16.01.15 – SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

Sant Cugat usarà la Targeta moneder d’impacte social per evitar l’estigmatització de la pobresa en xarxa amb la Diputació de Barcelona i La Caixa

0
341

La Diputació de Barcelona, amb el suport de ‘la Caixa’, ha posat en marxa el programa Targeta moneder d’impacte social, pel qual els serveis socials locals podran dispensar als seus usuaris una targeta per comprar aliments.


Presentació del projecte Targeta moneder.
Aquesta nova modalitat més racional i eficient de prestar els ajuts d’alimentació entrarà en funcionament el proper mes de febrer a 310 ajuntaments de la demarcació de Barcelona. Avui s’ha presentat a Cosmocaixa
El projecte ha despertat molt d’interès entre els representants d’ajuntaments i consells comarcals de la demarcació, que han assistit a la presentació, en què també han estat presents responsables de la Taula del Tercer Sector, de Creu Roja, Caritas, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.
Es tracta d’una targeta que els serveis socials locals podran lliurar, gratuïtament i de forma temporal, als usuaris beneficiaris del servei de distribució d’aliments o altres usuaris en situació de dificultat, amb un import concret segons la valoració de cada cas, perquè puguin comprar aliments.
És, doncs, una targeta de prepagament que permet a les persones en situació de vulnerabilitat social, avaluades pels serveis socials, comprar aliments en establiments normalitzats de proximitat, com a complement o en substitució de centres específics de repartiment d’aliments. Així, es vol evitar l’estigmatització de les persones usuàries, fomentar-ne l’autonomia en l’exercici de la compra i garantir un millor accés a l’alimentació fresca, ja que l’actual xarxa de distribució d’aliments aporta fonamentalment productes no frescos (encara que s’ha fet un esforç en els últims anys per poder-ne oferir).
Per la seva banda, els serveis socials disposaran d’una nova eina de gestió ben eficaç.
Amb aquesta nova modalitat de pagament dels ajuts d’alimentació dels serveis socials bàsics i de les entitats socials, la targeta substitueix el diner en efectiu i els vals, i permet comprar només als establiments que disposin d’una Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE) d’alimentació.
La Diputació de Barcelona facilita als ajuntaments, als consells comarcals, i a les entitats que formen part de la xarxa de distribució d’aliments, la targeta de forma gratuïta. Enguany s’ofereixen 50.000 targetes d’impacte social, que els serveis socials dels ajuntaments podran lliurar als usuaris, amb l’assignació econòmica corresponent. Es calcula que poden tenir un impacte directe sobre unes 200.000 persones. El 2013, l’ajuntament de Sant CUgat va destinar 100.796,35 € a ajuts d’aliments. Recordem que l’àrea de Serveis Socials aquell any va atendre 8.786 persones (3.913 famílies) sobre una població total de 86.676. La inclusió de la ciutat en aquesta iniciativa forma part projecte Sant Cugat Social Smart City. En aquest sentit l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha declarat que ‘Sant Cugat aposta per la innovació i la tecnologia al servei de les persones. En aquest cas es racionalitzaran les despeses econòmiques, es podrà fer un seguiment més eficient dels ajust atorgats alhora que contribuirem a impulsar els comerços de proximitat’.
La Diputació també treballa, amb els ens locals, per aconseguir convenis de col·laboració amb el petit i mitjà comerç i els Mercats Municipals de la demarcació de Barcelona per tal d’obtenir descomptes en els productes bàsics per les persones usuàries de la targeta.
El programa Targeta moneder, impulsat per la Diputació de Barcelona, i basat en una experiència pionera de Caritas a Itàlia i d’alguns ajuntaments de la demarcació que ja ho estan implementant, vol donar suport als serveis socials locals davant l’augment de demandes d’ajudes d’alimentació vinculades al creixement de les situacions de pobresa i exclusió social. Actualment aquestes demandes s’atenen bàsicament a través de la xarxa de distribució d’aliments que formen Creu Roja, Càritas, Fundació del Banc dels Aliments i més de 334 entitats socials receptores, les quals distribueixen principalment productes no frescos, procedents de donacions de particulars i d’empreses, que sovint es complementen, encara que de forma insuficient, amb la compra o la recollida, per part dels ajuntaments, d’excedents d’alimentació fresca, així com amb diners en efectiu o vals.
Obra Social ‘la Caixa’: més compromesos que mai
El compromís de ‘la Caixa’ amb les necessitats de la societat en què desenvolupa la seva activitat financera i amb el benestar de les persones, un dels seus trets més definitoris des del seu naixement el 1904, adquireix una dimensió més gran, i més diferencial que mai, en les circumstàncies actuals. La resposta a les problemàtiques socials més urgents i atenció a les persones més vulnerables continuen sent prioritats fonamentals, a través del desenvolupament de programes socials i assistencials. La creació d’oportunitats laborals a través del programa Incorpora, la lluita contra la marginació i la pobresa a Espanya, l’accés a un habitatge digne i l’envelliment actiu i saludable mantenen la condició de línies d’actuació estratègiques per a l’Obra Social ‘la Caixa’.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.