clau", ha conclòs.
I és que Rigol vol temps per negociar amb els que ara mateix no formen part del Pacte Nacional o no veuen encara clar el dret a decidir dels catalans. "Els que hi estem a favor hem de mirar de donar oportunitat i diàleg als que no hi estan d’acord. Sempre els respectarem perquè forma part del pluralisme democràtic acceptar els que no pensen com tu, però això no ens traurà de prendre decisions i seguir el nostre camí. Si no té èxit la meva negociació, seguirem amb els que hi estem", ha sentenciat Rigol.
"Catalunya és una nació, i tota nació té dret a decidir"
L’expresident del Parlament ha explicat que en aquests moments "Catalunya necessita el màxim d’unitat possible en el dret a decidir". "Com que creiem que tenim aquest dret, apuntalats ben forts en les institucions i el món polític que hi està d’acord, hem de mirar d’obrir aquest horitzó al màxim de gent possible", ha defensat. Joan Rigol ha avançat que un dels primers punts del seu document afirma categòricament que "Catalunya és una nació, i tota nació té dret a decidir".
L’esborrany amb el que treballa també inclou que el dret a decidir "forma part de l’exigència democràtica que tenim els catalans respecte del nostre país" i que "això ha d’estar obert a tothom, pensi el que pensi, perquè tots hi caben en aquest reclamar el dret a decidir". Rigol ha explicat que també es detalla que l’exercici d’aquest dret "s’ha de fer amb el diàleg que hem d’establir amb Espanya perquè tingui la legalitat que li correspon". A més, l’estat del benestar, la societat catalana "que volem construir" i la "defensa de la nostra llengua i cultura" també tenen esment en aquest document de Rigol.
Per últim, l’expresident del Parlament ha afirmat que vol fer també un especial incís en la necessitat que la reclamació i l’exercici del dret a decidir "s’ha de fer amb civisme". "El que no ho faci amb civisme, ens fa mal. I s’ha de respectar els que no pensen com nosaltres", ha sentenciat.