24.01.12 – BRUSSEL·LES

Salvador Esteve proposa l’eliminació de les delegacions del govern espanyol a les comunitats autònomes

0
331

Brussel·les (ACN).- El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, creu que "totes les administracions públiques s’han de repensar" però que "cal començar per les de l’Estat" perquè "no s’entenen" les delegacions del govern de Madrid a les comunitats autònomes "ni els delegats territorials". En declaracions a la premsa en l’inici d’un viatge oficial a Brussel·les per defensar els interessos dels municipis barcelonins, Esteve ha dit que si la Diputació de Barcelona tanqués "dels ajuntaments mitjans i petits no n’hi hauria cap que sobrevisqués". Amb tot, el president de la Diputació ha admès que cal "repensar" les tasques de l’organisme, així com la dels ajuntaments, perquè "no som tan rics com pensàvem".

"D’acord, repensem totes les administracions, les diputacions també, però sabent tots plegats què fa cada administració", ha assegurat Salvador Esteve. El president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell ha defensat que la representació del govern espanyol a Catalunya i a les altres comunitats "no s’entén gaire" en el context polític actual. "Per què encara hi ha d’haver una presència de l’estat en totes les comunitats autònomes, si les comunitats ja són estat?", ha assegurat Esteve.

El convergent ha rebutjat que calgui suprimir, també, les diputacions provincials, perquè considera que fan una tasca "molt important". "Els que diuen que les diputacions s’han de suprimir no saben ben bé què fan les diputacions, especialment la de Barcelona", ha defensat Esteve, citant el cobrament d’impostos, la realització del padró municipal, de les pàgines web o el cuidat dels elements culturals com a exemples de la tasca de l’organisme. Amb tot, Esteve també ha fet autocrítica i ha admès que les diputacions "no han sabut explicar prou bé tot allò que fan".

El president de la Diputació ha destacat que els consells comarcals també poden "repensar" la seva funció, especialment els de les àrees urbanes. "Hi ha consells comarcals, els més metropolitans, en què el seu objectiu no és tan clar com en els consells comarcals de més lluny de les grans conurbacions", ha assegurat Esteve. Segons ell, en les zones menys poblades els consells comarcals ajuden a "mancomunar serveis, cosa que els que agrupen ciutats grans no necessiten, perquè cada ciutat ja pot tirar endavant per ella mateixa".

Sortir a l’exterior en època de crisi

Salvador Esteve és des d’aquest dimarts al vespre a Brussel·les per participar en una sèrie de trobades per defensar els interessos dels municipis barcelonins a l’exterior. Esteve ha visitat la seu de la Diputació de Barcelona a Brussel·les, i sopa aquesta nit amb els eurodiputats catalans al Parlament Europeu. Dimecres es reunirà amb el delegat de la Generalitat a les institucions de la UE, Joan Prats. "És molt important la coordinació de l’oficina de la Generalitat amb la de la diputació perquè no dupliquem feines i optimitzem els recursos", ha dit Esteve.

A més, el president de la Diputació barcelonina també mantindrà trobades bilaterals amb el director general en funcions de la Direcció General de Política Regional, Nicholas Martyn, la presidenta de la Comissió de Desenvolupament Regional REGI del Parlament Europeu, Danuta Hübner i, per últim, amb la presidenta del Comitè de les Regions, Mercedes Bresso. Tot plegat, segons Esteve, són reunions "molt consistents" per explicar a Brussel·les que "els ajuntaments de les comarques de Barcelona volen participar de tot el que es faci a Europa".

Per Esteve, les reunions serviran per establir contactes "per afavorir els nostres ajuntaments amb totes les polítiques que puguin venir d’Europa en un moment en que tots estem molt necessitats i poden sorgir idees i programes interessants". El president de la Diputació ha citat el consell d’alcaldes com una iniciativa europea interessant per com s’ha aplicat a Catalunya.

Situació econòmica dels pobles i ciutats

La situació econòmica dels municipis catalans "en general és fatal", ha admès Esteve. "Tenim problemes de liquiditat perquè les administracions superiors no paguen, i tenim problemes estructurals perquè hem comès un error: en temps de bonança, hem convertit els ingressos extraordinaris en despesa ordinària", ha explicat el president de la Diputació. Segons ell, ara que s’ha tancat l’aixeta de la construcció molts municipis s’han quedat sense ingressos per pagar "tots els serveis que havien posat en marxa" en els temps de vaques grasses.

En aquest sentit, Esteve ha explicat que la Diputació està estudiant "sistemes que ajudin a la liquiditat dels ajuntaments" perquè la manca de diners perjudica, també, els proveïdors dels municipis i es converteix en un espiral "que fa malbé l’economia de tot el país". Segons Esteve, la Diputació de Barcelona promourà un "ajut extraordinari per la liquiditat" durant el mes de març i està parlant amb la Generalitat sobre la possibilitat de cofinançar projectes municipals de forma paral·lela per ajudar a pagar-ne un 80 o un 90% entre ambdues administracions. "Si els oferim finançar un projecte al 50% hi haurà molt pocs ajuntaments que ho puguin fer", ha admès Esteve.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.