La plataforma ‘Gavarres Natura Local’ ofereix una vintena d’itineraris per quatre municipis i preveu recórrer nou poblacions a finals d’any
Primera ruta amb l’aplicació, a Cassà de la Selva.
Passejar per les Gavarres sense l’esforç de planejar una ruta ni la por a perdre’s. L’aplicació ‘Gavarres Natura Local’ posa a l’abast de qualsevol usuari de telefonia intel·ligent itineraris per conèixer la natura, el patrimoni històric i cultural del pulmó verd del Gironès i del Baix Empordà. Ja hi ha creades una vintena de rutes per quatre poblacions: Cassà de la Selva, Llagostera, Quart i La Bisbal d’Empordà. En total, cobreixen uns 160 quilòmetres per fer a peu o en bici. El gerent del Consorci de les Gavarres, Oriol Armet, ha explicat que la previsió cara a finals d’any és enllestir 250 quilòmetres de rutes i incloure-hi els municipis de Celrà, Juià, Madremanya, Sant Martí Vell i Palamós.
Són rutes autoguiades que acompanyen el mapa de recorregut amb informació de punts d’interès, fotografies i també notes d’àudio que expliquen algunes curiositats sobre el patrimoni natural, cultural i històric que ofereix el massís de les Gavarres. L’aplicació, desenvolupada pel Consorci de les Gavarres, l’empresa Natura Local i municipis del massís, vol apropar la natura a la ciutadania i, alhora, posar en valor el territori.
L’aplicació de descoberta i promoció de l’entorn natural de les Gavarres és gratuïta. De moment, ja hi ha introduïdes una vintena de rutes que abasten quatre municipis del massís. Segons ha explicat el gerent Oriol Armet, són rutes senzilles, amb una llargada mitjana de vuit quilòmetres i, per tant, molt assequible també a famílies que vulguin portar els nens a bosc. En total, hi ha 164 quilòmetres que ja tenen itineraris.
No es tracta només de caminar pel bosc, sinó que el Consorci de les Gavarres s’ha encarregat d’elaborar el contingut, sovint parlant amb persones grans del territori per conèixer la història d’alguns punts d’interès, com ara masies, pous o aqüeductes. De fet, a l’aplicació fins i tot hi ha introduïdes algunes fotografies antigues d’alguna construcció perquè els usuaris puguin saber com era abans i per a què servia.
L’eina no es queda aquí perquè, segons ha avançat Armet, continuaran desenvolupant rutes. A finals d’any preveuen tenir elaborats 33 itineraris, un total de 264 quilòmetres, d’un total de nou municipis. L’objectiu per a finals del 2015 o principis del 2015 és comptar amb 500 quilòmetres de rutes dels vint municipis de les Gavarres.
Per evitar que a partir d’ara sigui habitual veure persones enganxades al mòbil mentre passegen pel bosc sense mirar al seu voltant, l’aplicació funciona igualment amb la pantalla apagada. De fet, té una alarma que pita quan l’usuari s’apropa a algun dels punts marcats com d’interès i també quan s’allunya del recorregut fixat, per evitar que es pugui perdre. "Serà més difícil perdre’s a les Gavarres que per l’autopista", ha afirmat el president del consorci, Josep Perich.
Un benefici per als municipis
L’alcalde de Cassà de la Selva, Enric Bagué, ha explicat que de seguida es van engrescar a participar en el projecte perquè sovint els mateixos veïns són desconeixedors del patrimoni que tenen al voltant. A més, detalla que una de les rutes entra dins el municipi de Cassà que, tot i no ser turístic, "sí que té alguns punts que val la pena que es coneguin".
En la mateixa línia, l’alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, creu que apostar pel turisme de natura aprofitant l’entorn privilegiat que ofereix les Gavarres pot ser interessant per al futur econòmic de la zona. Santamaria destaca que, de retruc, pot suposar un benefici per a comerciants i hotelers de les Gavarres, que vegin incrementar l’afluència de visitants.