El parany actua mitjançant sensors de moviment i de temperatura i, un cop detectat el rosegador, s’activa un mecanisme que fa baixar unes varetes rígides que impacten amb l’animal.
Amb aquesta tecnologia s’aconsegueix eliminar el 100% de les rates que circulen per l’interior de la canonada on està col·locada la trampa. A partir de l’avaluació d’aquesta prova pilot s’està estudiant la possibilitat d’utilitzar aquest dispositiu de manera permanent com a suport a les accions de control de rosegadors a la ciutat
L’Ajuntament de Sant Cugat i l’empresa Anticimex 3D Sanidad Ambiental SA -concessionària d’una part del servei de control de plagues al municipi- han dut a terme durant el segon semestre de l’any 2014 una prova pilot de control de rosegadors mitjançant trampes intel·ligents de captura (Smart-Trap).
Es tracta d’un dispositiu que es col·loca dins de les canonades de desguàs per tal d’interceptar les rates que circulen per la xarxa de clavegueram. El parany actua mitjançant sensors de moviment i de temperatura i, un cop detectat el rosegador, s’activa un mecanisme que fa baixar unes varetes rígides que impacten amb la rata causant-li la mort immediata. Acte seguit el sistema retreu les varetes i immediatament torna a restar actiu. Amb aquesta tecnologia s’aconsegueix eliminar el 100% de les rates que circulen per l’interior de la canonada on està col·locada la trampa. A més, el sistema funciona on-line i permet fer el seguiment a temps real del nombre de rosegadors eliminats.
A Sant Cugat han estat actives quatre trampes intel·ligents de captura entre el 25 d’agost al 10 de desembre. Concretament, van estar col·locades a la plaça de Pep Ventura, la plaça de Sant Pere, el carrer Major i el carrer Gorina (aquesta última a la xarxa de pluvials). Es aquest període de 139 dies s’han capturat un total de 95 rosegadors, és a dir, que es va aconseguir una mitjana de captura d’una rata cada 1,4 dies.
A partir de l’avaluació d’aquesta prova pilot, tant l’Ajuntament com Anticimex estan estudiant la possibilitat d’utilitzar aquest dispositiu de manera permanent com a suport a les accions de control de rosegadors a la ciutat. Cal tenir en compte, també, que aquesta tecnologia és respectuosa amb el medi ambient ja que no s’utilitzen productes químics per a l’eliminació dels rosegadors.
Aquest sistema s’emmarca en el projecte Smart City que impulsa l’Ajuntament, que busca incorporar en els serveis municipals tecnologies intel·ligents i respectuoses amb el medi ambient.