Pere Aragonès, Enrique Santiago i Pilar Díaz participen a la Festa del Soterrament com a mostra de la unitat institucional, i també ciutadana, que ha fet possible que el soterrament de les vies a la capital del Baix Llobregat sigui ja una realitat
La jornada ha celebrat amb la descoberta de propostes i amb les actuacions dels grups locals Reggae per Xics, OBK i Seikos l’inici d’una consulta ciutadana sense precedents que decidirà la urbanització de la superfície alliberada per les vies i el futur de l’estació
La Festa del Soterrament de Sant Feliu de Llobregat de dissabte 2 d’octubre ha estat una celebració col·lectiva d’aquesta fita històrica per a la capital del Baix Llobregat, i marca a més el punt de partida de la consulta ciutadana que decidirà el futur de la ciutat entre el 8 i el 21 de novembre.
Els màxims representants d’algunes de les institucions que han acompanyat el municipi per aconseguir que el soterrament de les vies sigui avui una realitat estan presents en aquesta jornada cabdal per a Sant Feliu, i han intervingut a l’acte públic i de descoberta de propostes de la Consulta del soterrament, on la ciutadania ha conegut per primer cop tant les propostes d’urbanització que permetran cosir la ciutat com les opcions per preservar la memòria de l’estació.
Representants de les entitats i associacions de veïns i veïnes de Sant Feliu han estat els primers en intervenir, seguits pel primer tinent d’alcaldia i regidor de participació, Oriol Bossa, que ha fet una crida a la participació ciutadana en aquesta “oportunitat única i sense precedents ” per decidir el futur de la ciutat. A més, ha afirmat que “cal que la participació en aquesta Consulta sigui un èxit”
A continuació ha estat el torn de la diputada adjunta a la presidència de la Diputació de Barcelona i alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, que ha afirmat que “el soterrament era una reivindicació del país, una reivindicació veïnal i aquesta festa ha d’acompanyar aquest nivell de participació. És la força de la reivindicació de la nostra comarca, una comarca lluitadora i reivindicadora.” Díaz ha afegit que amb el soterrament, Sant Feliu serà “una ciutat segura, agradable, que opta per el transport públic i una ciutat que fa vida de barri”.
Posteriorment ha intervingut el Secretari d’Estat d’Agenda 2030 del Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030, Enrique Santiago Romero, posant en valor que “després de 40 anys de reclamacions dels veïns, que hagi estat possible és un tot orgull. I el fet que Sant Feliu hagi estat seleccionada com a ciutat pilot en l’agenda 2030, constata que el municipi treballa per millorar la vida dels seus ciutadans” .
Immediatament després, l’alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, ha destacat que “el soterrament és una reivindicació històrica per molts motius: la primera per evitar més atropellaments, per millorar la freqüència de trens i per cosir i cohesionar la ciutat”. Muñoz ha afegit que “és moment que desaparegui el Sant Feliu de dalt i el Sant Feliu de baix ”
Un cop ha finalitzat el seu parlament, l’alcaldessa ha fet una crida a la resta d’exalcaldes de la ciutat presents a l’acte, que han pujat a l’escenari per acompanyar-la en el moment en què ha presentat les propostes de la Consulta del Soterrament, desvetllant mitjançant un audiovisual els detalls de les opcions entre les que la ciutadania podrà escollir amb el seu vot entre el 8 i el 21 de novembre a la Consulta del soterrament.
Per acabar, el President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha adreçat unes paraules al públic assistent posant Sant Feliu com “ciutat exemple a Catalunya que demostra el treball compartit entre les institucions i la ciutadania”. Aragonès ha afirmat que “després de 40 anys, la cohesió i la lluita conjunta han donat els seus fruits”. Quant a la Consulta del soterrament, el President de la Generalitat ha destacat que “el fet que la ciutadania pugui decidir sempre és una bona opció, més per decidir l’espai on vivim i com volem que sigui la ciutat on vivim”.
El soterrament, una fita històrica
El soterrament de la via ha estat una reivindicació històrica a Sant Feliu de Llobregat des de la recuperació de la democràcia. Finalment, després de més de 40 anys de lluita ciutadana i institucional, les obres del soterrament es van iniciar el passat 22 de juny. Ara, el comptador s’ha activat i ha començat el compte enrere d’aquests 44 mesos d’obres d’un projecte 100% finançat per l’Estat.
