05.04.14 – BARCELONA • Barcelonès

Salvador Esteve demana la suspensió de la LRSAL perquè l’Estat no ha comunicat a les diputacions com aplicar-la

0
350

Una circular del Ministeri indica que fins a l’octubre o al novembre no es donaran instruccions sobre com calcular els costos dels serveis dels ajuntaments


El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, creu que el govern espanyol ha de suspendre l’aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL) després de comprovar que les diputacions no la poden aplicar ja que l’Estat no ha donat instruccions sobre com s’ha de fer. "Si el govern espanyol tingués un atac de raciocini l’hauria de suspendre perquè la seva aplicació s’està fent massa ràpid", ha afirmat en una entrevista a l’ACN. Esteve ha explicat que el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha enviat una circular dient que fins a l’octubre o al novembre no diran a les diputacions com han de calcular els costos dels serveis dels ajuntaments.
La LRSAL estableix que les diputacions han de fer un seguiment dels imports que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants paguen per serveis de diversos àmbits: recollida i tractament de residus, abastiment d’aigua potable i tractament d’aigües residuals, neteja viaria, accés als nuclis de població, pavimentació de les vies urbanes i enllumenat. L’objectiu és que les diputacions vigilin que el cost d’aquests serveis sigui òptim.
Per tal de fer aquest seguiment, les diputacions necessiten saber amb quins criteris han de calcular els costos d’aquests serveis. "Hem de calcular el preu però com s’ha de calcular?", s’ha preguntat Esteve després d’explicar que la Diputació de Barcelona ja ha rebut el requeriment de diversos municipis perquè faci aquest càlcul. Esteve ha recordat que la llei espanyola de règim local està en vigor des del passat 1 de gener i, en canvi, el Ministeri ha comunicat, a través d’una circular, que fins a l’octubre o al novembre no comunicaran amb quins criteris s’han de fer els càlculs. 
A més, Esteve ha explicat que els preus dels serveis no són els mateixos a cada municipi. "La recollida d’escombraries ha de resultar per força més barata a Barcelona. En un bloc de pisos hi ha tants habitants com en un poble on el camió ha de voltar per recollir les escombraries", ha reflexionat. Davant d’aquesta situació, Esteve creu que "el millor que podria fer el govern espanyol és suspendre l’aplicació de la llei". "Ens estan dient ells mateixos que no es pot aplicar perquè no tenim la fórmula màgica per calcular els preus", ha exclamat. 
El president de la Diputació també ha defensat que, sempre que es pugui, els serveis es prestin des de la proximitat i ha augurat que amb la LRSAL "el ciutadà estarà més mal servit i al final el servei acabarà sortint més car".
Segons Esteve, la Llei de Governs Locals que s’està debatent al Parlament ha de servir de "tallafocs" de la llei espanyola i ha previst que quan la cambra catalana l’aprovi hi haurà un "conflicte" entre les dues normes que pot portar a un "atzucac". 
No preveu fusió de municipis i aposta per reforçar consells comarcals de fora l’àrea metropolitana
Concretament, sobre la Llei de Governs Locals, Esteve creu que la fusió voluntària de municipis que preveu la normativa "no tindrà massa futur". "No podem oblidar que tothom se sent molt orgullós de la seva pertinença a un poble per petit que sigui i que tothom té devoció pel campanar del seu poble i això difícilment es pot canviar", ha afirmat.
En canvi, Esteve s’ha mostrat partidari de mancomunar serveis. En aquest sentit, ha apostat perquè els consells comarcals que estan més apartats de l’àrea metropolitana es reforcin per tal de fer aquesta funció. Però creu que no tenen sentit els consells comarcals que agrupen municipis que ja estan sota l’àrea metropolitana, com el del Barcelonès o part del Baix Llobregat. 
Una mancança que, segons Esteve, té la llei de Governs Locals és que "no queda prou clara la relació que hi ha d’haver entre les diferents administracions. "Està poc definit i si no es defineix més pot portar problemes de cara el futur", ha alertat. 
50 MEUR pels ajuntaments abans de l’estiu
Esteve ha explicat que la Diputació està preparant un pla especial de 50 MEUR perquè els ajuntaments els destinin a allò que considerin més oportú. Un pla que, segons Esteve, s’ha volgut donar "ampli marge de llibertat" als municipis perquè decideixin a què els volen destinar.
Per repartir els 50 MEUR es tindran en compte factors com el nombre d’habitants, els metres quadrats dels municipis o el % d’atur registrat. I es preveu que es pugui posar en marxa abans de l’estiu. En els últims dos anys, la Diputació ha impulsat programes especials d’aquestes característiques i ha destinat uns 30 MEUR tant el 2013 com el 2012.
Molt difícil reeditar acord amb el PP
Preguntat per la possibilitat que es reediti un acord entre CiU i PP a la Diputació de Barcelona, Esteve ho ha qualificat de "molt difícil" i improbable per la posició els populars contraria "absolutament" a qualsevol qüestió d’autogovern. De la mateixa manera, ha dit que és impossible que hi hagi un acord amb C’s per governar la Diputació.
Esteve s’ha mostrat disposat a repetir com a president de la Diputació de Barcelona tot i que ha assegurat que farà el que li diguin. "No em faria res seguir però també entendré molt bé si no segueixo, entre d’altres coses perquè tinc una edat", ha puntualitzat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.