Un grup de 32 joves d’Estònia, Itàlia, Hongria, Macedònia del Nord i Catalunya visitaran Rubí en el marc del projecte d’intercanvi juvenil Yalah durant la Festa Major
Entre el 27 de juny al 3 de juliol, coincidint amb la Festa Major i a prop del Dia Mundial de les Refugiades, un grup de 32 joves d’Estònia, Itàlia, Hongria, Macedònia del Nord i Catalunya visitaran Rubí en el marc del projecte d’intercanvi juvenil Yalah sobre el conflicte del Sàhara Occidental. La iniciativa, finançada pel programa Erasmus+, sorgeix de l’interés de joves rubinencs i rubinenques per mantenir el vincle amb el Sàhara Occidental. Cadascuna de les cinc organitzacions participants formarà un grup de joves que visitaran la nostra ciutat i participaran en xerrades, debats i activitats al voltant del conflicte sahrauí. El grup català estarà format per set participants i un líder d’entre 18 i 30 anys que han mostrat interès per la causa de les persones refugiades. Les persones joves interessades a participar-hi poden enviar una autocandidatura al correu electrònic rubijove@rubijove.cat. El procés d’intercanvi d’experiències estarà vehiculat a través de l’expressió artística i tindrà com a acte final una performance pública per visibilitzar el projecte juvenil europeu i denunciar la situació de les persones refugiades.
Rubí i Daira de Guelta
L’any 1994, l’Ajuntament de Rubí, en col·laboració amb l’entitat Rubí Solidari primer, i amb Rubí amb el Poble Sahrauí després, va engegar el procés d’agermanament amb la Daira de Guelta (Algèria).
L’agermanament culminava l’intercanvi de la ciutat amb les entitats sahrauís i fomentava l’acollida de nens i nenes dels camps de refugiats durant l’estiu. Fruit d’aquesta lligams amb la Daira de Guelta, l’Ajuntament també va participar durant molts anys a la Caravana Catalana d’Ajuda Alimentària pels refugiats sahrauís, impulsada per Rubí amb el Poble Sahrauí amb l’objectiu de recollir aliments de primera necessitat. Rubí és membre de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS). Des del Consistori s’han fet aportacions a les campanyes d’emergència que impulsa el Fons Català de Cooperació i s’ha participat a les diferents missions al terreny.
Tot i que la relació d’agermanament va quedar inactiva durant uns anys, l’any 2017 Rubí Solidari va recuperar la iniciativa Vacances en Pau amb el suport del Consistori rubinenc.
Des del 2018, Rubí ha reactivat l’agermanament amb la Daira de Guelta als campaments de persones refugiades sahrauís de Tindouf a Algèria. Aquesta iniciativa ha implicat el servei de Joventut, l’entitat TACC, l’Escola Municipal d’Art i Disseny edRa, l’Institut La Serreta i les famílies acollidores d’infants sahrauís, actualment integrades a Rubí Solidari. La proposta passa per propiciar l’acostament del jovent de Rubí a la realitat dels campaments de persones refugiades sahrauís mitjançant intercanvis culturals i estades a terreny. Com a conseqüència de la pandèmia, la iniciativa s’ha reconvertit en una proposta d’Erasmus+ per treballar el conflicte sahrauí a través d’activitats de sensibilització amb joves de quatre països a partir de 2022.