Amb el soterrament i l’alliberament dels prop de 30.000 metres quadrats que estan ara ocupats per l’estructura ferroviària, es podran cosir barris i carrers de Sant Feliu i trencar les barreres arquitectòniques que actualment existeixen. A més, s’acabarà per fi amb l’elevada perillositat que comporta el creuament del pas a nivell, com demostren els nombrosos accidents que s’han produït a Sant Feliu al llarg de la història. Actualment unes 10.000 persones travessen a peu el pas a nivell cada dia.
També millorarà la mobilitat de les persones i els vehicles, facilitarà la reducció de la contaminació acústica i ambiental; i afavorirà la cohesió social de la ciutat. Ara, el pas a nivell resta tancat quasi 50 minuts de cada hora, doncs cada dia circulen uns 150 trens per la línia ferroviària. Per fi Sant Feliu pot somniar el seu futur sense la ferida oberta per les vies del tren.
Una Consulta ciutadana per construir el futur de Sant Feliu col·lectivament
El camí cap a la Consulta ciutadana es va iniciar amb la decisió de la Ponència Unitària del Soterrament d’establir que l’encàrrec de la urbanització de la zona alliberada per les vies, es fes mitjançant un Concurs Internacional de Projectes, que incorporés els següents aspectes:
• Limitació de sostre: Establint un màxim d’alçada per tal que els nous edificis proposats respectessin la resta d’edificacions del voltant.
• Indicadors de ciutat: Estudiant i analitzant indicadors clau com la quantitat de zones verdes i equipaments o la densitat de població, per tal d’igualar i equiparar els serveis dels barris propers a les vies.
• Requeriments de la ciutadania: La ciutadania va poder dir la seva en un procés de participació per elaborar requeriments sobre espai públic, preservació de la memòria i identitat de la ciutat, equipaments i habitatges, i mobilitat. Aquestes aportacions van ser incloses també a les bases del Concurs Internacional de Projectes.
Més de 31 equips de treball van presentar les seves candidatures al Concurs, que van ser avaluades per un jurat d’experts format per referents en els sectors de l’urbanisme i l’arquitectura; i que van escollir les 3 propostes finalistes entre les que la ciutadania podrà votar a la Consulta entre el 8 i el 21 de novembre.
Aquest procés participatiu va ser aprovat al ple de juliol de 2021 de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, que va donar llum verda també la incorporació d’una segona pregunta sobre la preservació de la memòria de l’estació, atenent d’aquesta manera una reivindicació ciutadana i les propostes sorgides en els debats realitzats en el marc de la Setmana del Patrimoni de 2019.
Així, els veïns i veïnes majors de 16 anys empadronats a Sant Feliu (més de 38.000 persones) podran participar en la Consulta ciutadana sobre el futur de Sant Feliu del 8 al 21 de novembre de formar telemàtica, i el 21 de novembre també de forma presencial. I podran votar donant resposta a les següent preguntes:
• Quina consideres que és la millor proposta en l’àmbit del soterrament?
- El Passeig del Samontà
- El gran Verger
- Rambla Major
• Quina consideres que és la millor proposta per preservar la memòria de l’estació?
- Fer una rèplica de l’edifici original de l’estació en un emplaçament diferent de l’actual.
- Integrar un espai de memòria de l’edifici original a la nova estació de Sant Feliu.
La Consulta del soterrament s’ha iniciat avui 2 d’octubre amb la descoberta de propostes de la Festa del Soterrament, i culminarà amb la votació entre el 8 i el 21 de novembre. Fins aquell període, des de l’Ajuntament s’aproparà a la ciutadania tota la informació relativa a les propostes i al propi procés mitjançant una campanya de difusió i la realització de diferents activitats participatives, entre d’altres.
La música local marca el ritme d’una celebració de ciutat
El talent creatiu i cultural que hi ha a la ciutat ha estat el fil conductor que ha marcat el ritme de la Festa del Soterrament. La jornada s’ha iniciat amb l’actuació de Reggae per Xics, i ha continuat –després de la presentació de les propostes de la Consulta a tota la ciutadania-, amb l’actuació del grup santfeliuenc OBK, seguida per Seikos, que han tancat la Festa del Soterrament.
A més, entre les diferents actuacions programades durant tota la jornada el públic ha pogut escoltar temes de formacions musicals de Sant Feliu de diferents estils i èpoques, que són marca cultural de ciutat.