24.2.21 – SANT CUGAT • Vallès Occidental

Sant Cugat entra a formar part de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP)

0
430

Neix amb la voluntat d’impulsar la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i alhora de promoure una transició cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible 

Foto: Ajuntament de Sant Cugat
Els representants de 74 municipis i 4 entitats han participat en l’acte de constitució celebrat avui a través d’una plataforma virtual. En primer lloc s’ha constituït l’Associació, s’han aprovat els Estatuts, s’han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la Comissió Executiva. També s’ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l’AMEP al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.
Finalitzat aquest primer acte de constitució, s’ha constituït l’Assemblea General i s’han aprovat el Pla d’actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l’any 2021. També l’adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la Sostenibilitat, com a membre col·laborador de l’AMEP.
La presidència de l’AMEP correspondrà a l’Ajuntament de Terrassa i l’ocuparà el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, que és la persona designada pel Ple municipal per representar l’Ajuntament a l’AMEP. La vicepresidència recau en l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre.
Alba Gordó, comissionada per l’Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat: “Avui fem un pas decidit.  I creem l’Associació de Municipis per l’Energia Pública amb l’objectiu principal d’aprofundir en la governança democràtica del sector energètic, i amb l’objectiu de resoldre l’anomalia que la xarxa de distribució d’un bé bàsic sigui privada. Volem que passi a ser pública.”
 
Desenvolupament del procés
Durant l’any 2020 s’han desenvolupat els treballs preparatoris per a la seva creació, impulsant-la des de diversos municipis amb la coordinació del municipi de Terrassa. El primer pas va ser elaborar un protocol per regular el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que van rubricar el document el juliol de 2020, entre els quals hi figuraven els de les quatre capitals catalanes, on es recollia crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia.  Durant el segon semestre de 2020, els plens municipals dels ajuntaments adherits van aprovar els estatuts de l’AMEP.
 
Perquè una Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública
Avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis, o almenys d’aquests de forma individual. Des de serveis i infraestructures de tota mena, fins a polítiques molt diverses que tenen una importància vital per la ciutat real: la protecció del medi i la salut, l’habitatge, els transports, l’abastiment i sanejament d’aigua, els mercats de treball, el creixement urbà, les comunicacions i infraestructures, les tecnològiques també, l’ordenació dels espais lliures i el paisatge, etc. L’energia i la seva distribució també.
En aquest escenari, els municipis tenen eines per fer política en una escala superior i amb nous models de governança: mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i xarxes de municipis. Nous models basats en la cooperació institucional. Les xarxes permeten treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències, promoure relacions i col·laboracions, donar suport mutu, interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions, realitzar activitats que individualment no són a l’abast, etc. En resum, els municipis, units, som molt més forts.
Alba Gordó, comissionada per l’Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat: “Sant Cugat és la 1a ciutat en número d’instal·lacions fotovoltaiques, però volem corresponsabilitzar-nos dels impactes de tot el consum energètic de la nostra ciutat. Volem consumir energia verda i renovable però volem també consumir energia de proximitat, perquè volem que això tingui un impacte positiu al territori. És des d’aquesta relació municipalista i republicana que la transició energètica podrà ser també una transició democratitzadora del sistema energètic”
 
Pla d’actuació, pressupost i quotes per 2021 
Les quatre línies estratègiques definides en el pla d’actuació són: impulsar la gestió administrativa de l’entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l’AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l’electricitat.
 
Aquests pla de treball s’emmarca dins dels principals objectius i finalitats de l’AMEP, com són:
  • Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica
  • Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
  • Intercanviar coneixements i experiències
  • Promoure la col·laboració entre municipis i donar-los suport
  • Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions
 
Els objectius de l’AMEP s’assoliran desenvolupant actuacions com les següents:
  •  Creant un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
  • Organitzant jornades, seminaris i cursos
  • Promovent iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
  • Participant en xarxes nacionals, estatals i internacionals
  • Incidint en polítiques públiques relatives a l’energia



El pressupost serà de caràcter anual, coincidint amb l’any natural, llevat d’aquest 2021 en què començarà el dia de l’acte de constitució. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d’habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.