La iniciativa, liderada per ECOEMBES i l’Ajuntament de Salou, vol millorar la gestió dels residus als contenidors per part de grans productors
Una treballadora municipal informa l’empleat d’un ‘xiringuito’ sobre la mesura del consistori. Foto: Aj. Salou.
Els ‘xiringuitos’ de Salou ja compten amb contenidors específics per a reciclar envasos lleugers
Ja s’han repartit fins a 78 cubells i contenidors petits per reciclar els envasos entre bars i restaurants que es van visitar, prèviament, amb l’objectiu de buscar la seva complicitat i augmentar el reciclatge d’envasos
Aquesta acció no finalitza en aquesta primera actuació, ja que s’ha previst una segona fase on es visitaran 193 establiments més. Tots ells, anteriorment, van rebre unes jornades informatives, comerç a comerç, que finalitzen ara amb el repartiment del material necessari per a poder portar a terme un correcte reciclatge.
La intenció de la campanya organitzada entre ECOEMBES i l’Ajuntament de Salou és augmentar el reciclatge d’envasos lleugers (contenidor groc) dels quals el juliol se’n van recollir 95 tones, un 26% més que el juliol del 2016. Malgrat tot, des de l’àrea de Medi Ambient es busca augmentar aquestes dades i s’estan estudiant nous sistemes de recollida que facilitin l’increment de les dades de recollida.
Segons la regidora de Medi Ambient, Julia Gómez, “es tracta d’una campanya amb la que volem incrementar el reciclatge d’envasos lleugers, alhora que conscienciar al sector d’Hosteleria, Restauració i Càtering de la importància del reciclatge i aportar el nostre granet de sorra en aquest canvi”.
Dins la campanya per fomentar l’augment del reciclatge d’envasos lleugers, els educadors s’han trobat idees enginyoses dels establiments per tal de millorar la recollida selectiva o disminuir els residus produïts. Una d’aquestes iniciatives pionera a les comarques de Tarragona ha estat la de la Guingueta Leon a la platja de Llevant, on en els còctel se serveixen amb palletes que es poden menjar. D’aquesta manera s’evita així la utilització de palletes de plàstic que van al rebuig i fan malbé el planeta. Una altra idea enginyosa és la del restaurant Thaj Mahal que ha reutilitzat dos bidons de 265 litres d’oli per convertir-los en contenidors de vidre i envasos lleugers. Una idea pròpia i original per donar una nova vida a objectes que serien llançats a la brossa.