Sant Cugat rep el premi al millor projecte de jardineria pública de l’estat pel seu estudi sobre la capacitat de l’arbrat per reduir la contaminació

0
316

La Asociación Española de Parques y Jardines Públicos (AEPJP) ha atorgat a l’Ajuntament de Sant Cugat el premi al millor projecte de Jardineria Pública pel seu treball “Bioconfort urbà”, que estudia els efectes potitius de l’arbrat de Sant Cugat en relació a la qualitat de l’aire i el bioconfort.

L’estudi mostra com la massa arbòria de la ciutat –formada per 55.000 arbres urbans- redueix la contaminació, filtra les radiacions, atenua les altes temperatures i contribueix a fer de Sant Cugat una ciutat més saludable.

L’Ajuntament ha rebut el guardó en el marc del 48è congrès de l’AEPJP celebrat a Saragossa.

Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport: “estem molt contents d’haver rebut un reconeixement d’abast estatal com aquest, que valora la nostra aposta per fer front a l’emergència climàtica i fer una ciutat més saludable. A través de la gestió urbana podem contribuir a assolir aquests reptes”.

Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència i Serveis Urbans: “Pel govern de la ciutat és una satisfacció haver rebut aquesta distinció, que posiciona Sant Cugat en el rànquing més alt en la innovació i en el manteniment del verd urbà. Reconeix un cop més el gran treball que fa el personal tècnic de l’àrea de Parcs i Jardins de l’Ajuntament, a qui vull agrair la professionalitat i la dedicació, fent que el municipi esdevingui en un ecosistema equilibrat, combinant els mètodes tradicionals amb sistemes innovadors i creatius”.

Un estudi científic pioner

L’objectiu de l’Ajuntament és avaluar l’impacte de les infraestructures verdes de Sant Cugat sobre la qualitat de l’aire i el bioconfort. L’estudi, dirigit pel catedràtic d’ecologia vegetal de la Universitat de Sevilla, Enrique Figueroa, analitza la realitat arbòria de la ciutat a partir de les dades preses amb desenes de sensors instal·lats a peu de carrer i en arbres, mesurant aspectes com la radiació solar, la temperatura del sòl, la captació de contaminants o l’absorció de partícules.

Pel que fa a la captació de contaminants, les primeres conclusions apunten que els plataners, les mèlies i els pins són alguns dels arbres urbans que hi ha a Sant Cugat amb una major capacitat per capturar CO2. En concret, hi ha 8.000 arbres plantats d’aquestes tres espècies i es calcula que en total són capaços d’absorbir 448 kg de CO2 al dia, la qual cosa demostra la incidència de l’arbrat en la mitigació de canvi climàtic.

Així mateix, l’estudi també assenyala que els arbres tenen un paper molt important en la captació de micro partícules, un dels aspectes més perjudicials per la salut de la contaminació atmosfèrica. Els resultats destaquen especialment alguns arbres com la prunera vermella, que són molt eficaços a l’hora de capturar metalls pesants provinents dels motors dels vehicles, com per exemple el plom, el coure, el níquel o l’arsènic.

L’altre aspecte que s’ha estudiat és el bioconfort que generen les ombres dels arbres. Una de les conclusions és que a Sant Cugat les mèlies són els arbres amb major capacitat per reduir la temperatura a les voreres (-27%), seguit de les moreres (-16’5%), els plataners (-15’8%) i les pruneres (-10’95%). Pel que fa a l’absorció de radiacions solars, els valors assolits superen el 95%.

Finalment, també s’indica que un carrer arbrat pot reduir fins a 18 graus la temperatura a les voreres i fins a 12 graus en l’asfalt . En concret, un carrer sense arbres pot arribar als 42’3º a l’estiu i en canvi un carrer similar però ombrejat pels arbres pot tenir una temperatura de 23’5º.

El congrés de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos

Celebrat a Saragossa del 25 al 27 de maig, el congrés d’enguany ha tingut com a nuclis temàtics la planificació i la implementació dels boscos urbans; la naturalització urbana, gestió evolutiva i economia circular; el capital natural com a recurs de ciutat sostenible; i la infraestructura verda com a eina de planificació i desenvolupament urbà.

L’objectiu del congrés és aplicar tots aquests conceptes en la gestió del verd, estimulant l’intercanvi i la divulgació d’idees i experiències: https://www.aepjp.es/parjap-2022/

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.