Sant Cugat del Vallès • Vallès Occidental

Sant Cugat es converteix en Capital de la Sardana

0
908

La ciutat agafa el testimoni a Balaguer com a capital sardanista obrint un programa amb 40 activitats adreçades a tots els públics

L’acte ha servit per fer públics els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana

La proclamació ha reunit centenars de seguidors i seguidores de la sardana al Teatre-Auditori i als actes comemoratius de carrer

18 de març de 2023

Sant Cugat agafa el relleu a Balaguer i és des d’avui Capital de la Sardana 2023. L’alcaldessa, Mireia Ingla, acompanyada dels tinents d’alcaldia de Presidència i Cultura, Pere Soler i Esther Madrona; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, i el responsable de les Activitats de la Capitalitat, Víctor Sallés, ha presidit l’acte de Proclamació de Sant Cugat com a Capital de la Sardana 2023. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Adelaida Moya.

Mireia Ingla, alcaldessa: “La sardana és un símbol de catalanitat, de germanor, però també d’aquest Sant Cugat cohesionat, amb identitat pròpia, que tant ens agrada. Per això les sardanes i les cobles omplen molts caps de setmana la plaça d’Octavià, l’epicentre de la ciutat, de la mà de la nostra Entitat Sardanista. La capitalitat ens servirà per mostrar al país la nostra estima per aquesta dansa i com ens identifiquem amb els valors que representa.”

Durant 12 mesos, la dansa nacional del país inundarà la programació cultural de la ciutat amb ballades, xerrades, exposicions, aplecs, campionats i propostes per a tots els públics amb una clara vocació d’obrir la sardana al màxim nombre de persones. La imatge de la capitalitat sardanista, de la dissenyadora santcugatenca Jana Martínez, està inspirada en el rosetó del Monestir: un cercle ques’omple de música amb els 12 instruments de la cobla i el lema ‘Balles?’. 

Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanistala capitalitat sardanista no és un seguit d’actes culturals: és un punt de partida per al sardanisme de formar part per sempre de la vida cultural de la població i un llegat per a futures generacions, com han fet ja moltes Capitals de la Sardana prèvies”.

La proclamació s’ha retransmès pel mitjà oficial de la capitalitat, Cugat Mèdia, per la plataforma Xarxa+ i ja disponible a YouTube Ajuntament de Sant Cugat.

La jornada s’ha obert amb l’estrena de la sardana de la capitalitat, d’Anna Abad i interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell. Després, les entitats de la Coordinadora d’Entremesos han fet una cercavila fins l’Ajuntament on s’ha descobert la placa commemorativa. A les 17 h, hi haurà ballada de sardanes a la plaça de Victòria dels Àngels, i a les 18:30 h, s’estrena al Teatre-Auditori ‘Coblism 2’ de Ralph Dumas, amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i CobosMika Company.

Més informació:

·         Web oficial www.capitaldelasardana.cat

·         Web municipal www.santcugat.cat

·         YouTube Ajuntament de Sant Cugat

Premis Capital de la Sardana

Els Premis Capital de la Sardana, el dia 16 de desembre al Teatre-Auditori Sant Cugat, suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana, després d’analitzar i de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, ha decidit atorgar aquest 2023 en les seves dues modalitats Medalles i Premis Capital de la Sardana a les següents persones i entitats:

  • Medalla al Mèrit Sardanista Jaume Nonell i Juncosa. En la sardana de competició va ser dansaire de colla, entrenador i cofundador de dues colles infantils. Va ser el fundador i primer president de la Comissió d’Aplecs de les Comarques Barcelonines i també president de l’Associació Sardanista Continuïtat, de Torroella de Montgrí. És autor o coautor d’una desena de llibres i altres publicacions. Cal assenyalar la seva tasca en altres aspectes com ara en el 1r i 2n Congrés de Cultura Tradicional i Popular, en conferències i debats, com a assessor i coordinador d’algun programa de televisió i com a guionista i presentador de concerts entre altres activitats.
  • Medalla al Mèrit Musical Martí Camós i Segura, intèrpret de tenora, saxo, clarinet i piano va començar la carrera d’instrumentista amb els conjunts Punto Rojo i Blue Star, les cobles La Principal de Palafrugell, La Principal de Llagostera i Miramar. Va formar part de l’associació Joventuts Musicals de Palamós, entitat de la qual va ser president, va dirigir la Coral del Progrés i va deixar empremta en moltes generacions de músics com a docent, impartint classes de solfeig, piano i clarinet. A final de la dècada dels 80 va  entrar com a intèrpret de tenora a la cobla orquestra Montgrins i va substituir Martirià Font en la direcció. Ha estat 33 anys en aquesta formació fins que es va jubilar.
  • Medalla al Mèrit de la Dansa Tomàs Manyosa i Ribatallada, per la seva trajectòria en favor de la dansa i la música tradicional, respectant-ne sempre el rigor i defensant-ne el concepte. Ha treballat de manera constant, perquè la dansa tradicional s’acompanyés de la música en directe de la cobla. Ballarí professional, pianista i dansaire d’esbart des de la infància, membre de junta de l’Esbart Sabadell Dansaire i director coreogràfic, artístic i musical en diferents etapes, ha creat diversos entremesos i balls que s’han integrat a la cultura popular de Sabadell i de diverses poblacions vallesanes. Ha participat com a mestre i coordinador de sessions pedagògiques i tallers, tant de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires com de l’Obra del Ballet Popular.

