26.07.13 – SABADELL • Vallès Occidental

Sabadell instal·la semàfors que detecten els invidents pel ‘bluetooth’ del mòbil i alerten amb so quan estan en verd

0
427

Fins ara s’han implantat quatre d’aquests elements al passeig Manresa i si l’experiència es positiva es podria ampliar a d’altres punts de la ciutat


El regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament de Sabadell, Cristian Sánchez, i el director de l’ONCE a Sabadell, Luis Fernando San Martín, (en primer terme) creuant el pas de vianants on s’han instal·lat els nous semàfors.
L’Ajuntament de Sabadell i la Fundació ONCE han instal·lat semàfors que detecten els invidents gràcies al sistema ‘blueooth’ dels mòbils i emeten una senyal perquè la persona sàpiga que hi ha un semàfor i quan pot passar. De moment s’han instal·lat quatre al passeig Manresa, en la confluència amb el carrer de la Salut. D’aquesta manera l’usari no ha de fer cap esforç sinó que és el propi semàfor el que el detecta a ell i això aporta major seguretat i facilitat de mobilitat a les persones amb discapacitat visual. El regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament de Sabadell, Cristian Sánchez, ha explicat que es tracta d’una prova experimental i que segons els resultats es podria ampliar a d’altres punts.
Els semàfors treballen amb la tecnologia Pasblue, que integra les funcions lluminoses i acústiques i està dissenyada per l’empesa de la Fundació ONCE especialitzada en accessibilitat Via Libre. Per fer-ho servir, l’usuari necessita un codi especial que li proporciona la mateixa ONCE i activar el ‘bluetooth. Gràcies a aquest codi els semàfors detecten els usuaris a través del telèfon mòbil.
Un cop detectat el ‘bluetooth’, el semàfor emet uns tons d’orientació que permeten que la persona s’orienti i localitzi el punt de partida de l’encreuament. Posteriorment, quan el semàfor es posa en verd, els sons canvien i indiquen a la persona invident que pot creuar. Per últim, i com ja funcionaven els antics sistemes, els sons s’acceleren per indicar que el semàfor passa a estar vermell.
A més, l’equip és capaç d’enviar informació al terminal mòbil de l’usuari. Aquesta informació es transmet en format text mitjançant el protocol OBEX/OPP, que la gran majoria de terminals suporten i adapten el missatge de veu. Les dades poden ser diverses, per exemple per indicar a l’usuari d’unes obres properes o el nom del carrer per on està transitant, entre d’altres. 
Fins el moment, Sabadell és l’única ciutat de Catalunya on s’ha instal·lat aquesta tecnologia, que sí que funciona ja en altres punts de l’Estat, principalment a Saragossa. S’ha decidit l’encreuament del passeig Manresa i el carrer de la Salut perquè segueix la idea de facilitar la mobilitat en tots aquells carrers que connectin els transports públics amb la seu de l’ONCE. 
El director de l’ONCE a Sabadell, Luis Fernando, ha explicat que la seu sabadellenca dóna servei a onze poblacions i 509 afiliats i que la prioritat seria establir aquest sistema en aquells encreuaments que són de pas per a que aquestes persones puguin arribar a la seu fent ús del transport públic.
El sistema és integrat, té unificat en una mateixa unitat el sistema òptic i el sonor, no com fins ara, i això ha permès reduir el costos, que són d’uns 500 euros per element, segons ha explicat el regidor. Sánchez ha destacat també que aquesta iniciativa s’emmarca en l’estratègia de Sabadell Smart City i ha afegit que l’objectiu principal és que les persones invidents "puguin tenir major mobilitat dins de la ciutat".
D’altra banda, tant el regidor com el director de l’ONCE han assegurat que el sistema està obert a tota la ciutadania i que per obtenir el codi necessari per activar el ‘bluetooth’ les persones s’han de dirigir a l’Ajuntament de Sabadell o bé a la mateixa ONCE.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.