Els municipis que han elaborat estratègies DUSI opten a finançament dels fons europeus FEDER
Jornada sobre Desenvolupament Urbà Sostenible.
Sant Boi acull aquest dimecres, dia 27 d’abril de 2016, la "Jornada sobre Desenvolupament Urbà Sostenible. L’estratègia DUSI com a motor de transformació de les nostres ciutats". Un centenar de polítics i tècnics de diferents localitats de Catalunya participen en aquesta trobada professional a l’equipament municipal de Cal Ninyo.
En la presentació de la sessió, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha afirmat que "és un orgull per a la nostra ciutat acollir aquesta trobada de municipis integrants de la Xarxa Innpulso de Ciutats de Ciència i Innovació".
La jornada ha comptat amb la presència com a ponent de Lola Ortiz Sánchez, vocal assessora a la Subdirecció General de Cooperació Territorial Europea i Desenvolupament Urbà del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.
Aquest és l’organisme que s’encarregarà de seleccionar quines de les estratègies DUSI presentades pels municipis de l’Estat espanyol a principis d’aquest any obtenen finançament europeu dels fons FEDER 2014-20.
Lola Ortiz ha explicat que els objectius temàtics de les estratègies DUSI són: administració electrònica, economia baixa en carboni, millora de l’entorn (patrimoni cultural i entorn natural) i regeneració d’àrees urbanes desfavorides.
Els alcaldes i alcaldesses de 5 ciutats catalanes que han presentat estratègies DUSI i que, alhora, són integrants de la xarxa Innpulso de Ciutats de Ciència i Innovació han exposat els trets més importants de les seves propostes. Hi han participat Lluïsa Moret (Sant Boi), Jordi Ballart (Terrassa), David Boté (Mataró), Carles Escolà (Cerdanyola del Vallés) i Juli Fernández (Sabadell).
En una taula d’experiències, responsables tècnics dels ajuntaments participants han posat en comú el treball fet a l’hora de preparar les seves candidatures i la seva < b>contribució al disseny i planificació estratègica de futur a les respectives ciutats.
Primera convocatòria d’estratègies DUSI
La primera convocatòria per a la selecció d’estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) està regulada per l’Ordre HAP/2427/2015, de 13 de novembre, publicada al Butlletí Oficial de l’Estat el dia 17 de novembre de 2015.
En aquest text s’estableixen els criteris per a l’anàlisi i la selecció de les estratègies DUSI susceptibles de rebre ajudes europees FEDER del període 2014-2020.
Les sol·licituds per a aquesta primera convocatòria s’havien de presentar abans del dia 13 de gener de 2016. La dotació global prevista és de 730,9 milions d’euros d’ajuda per al conjunt de l’Estat espanyol i de 33,5 milions per a Catalunya, on almenys una vintena de ciutats han presentat les seves estratègies.
Les llistes definit ives sobre els municipis seleccionats i l’assignació de recursos es faran públiques abans de l’estiu, segons s’ha avançat a la jornada d’avui.
L’estratègia DUSI de la ciutat de Sant Boi
Sant Boi és l’amfitrió d’aquesta trobada en tant que membre de la xarxa Innpulso de Ciutats de Ciència i Innovació. La ciutat va elaborar i presentar la seva estratègia DUSI després d’identificar els reptes de futur, els actius i les oportunitats dels pròxims anys.
Lluïsa Moret ha explicat que "la ciutat de Sant Boi s’ha replantejat la seva estratègia global com a conseqüència dels efectes de la crisi econòmica" amb l’objectiu d’esdevenir una ciutat igualitària, amable i emprenedora. "La nostra estratègia de futur", ha afegit, "és una construcció col·lectiva amb la ciutadania"
Els cinc grans reptes estratègics identificats per l’estratègia DUSI de Sant Boi són:-Incrementar els nivells formati us per millorar les oportunitats per accedir a llocs de treball dignes i de qualitat-Augmentar la cohesió territorial i les connexions entre el centre i la perifèria del municipi-Disminuir la factura energètica dels col·lectius més desfavorits mitjançant la rehabilitació energètica d’edificis antics-Potenciar les capacitats professionals adients per atendre les necessitats i la demanda de serveis de la gent gran-Millorar el posicionament competitiu de la ciutat envers altres localitats.
- Incrementar els nivells formatius per millorar les oportunitats per accedir a llocs de treball dignes i de qualitat
- Augmentar la cohesió territorial i les connexions entre el centre i la perifèria del municipi
- Disminuir la factura energètica dels col·lectius més desfavorits mitjançant la rehabilitació energètica d’edificis antics
- Potenciar les capacitats professionals adients per atendre les necessitats i la demanda de serveis de la gent gran
- Millorar el posicionament competitiu de la ciutat envers altres localitats
Aquesta estratègia global orientarà juntament amb el Pla de govern 2016-20 les polítiques dels pròxims anys. A més, és una oportunitat per a l’obtenció de finançament europeu per continuar amb el desenvolupament de la ciutat. En cas de no ser seleccionat en aquesta ocasió, l’Ajuntament de Sant Boi tindrà una nova oportunitat l’any vinent.