Premi a la dedicació:

·         M. Antònia Fernàndez i López per la seva activitat sardanista com a monitora de l’ACFB, com a dansaire i membre de junta de l’Agrupació Sardanista Roure i també de Colles Sardanistes de Barcelona en què ha fet tasques de delegada dels concursos de la territorial de Barcelona Ciutat. Ha col·laborat en molts dels actes de la Confederació Sardanista de Catalunya i ha introduït durant cinc anys els programes dels concerts, aplecs i ballades a la base de dades del Portal Sardanista

  • Montserrat Mauné i Roca, presidenta  del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. Filla i neta de compositors de sardanes, Florenci i Carles Mauné, de qui ha posat al dia l’arxiu de les seves obres. El 2017 va ser la responsable de tirar endavant els actes del bicentenari de Pep Ventura i la Capital de la Sardana. Ha posat en marxa la catalogació i digitalització de l’arxiu del Foment de la Sardana. Ha recuperat sardanes i dades d’autors figuerencs i altres empordanesos. Durant la pandèmia va aconseguir un increment del cinquanta per cent del nombre d’associats de l’entitat.

Premi a la continuïtat

  • Agrupació Folklòrica Amunt i Crits pels seus 75 anys
  • Agrupació Sardanista Roure pels seus 75 anys
  • Grup Sardanista Riallera pels seus 75 anys
  • Concurs de Terrassa pels 75 anys del de colles i 50 del de revesses
  • Agrupació Sardanista Igualada pels seus 50 anys
  • Foment Sardanista Vendrellenc pels seus 50 anys
  • Grup Sardanista Montserrat pels seus 50 anys
  • Aplec de Flaçà pels seus 50 anys
  • Aplec de Llançà pels seus 50 anys
  • Aplec de Peralada pels seus 50 anys
  • Aplec de Premià de Mar pels seus 50 anys
  • Aplec de Terrassa pels seus 50 anys
  • Concurs d’Òdena pels seus 50 anys

Premi a la promoció musical

  • AIE, pel seu suport a la música de cobla amb beques per a instruments de cobla al Conservatori de Girona i subvencions a l’edició de la Fonoteca de la Ciutat de Girona, a Sabadell Més Música i al cicle de concerts de l’ACFB entre d’altres.

Premi a la promoció i difusió

  • Foment de Girona, per incloure l’ensenyament de la sardana en la proposta cultural que ofereixen al Barri Vell de Girona per fomentar la cultura dels Països Catalans.

Premi a iniciatives renovadores            

  • The Tyets per combinar el reggaeton amb la sardana en seu tema Coti x coti que té un èxit extraordinari dins i fora del sardanisme.
  • Jordi Arbiol i Tormo,  per la posada en marxa, gestió i desenvolupament del campionat. revesses per internet Sardanigma.

Premi a Mitjans de comunicació

  • Diari Segre pels vint-i-cinc anys de la publicació de la pàgina setmanal d’informació sardanista“Sardanejant” amb informació del món de la nostra dansa de les comarques lleidatanes però,sense oblidar altres informacions d’àmbit nacional.
  • Programa Renaixença de Ràdio Castellar pels 2000 programes
  • Programa Tot Sardana de Ràdio Estel pels 1500 programes.

Premi a la recuperació històrica

  • ACSTELL pel projecte Sardanistes de Ponent per recuperar i preservar la memòria de sardanistes veterans del món de les colles.

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.