2.08.13 – SANT BOI DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

Sant Boi posa en marxa un servei d’àpats a domicili per a persones grans amb mobilitat reduïda

0
407

La iniciativa impulsada de la mà de la Fundació Cassià Just ofereix un menú diari a una tarifa social que oscil·la entre 1,10 i 5,70 euros

Sant Boi de Llobregat (ACN).- L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha iniciat un nou servei d’àpats a domicili adreçat a garantir un àpat saludable i calent diari a persones majors de 60 anys amb dificultats econòmiques i que tenen una autonomia personal limitada. La iniciativa, engegada el maig amb la col·laboració de Cuina Justa, l’empresa social de la Fundació Cassià Just, ja beneficia onze persones que paguen l’àpat d’acord amb els seus ingressos familiars a uns preus socials que oscil·len entre 1,10 i 5,70 euros. L’experiència és només una prova pilot, però els bons resultats que està tenint fa preveure al consistori mantenir el servei al llarg de tot l’any i fins i tot, duplicar-ne el nombre de beneficiaris.

 

El municipi compta amb dos menjadors socials que ofereixen també menús a preus socials d’acord amb els ingressos i les necessitats de cada cas. Des de Serveis Socials però, es va detectar que hi havia persones amb discapacitat, malaltes o convalescents, que per les seves condicions físiques o psíquiques no podien anar a comprar o fer-se el menjar, malgrat tenir la capacitat de poder menjar per a elles soles. Un col·lectiu que patia el risc de quedar aïllat dels circuïts habituals d’alimentació.

"Amb aquest servei, garantim a aquestes persones un àpat equilibrat, calent i saludable de dilluns a divendres que segurament no tindrien per la dificultat que tenen de poder sortir de casa", explica a l’ACN l’alcalde del municipi, Jaume Bosch. La prestació municipal es va posar en marxa el mes de maig amb sis beneficiaris, una xifra que s’ha duplicat els darrers dos mesos. Tot i que de moment, oferir àpats a domicili és només un prova pilot, la voluntat del consistori és mantenir-lo de forma permanent.

"No podem deixar aquestes persones tirades, el nostre compromís és mantenir el servei en el temps", afegeix Bosch, qui preveu que l’actuació pugui, de cara a setembre i octubre, incorporar més d’una desena més de persones. "Anirem incorporant beneficiaris a mesura que els Serveis Socials detectin noves necessitats fins poder arribar a un volum d’entre 20 o 25", afegeix l’alcalde. Abans de concedir la prestació, els Serveis Socials de l’Ajuntament valoren la situació social i econòmica de cada persona i també adapten els menús a les necessitats mèdics i dietètiques de cada cas.

Cuina Justa, l’altre cara

El caràcter social del servei comença als mateixos fogons. I és que l’Ajuntament ofereix la iniciativa de la mà de la Fundació Cassià Just i la seva empresa social, Cuina Justa, ubicada també a Sant Boi. La fundació dedicada a la integració de col·lectius en risc d’exclusió social al mercat laboral, actualment dóna feina a més de 200 persones, el 80% de les quals tenen alguna discapacitat o fragilitat mental o social.

Els àpats surten cada matí de la cuina central de Cuina Justa, l’empresa de la fundació dedicada al càtering de menjar. "La principal funció d’aquesta cuina és donar a les persones amb discapacitat mental una ocupació i sobretot també una formació", destaca l’Ernesto, cap de producció de Cuina Justa qui assegura que "un cop entren a treballar, són com uns treballadors més de qualsevol altre empresa".

La cuina obre cada dia de la setmana les seves portes a les tres del matinada per començar a posar en marxa la línia calenta de la cuina. Cap a les sis del de matí, comencen a sortir en transport per carretera els àpats, tant en format individual, com en el cas de la prestació municipal pels majors de 60 anys, com en format col·lectiu per a escoles, llars d’infants, centres de dia o empreses. En total, Cuina Justa està produint 4.000 menjars diaris per a més d’un centenar de clients.

El cas de la Dominga i el Cecilio

La Dominga i el Cecilio tenen 86 anys cadascun i en fa ja 14 que viuen junts, sols, al seu pis al barri de Mariano de Sant Boi. Fa tres anys que ella té problemes de mobilitat que li impedeixen poder caminar normalment o estar-se de peu molta estona, cosa que li dificulta poder anar a comprar o cuinar, encara que té una antiga cadira de rodes per fer-ho. En tot aquest temps, l’esforç de les filles i joves de la parella per dur-los regularment un àpat a casa seva, els ha permès anar tirant. Ells han estat uns dels escollits pels Serveis Socials per rebre a casa un àpat diari.

Aquesta prestació per a ells, "ho ha suposat tot". "M’ha anat estupendament, perquè així no he d’anar a comprar ni m’he de posar a la cuina", explica la Dominga mentre mostra els ‘tupers’ de plàstic que des de Cuina Justa els hi han fet arribar avui a dos quarts de deu del matí. "Ho guardem fins a l’hora de dinar, i si alguna cosa s’ha d’escalfar, ho fem amb el microones", afegeix.

"És una tranquil·litat" reconeix també en Cecilo, el seu company. "Sobretot perquè ens evita la feina d’anar a comprar i a ella la de fer el menjar", afegeix. Tots dos continuen de tant en tant anant a comprar, però d’aquesta manera no han d’omplir tant la cistella. Amb el dinar que reben de la prestació entre dilluns i divendres, els àpats que els porten les seves filles i joves pel cap de setmana i "una mica de pernil dolç i iogurts per sopar" asseguren que "van tirant". En el seu cas, el dinar els costa uns 3 euros per àpat que paguen per avançat un cop al mes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.