L’estalvi s’ha produït gràcies a la implantació del sistema de reutilització d’aigües grises en els edificis de nova construcció i en les rehabilitacions, la promoció de sistemes de reg intel·ligent i la sensibilització ciutadana, principalment
Jornada de Reutilització d’Aigües Grises a l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels.
La xifra d’estalvi d’aigua s’ha donat aquest matí en el marc de la primera Jornada de Reutilització d’Aigües Grises, que té lloc a l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels i que han organitzat l’Ajuntament i Energea
L’alcaldessa, Mercè Conesa, acompanyada del regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha inaugurat aquest matí, a l’aula magna de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, la primera Jornada de Reutilització d’Aigües Grises, que organitzen l’Ajuntament i Energea amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i Sorea.
L’Ajuntament de Sant Cugat va ser pioner, el 2002, en l’aprovació i implantació de l’Ordenança municipal d’estalvi d’aigua. Entre altres mesures, l’ordenança va establir l’obligatorietat que els edificis de nova construcció incorporessin un sistema de reutilització d’aigües grises. Gràcies a aquest requisit i a altres apostes que ha fet l’Ajuntament, com els sistemes de reg intel·ligent en els parcs i jardins i la sensibilització de la ciutadania, Sant Cugat ha aconseguit reduir d’un 29% el consum d’aigua en l’ús domèstic.
En aquest sentit, l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha manifestat, en la inauguració de la Jornada, que ‘Sant Cugat ha fet esforços importants per promoure l’estalvi d’aigua. Vam ser pioners en la implantació de l’Ordenança municipal d’estalvi d’aigua. Ho hem estat en el desplegament de sistemes de rec intel·ligent als parcs i jardins i, també, en l’aprofitament d’aigües freàtiques’.
De la mateixa manera, Mercè Conesa ha assenyalat que ‘volem seguir avançant en aquesta línia i és per això que apostem per la incorporació de les noves eines tecnològiques en la reutilització d’aigües grises. L’objectiu final és millorar en l’eficiència, l’estalvi d’aigua i la reducció de costos’. Segons l’alcaldessa, ‘aquesta jornada és, també, una oportunitat per abordar la gestió de l’aigua per part dels municipis, elements clau en aquest terreny’.
Des de la implantació de l’ordenança el 2002, a Sant Cugat s’han construït 4.561 nous habitatges amb sistema de reutilització d’aigües grises i s’han incorporat 213 instal·lacions en 223 edificis. En total, 20.000 persones es beneficien d’aquest sistema en habitatges de nova construcció, una xifra que representa un 22% de la població del municipi.
Com a nous reptes, l’Ajuntament es fixa aconseguir reduir d’un 35% el consum d’aigua de xarxa dels habitatges i estalviar 20 m³ d’aigua per habitatge i any d’aigua de boca.
Primera Jornada de Reutilització d’Aigües Grises
La Jornada, pionera a Catalunya, vol oferir un espai de reflexió i d’intercanvi de coneixements per promoure millors actuacions en la reutilització de les aigües grises, la informació de les problemàtiques detectades, la promoció de bones pràctiques entre els usuaris i els mantenidors en l’explotació de les instal·lacions, les necessitats dels criteris sanitaris de qualitat, entre altres.
La Jornada compta amb un bloc institucional i un segon de criteris tècnics, experiències i reptes. Alguns dels temes que s’hi aborden són la implantació del sistema d’aigües grises a Sant Cugat, els criteris sanitaris en l’aprofitament de les aigües grises i el marc global de l’estalvi d’aigua a Catalunya. També s’hi exposen els nous criteris de disseny de les instal·lacions de les aigües grises i s’hi duu a terme una taula rodona amb reptes tècnics, socials i econòmics.