29.05.13 – SALOU • Tarragonès

Salou multarà amb 300 euros els casos de ‘balconing’ al municipi

0
351

El TSJC suspèn l’article de l’ordenança cívica que permetia substituir les sancions econòmiques per treballs comunitaris

El municipi de Salou (Tarragonès) multarà amb 300 euros els casos de ‘balconing’ que es registrin al municipi. El ple ha aprovat aquest divendres incorporar un nou apartat en l’article de l’ordenança de civisme i convivència per sancionar persones que facin “una utilització indeguda dels espais o elements de qualsevol edifici públic o privat, incloent els establiments destinats a un ús turístic, que posin o puguin posar en perill la seguretat pròpia o la de terceres persones”. D’altra banda, el ple ha donat compte d’una sentència del TSJC que ha declarat nul l’article 27 de l’ordenança -aprovada el 30 del juny del 2010-, i que permetia substituir les multes per treballs en benefici de la comunitat.
 
Fonts de l’Ajuntament de Salou han explicat a l’ACN que conductes com el ‘balconing’ -una pràctica duta a terme majoritàriament per joves i que consisteix en saltar d’un balcó a un altre, sobretot en establiments hotelers-, no s’han donat mai al municipi. Malgrat tot, s’ha decidit impulsar aquesta normativa per “prevenció”. Les sancions sobre el ‘balconing’, tipificades com a “greus” i altres conductes similars, queden recollides en un nou apartat de l’article 18 de l’ordenança municipal vigent. Entraran en vigor aquest mateix estiu.
 
Cal recordar que, el març de l’any passat, l’Ajuntament ja va modificar l’ordenança de civisme per tal de sancionar amb multes de fins a 400 euros aquelles persones que no respectin la prohibició de banyar-se amb bandera vermella, així com també fer qualsevol activitat lúdica o d’esbarjo -lloguer de motos d’aigua o lloguer de patins, entre d’altres-.
 
El passat 3 d’abril, un jove britànic de 21 anys participant en el ‘Saloufest’ va resultar ferit de gravetat en precipitar-se, de matinada, des d’un balcó de l’edifici d’apartaments on s’allotjava. El noi presentava signes evidents d’embriaguesa. Malgrat tot, el cas no es va considerar ‘balconing’, ja que el jove va caure en intentar escalar per la façana fins al tercer pis, en deixar-se les claus a l’interior de l’habitatge. El consistori defensa que al municipi no se n’ha registrat cap cas.
 
EL TSJC anul·la la possibilitat de substituir les multes per treballs comunitaris
 
D’altra banda, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha anul·lat, mitjançant una sentència amb data del 15 de febrer del 2013, l’article 27 de l’ordenança que permetia substituir les multes i la reparació dels danys per treballs en benefici de la comunitat. 
 
Des del consistori han lamentat l’anul·lació, ja que consideren que l’objectiu de fons de la normativa era l’educació i el civisme, i en cap cas les multes tenen una voluntat recaptatòria. L’article suspès pel TSJC permetia substituir la sanció de multa “per sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs a la comunitat” determinats i coordinats per l’administració.
 
Una altra sentència impedeix a l’Ajuntament cobrar les taxes derivades de l’ocupació de la telefonia mòbil
 
D’altra banda, l’Ajuntament de Salou donarà compliment a la sentència del Tribunal Suprem -recurs de cassació-, envers el pronunciament del Tribunal Europeu, que determina que les taxes derivades de l’ocupació i aprofitament especial del domini públic de la telefonia mòbil, no han de recaure sobre les operadores que la utilitzen sinó en la propietària de la xarxa. 
 
Així s’ha exposat avui al plenari de l’Ajuntament de Salou i ha rebut la unanimitat de tots els grups en compliment de sentència. Malgrat tot, aquest fet lesiona les arques municipals en 366.000 euros per any ja que amb la nova resolució judicial s’han d’anul·lar les taxes que es cobraven des de l’Ajuntament de Salou per cada operador no propietari: Movistar, Orange, Vodafone, entre d’altres. 
 
El regidor de Gestió Econòmica i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha expressat el seu malestar per aquesta sentència ja que “és clarament un canvi substancial de la doctrina del Tribunal Suprem, ja que existeixen nombroses sentències a favor de l’Ajuntament de Salou que donen per vàlida aquesta la taxa; per tant estava considerada com a legal per part dels jutjats de Tarragona i els Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”.   
 
Ara, amb el nou pronunciament i doctrina del Tribunal Suprem es dóna un canvi de rumb jurídic ja que determinen que només poden ser subjecte passiu de la taxa les propietàries de la xarxa i no les empreses que la utilitzin. Aquesta sentència, com a doctrina jurídica, té un abast que afecta la resta de consistori, per tant, assegura Barragán “suposa una minoració dels ingressos municipals. Ara caldrà esperar que per llei, amb la reforma de les hisendes locals o per altres mitjans es pugui establir un criteri jurídic cert per poder contrarestar aquests ingressos”.
 
Aquesta decisió afecta a la quantitat de 366.000 euros per any -períodes de 2009-2012-. Al 2013, ja no es van incloure al pressupost i la resta de quantitats d’anys anteriors ja han estat declarades incobrables a efectes pressupostaris pertinents. 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.