Retreu a CiU i PSC que s’hagin dedicat a reivindicar estatuts i no infraestructures bàsiques
Albert Rivera, aquest dimarts al Col·legi d’Eginyers de Camins, Canals i Ports
El president de C’s i candidat al Parlament, Albert Rivera, s’ha preguntat si la Unió Europea invertirà en el corredor mediterrani sense saber com acabar el debat sobiranista a Catalunya. "Vostès invertirien el 20% d’un projecte europeu en un territori que no saben en els propers anys què passarà? Jo no ho faria", ha dit en una conferència al Col·legi d’Eginyers de Camins, Canals i Ports, on ha avisat de les "conseqüències" en les inversions que pot tenir per a Catalunya el procés català. D’altra banda, Rivera ha recriminat a CiU i PSC que s’hagin dedicat tots aquests anys a reivindicar estatuts i nacions en lloc d’infraestructures bàsiques en el moment en què tenien la "clau" del govern espanyol.
Rivera ha desgranat les inversions en infraestructures que al seu parer són necessàries en els propers quatre anys, i ha citat, entre d’altres, la línia 9 del metro, millores en Rodalies, l’AVE fins a França, la connexió amb l’aeroport de Barcelona en metro i el corredor mediterrani. Ara bé, sobre aquesta última infraestructura, s’ha preguntat si el debat sobre la "secessió" que planteja el Govern de la Generalitat "beneficia les inversions de la UE a Catalunya". "Vostès invertirien el 20% d’un projecte europeu en un territori que no saben en els propers anys què passarà? Jo no ho faria", ha assegurat.
També ha carregat contra l’Estat per parlar ara del corredor central, i ha demanat a ambdues administracions que es dediquin a executar aquesta inversió necessària. "Estem entre l’espassa i la paret, perquè cap de les dues posicions ens agrada", ha reconegut.
En tot cas, sobre Catalunya, ha recriminat les posicions que han mantingut partits com CiU i PSC, que han tingut la "clau" del govern a Espanya però no han condicionat per construir certes infraestructures. Al seu parer, el temps esmerçat en negociar i aprovar l’Estat es podria haver fet servir per plantejar debats més "prioritaris" com les infraestructures i el finançament. "En lloc d’entrar en aquesta dinàmica de la tensió de corda, hauríem d’haver prioritzat una sèrie de debats unànimes, i segurament hagués estat també una situació molt més fàcil per a Espanya", ha considerat.
Rivera s’ha preguntat si el paper de CiU i de PSC "s’ha explotat prou" a Madrid en termes "pragmàtics", perquè, segons C’s, "per tenir una Catalunya més forta el que cal no és revindicar estatuts, sinó el corredor mediterrani o un aeroport connectat".
Les inversions no han de dependre del PIB
El líder de C’s ha rebutjat que les inversions de l’Estat a les comunitats autònomes hagin de dependre del seu nivell de PIB, la famosa disposició addicional tercera en el cas de Catalunya. Segons ell, és un "error" anar a negociar amb la "quota", perquè així es provoca "confrontació", sinó que l’argument ha de ser que "el que és bo per a Catalunya, que també ho serà per a Espanya i Europa". "Les inversions no es poden fer en funció de quotes del PIB, sinó del que es necessiti realment, infraestructures prioritàries i de sentit comú, que compleixin el paràmetre cost-benefici i que siguin sensates i bones per a tota Espanya", ha defensat.
És més, ha remarcat que igual que ara no s’està invertint per sobre del 18% a Catalunya, va haver etapes en què es va superar aquest percentatge d’aportació al PiB, com en l’època de preparació dels Jocs Olímpics de Barcelona.
Rivera ha apostat per fer servir criteris de cost-benefici per decidir si es construeixen certes infraestructures, i ha criticat que Espanya sigui el país de les obres construïdes "a cop de programa electoral". Ha remarcat que a Catalunya "també s’han fet barbaritats" i ha citat l’Aeroport de Lleida, on se subvencionaven vols a Barcelona.
CiU i Abertis
El candidat de C’s també ha fet referència a un dels focus de crítica que el seu partit dirigeix al Govern: el manteniment dels peatges. Rivera ha carregat contra la "hipocresia" dels que retreuen a l’Estat els peatges quan el 50% són de la Generalitat. Però a més, ha remarcat que un informe policial detalla donacions d’Abertis a CiU."Tindrà alguna cosa a veure això amb el manteniment dels peatges?", ha preguntat.
De fet, ha criticat que el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, negociï a Madrid esmenes dels Pressupostos Generals de l’Estat per beneficiar les concessionàries, defensat així certs lobbies.
Pel que fa a la N-II, Rivera ha acusat el govern espanyol de paralitzar l’obra perquè l’anterior ministra de Foment va pactar amb Abertis una indemnització quan es posés en marxa la nacional. "Qui es beneficia de què la N-II no es posi en marxa? Està tot dit. No serà que alguns estan frenant les obres perquè hi ha contractes que diuen que has de pagar indemnitzacions i no hi ha ni un duro?", ha preguntat Rivera, que s’ha queixat que això són assumptes molt seriosos perquè tenen a veure amb la pèrdua de vides humanes a les carreteres.