El líder del PSOE creu que cal buscar fórmules que permetin"seguir uns quants segles junts"
El líder del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va transmetre aquest diumenge al president de la Generalitat, Artur Mas, i al líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, que és "impossible" arribar a un acord sobre la consulta, però va reiterar la seva aposta per una reforma de la Constitució que "arregli els problemes de l’estructura territorial" i "permeti" que Catalunya i Espanya "segueixin uns quants segles junts". Rubalcaba, que ha admès que el PSOE manté el desacord amb el PSC en aquesta qüestió, considera que la reforma permetria "refer els ponts de diàleg" i buscar un sistema "on estiguem més còmodes".
En una entrevista a Onda Cero, Rubalcaba ha explicat que havia acordat la trobada amb Mas a la conversa que van mantenir de les eleccions catalanes, però la cita s’havia anat endarrerint per motius d’agenda. Finalment va tenir lloc aquest diumenge a la tarda "aprofitant que Mas viatjava a Madrid" per parlar del dèficit, d’economia, d’Europa i de les propostes del PSOE sobre la reforma constitucional.
Acord "impossible"
L’eix principal del discurs de Rubalcaba a la trobada, segons ha apuntat, va ser la reforma de la Constitució."Li vaig explicar que hi havia un desacord entre Catalunya i Espanya sobre el suposat dret a decidir, que és un desacord que tenim també amb el PSC, que és el nostre partit germà a Catalunya, i que jo crec que aquesta és una discussió que no va enlloc i que és impossible arribar a un acord sobre aquest tema", ha dit.
Segons Rubalcaba, com que no és possible arribar a aquest acord "el que cal és parlar del fons de la qüestió, que és com millorar la convivència entre Catalunya i la resta d’Espanya i com aprofitem aquesta reforma per arreglar alguns problemes de la nostra estructura territorial que afecten altres comunitats autònomes també".
El líder del PSOE creu que en aquesta reforma de la Constitució és "molt important refer els ponts de diàleg" perquè "portem molt segles junts i és evident que aquesta relació ha passat per moments difícils, altres de molt bons com els últims 35 anys en què hem trobat una formula de convivència que ha permès un desenvolupament territorial que no s’havia viscut mai".
Amb tot, segons Rubalcaba, "és veritat que aquest model comença a tenir algunes dificultats i ha arribat el moment de revisar-lo" buscant "formules d’entesa amb Catalunya", amb qui en aquests moments "tenim una relació deteriorada".
Reforma per "seguir uns quants segles junts"
Per aquest motiu, segons Rubalcaba, va proposar a Mas "fer el mateix que vam fer fa 35 anys", que és "repassar els nostres sistemes de convivència i buscar a través del diàleg un sistema on ens sentim més còmodes, però pensant que aquest no és un tema només de Catalunya i afecta a Espanya perquè quan parlem d’una reforma en sentit federal del Senat estem parlant del Senat de tots els espanyols".
"Crec que a Espanya cal una reforma constitucional que afecta el tema territorial i es pot obrir un diàleg amb Catalunya per trobar una formula de convivència i trobar una formula que ens permeti seguir uns quants segles junts", ha dit.
El líder del PSOE ha explicat que els tres van parlar també d’economia, d’Europa i dels objectius de dèficit. Segons ha explicat, els tres van abordar la petició del govern de Rajoy a Europa perquè flexibilitzi els objectius de dèficit de l’Estat, un gest que el PSOE celebra, i la necessitat de "compartir" aquesta flexibilització amb les comunitats autònomes.
"Amb això estem d’acord amb el senyor Mas i el senyor Griñán, que ho estan demanant", ha dit, perquè "les comunitats autònomes dediquen entre el 75% i el 80% a sanitat i educació i si no els donem un marge en aquesta lluita contra el dèficit el que acabaran fent és retallar sanitat i educació i crec que això és el que no hem de fer", ha sentenciat.