«Si els governs locals han de prestar uns serveis públics de proximitat amb qualitat i eficiència, només és possible amb més capacitat de decisió política i financera».
Salvador Esteve reclama més capacitat política i financera per a uns governs locals més eficient.
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha assenyalat avui, en la inauguració de la segona jornada ‘Governs locals: km 0’, centrada en la governança local a Europa, que «si els governs locals han de prestar uns serveis públics de proximitat amb qualitat i eficiència, només és possible amb més capacitat de decisió política i financera».
La jornada, sota el títol ‘Per uns governs locals més eficients’, s’està desenvolupant durant tot el dia a l’auditori de l’editorial RBA de Barcelona, i és la segona sessió del cicle ‘Governs locals: km 0. Interrogants i reptes sobre el futur del món local’, organitzat per la Diputació de Barcelona. La sessió d’avui té com a finalitat conèixer les reflexions i els debats que es produeixen a Europa sobre l’estat actual de la descentralització, les respostes a la crisi per part dels governs locals, el finançament o la prestació de serveis a la ciutadania. Les diferents sessions han reunit reconeguts especialistes en temes de legislació i administració local, i han despertat un gran interès entre els responsables dels governs locals catalans, amb prop de 200 assistents.
En la seva intervenció inaugural, Salvador Esteve ha remarcat que«per superar els reptes actuals, cal avançar cap a una Europa de les ciutats més oberta, més sòlida i amb projecció de futur»i que per això «calen espais de debat i reflexió com aquesta jornada d’avui, que ens ha de servir per reforçar el municipalisme europeu».
Per la seva part, el vicepresident cinquè del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa, Marc Cools, ha declarat que el debat sobre la reforma local està viu a tot Europa i que el principi que ha de regir la reflexió és «el grau d’autonomia de les corporacions locals, la pedra angular de l’autèntica democràcia». En aquest sentit, ha remarcat que «la governança és un triangle; en un angle estan els ciutadans, en un altre els representats escollits per aquests ciutadans, i finalment els funcionaris que apliquen les directrius d’aquests representants per a la gestió diària». Cools també ha afirmat: «Crec en l’acció política guiada per a la recerca de l’interès general».