El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, organitzat per l’Ajuntament i la Institució de les Lletres Catalanes, comptarà amb una quarantena d’actes per promocionar aquest gènere literari i donar a conèixer el panorama líric del moment
Imatge de la presentació. Foto: Aj. Sant Cugat.
Tot a punt perquè Sant Cugat es converteixi, un any més, en la capital de la poesia catalana. Aquest migdia la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, han presentat la programació del 18è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, que enguany tindrà lloc del 10 octubre al 10 de novembre tot i que el gruix d’activitats es concentren la setmana del 14 al 21 d’octubre.
El programa està format per una quarantena de propostes repartides en gairebé 30 espais d’arreu de la ciutat. Sempre amb la poesia com a protagonista, s’oferiran recitals, espectacles de música i teatre, tallers, exposicions, diàlegs, presentacions de llibres i també conferències. Tota la informació es pot consultar a www.tasantcugat.cat, www.santcugat.cat i http://cultura.gencat.cat.
"Volem que tota la ciutat", ha remarcat Sílvia Solanellas, "respiri poesia. Per això apostem per impulsar a Sant Cugat un festival poètic que és d’abast nacional". Solanellas també ha subratllat que el festival homenatja les veus desaparegudes de la lírica catalana i a la vegada "està obert a les noves veus".
Per la seva banda, Joan-Elies Adell ha posat en valor "l’èxit de la col·laboració institucional" per fer possible aquest festival i, referint-se a l’actual moment polític, ha assenyalat que "tot i que no estem vivint una situació normal, hem fet tot el possible perquè aquest festival sigui el més normal possible".
Com a aspecte destacat, enguany el Festival commemorarà el centenari del naixement de Montserrat Abelló i Manuel de Pedrolo, amb els espectacles "Contra el caire del temps. Homenatge a Montserrat Abelló" (que servirà per inaugurar el Festival) i "Univers poètic". Així mateix, també s’homenatjaran els 90 anys de Ricard Creus; els 80 anys de Jordi Pàmias; la figura de Màrius Sampere -mort aquest any-; el poeta mallorquí Josep Maria Llompart; i Maria-Mercè Marçal, amb la programació de l’espectacle inèdit "Maria-Mercè Marçal. No res és tot", sota la direcció de Jordi Bosch, que recorda els vint anys de la seva mort.
Enguany la música també tindrà un paper protagonista, amb l’actuació d’artistes com Arnau Tordera –amb l’espectacle "Poesi"-; Maria del Mar Bonet –amb l’espectacle "Desbesar roses", juntament amb Biel Mesquida, per cantar i recitar poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Palau i Fabre-; o Andrea Motis i Joan Chamorro –que intervindran en l’espectacle "Maria-Mercè Marçal. No res és tot"-.
Finalment, també cal destacar que enguany la tradicional "Nit de poesia" estarà dirigida pel poeta Josep Pedrals amb l’espectacle "El llenguatge és una música universal". Amb motiu d’aquest espectacle s’han editat una sèrie de postals poètiques amb versos dels poetes que hi participen.
El cartell d’aquesta edició del festival ha anat a càrrec de l’artista alguerès Gianni Nieddu. El diumenge 14 d’octubre tindrà lloc a la biblioteca Gabriel Ferrater la inauguració de l’exposició amb els esbossos d’aquest artista per elaborar el cartell.
Tota la programació del Festival, restituïda
L’edició d’aquest any també s’ha centrat en restituir bona part de la programació cancel·lada l’any passat per la situació política i la intervenció dels comptes de la Institució de les Lletres Catalanes per part del govern de l’estat espanyol. Cal recordar que, tot i la reducció d’espectacles, l’edició anterior es va poder desenvolupar gràcies a l’esforç i el compromís de l’Ajuntament.