09.02.11 – SALT • Gironès

Salt: escenari de cinc històries sobre immigració i crisi en el documental ‘Somnis atrapats’

0
465

Cinc històries d’immigrants que han arribat a Salt des de destins diversos però que tenen en comú el repte d’afrontar la crisi que els ha frustrat les aspiracions que tenien abans d’emigrar. Aquest és el teló de fons del documental ‘Somnis atrapats’ que, després de tres anys de feina i més de 75 hores de gravació, s’estrena aquest dimarts al cinema Truffaut de Girona. Els periodistes gironins Anna Teixidor i Marc Faro s’han endinsat en la vida de cinc personatges d’origen gambià, indi, marroquí i brasiler. En totes les històries no només es mostra les dificultats per afrontar la situació econòmica sinó com, malgrat estar lluny del país d’origen, les tradicions i la fe continuen essent fermes.

Salt, al Gironès, ha passat en deu anys de tenir un 6% de població immigrada a més del 40%. Aquest augment de la immigració s’ha concentrat, bàsicament, en el sector centre. La comunitat marroquina i la gambiana són les més nombroses i, moltes dels que han anat arribant al municipi, ho han fet per tenir noves oportunitats. Amb els que molts no contaven quan van arribar fa uns anys és que una crisi econòmica d’abast mundial acabaria amb bona part de les seves aspiracions.

‘Somnis atrapats’ és un documental que mostra com els protagonistes del film se les arreglen per superar la crisi econòmica. Tots tenen com a punt de partida Salt, malgrat les històries dels personatges han dut els directors, Marc Faro i Anna Teixidor, a gravar a d’altres localitats com Girona, Lloret o Empuriabrava o, fins i tot, el Marroc o Bèlgica.

Segons explica Teixidor, el documental no només reflecteix les dificultats econòmiques dels protagonistes sinó també com les tradicions -lligades a la religió i la cultura- continuen vigents malgrat estar milers de quilòmetres lluny de casa. En són exemples la festa del xai musulmana, rituals de la comunitat Sikh o el casament d’una jove gambiana de 16 que, malgrat haver nascut a Catalunya, és protagonista d’un matrimoni de conveniència arreglat entre les famílies quatre anys abans, quan només en tenia 12.

‘Hem escollit els personatges de les comunitat d’immigrants més representatives de Salt’, explica Marc Faro que detalla que el primer mig any el van dedicar a fer producció i trobar les històries que els poguessin servir per explicar allò que buscaven. Després de tres anys de feina pels carrers de Salt, els dos codirectors reconeixen que han conegut realitats amagades que passen a tocar de casa i que els han impactat. ‘Assistir a un casament a Salt d’una noia de 16 anys seguint les tradicions de la seva comunitat ens va sorprendre’, posa per exemple Faro.

Els codirectors del documental han explicat que van endinsar-se en el projecte quan, fa tres anys, van adonar-se que la immigració era un tema d’actualitat i que Salt s’havia convertit en un dels municipis amb més nouvinguts de Catalunya, amb els reptes que això podia suposar. ‘Volíem saber com els afectava la crisi però a partir d’això hem entrat a les comunitats i hem vist com viuen de portes endins’, detalla Teixidor que reflexiona entorn als reptes pendents que encara té la societat per arribar a una integració plena.

El documental, que és coproduït amb TV3, s’estrena aquest vespre al Cinema Truffaut de Girona i al març es podrà veure al cineclub Diòptria de Figueres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.