21.11.11 – SANT SADURNÍ D’ANOIA • Alt Penedès

Sant Sadurní d’Anoia vol corregir els inconvenients del sistema de recollida selectiva de residus porta a porta

0
451

Sant Sadurní d’Anoia (ACN).- L’Ajuntament de Sant Sadurní enviarà una carta als veïns per recordar-los el funcionament del sistema de recollida selectiva de residus porta a porta. La intenció és acabar amb les actituds incíviques, ja que han trobat al voltant de 300 bosses d’escombraries de mitjana cada dia que no respecten el reglament d’aquest servei, com ara quan es deixen bosses fora d’horari i conseqüentment queden a la vorera tot un dia. El govern local vol fer aquesta campanya de sensibilització perquè la manca de respecte els genera grans despeses addicionals. Als carrers de Sant Sadurní només es poden veure contenidors de reciclatge de vidre, ja que la resta de residus es deixen a la porta perquè els passin a buscar.

Les regidories de Medi Ambient, de Via Pública i de Governació de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia han treballat en els últims mesos per identificar els responsables dels actes incívics detectats que perjudiquen el funcionament correcte del sistema de recollida porta a porta.

Aquest municipi no té contenidors al carrer, només els de reciclatge de vidre, ja que els veïns han de deixar les bosses d’escombraries a la porta de l’edifici i un servei especial de recollida passa per les cases a buscar-les.

Els bolquers i la matèria orgànica es recull dilluns, dimecres, divendres i diumenge. Els envasos s’han de preparar a la porta els dilluns, dimecres i divendres. El paper, els dimarts i els dijous. I la fracció resta -aquella que no es pot reciclar-, els dijous.

Però l’Ajuntament ha detectat algunes incidències que afecten al servei. Han vist que hi ha un ús incorrecte de ‘l’àrea d’emergencia’, un espai a la porta de la deixalleria municipal amb alguns contenidors perquè els veïns que no poden esperar al dia que li recullen, pugui adreçar-se. El regidor de Medi Ambient de Sant Sadurní, Albert Prat, ha definit l’estat d’aquesta zona “d’abocador”.

L’Ajuntament també ha detectat alguns abocaments de bosses a la via pública, com ara a vinyes o solars. A més, els voltants del contenidor de vidre han esdevingut en els últims mesos un abocador improvisat de la resta de residus. I també s’ha detectat que es llencen grans bosses d’escombraries a les papereres del carrer, un fet que segons la regidora de Via Pública, Susanna Mèrida, provoca que s’hagin de canviar “cada dia”.

Tot plegat implica que el Consistori hagi d’invertir més recursos en corregir les actituds que no respecten el sistema, ja que la brigada o les empreses de recollida han de treballar fent altres tasques o repetint la feina innecessariament.

A més, a aquestes incidències cal sumar el fet de deixar bosses fora dels horaris establerts i provocar que hagin d’estar tot un dia al carrer.

Per aquest motiu, les tres regidories han treballat en localitzar aquestes persones que no respecten el reglament, de les quals “ja tenim un 90% identificat”, ha dit Prat. I sobre aquesta informació enviaran una carta als veïns per recordar com funciona el sistema de recollida selectiva porta a porta i així evitar l’incivisme.

La regidora de Governació, Sílvia Chavarri, ha explicat que després de l’enviament de la comunicació es donarà un termini per esperar un canvi d’actitud. I posteriorment la Policia Local procedirà a fer una “inspecció visual” per trobar els que continuen fent-ho malament i arribar a les sancions que estableix l’ordenança, si cal.

El regidor de Medi Ambient ha vaticinat que “segurament que un 90% dels incívics s’adonarà i deixarà de ser-ho. I només haurem d’arribar a aquest últim esglaó en pocs casos”.

El govern ha explicat que des de l’Ajuntament s’han posat molts recursos per portar a terme aquest sistema com ara vehicles, un tècnic de medi ambient dedicat en exclusiva, agents cívics, educadors ambientals, el contracte amb l’empresa de recollida o els vehicles necessaris. I aquestes incidències “afecten molt a les arques locals econòmicament i en l’àmbit dels recursos humans”, ha dit Mèrida, qui malgrat la dificultat de quantificar les despeses ha calculat que el sobrecost podria ser d’uns dos treballadors de la brigada dedicats exclusivament a resoldre el dia a dia.

Susanna Mèrida també ha volgut deixar clar que si el sistema té inconvenients i a la gent no li agrada, “mirarem de millorar-lo, però no ens ho fan saber”.

La neteja del carrer, més despesa

La regidora de Via Pública ha anunciat que s’està treballant per incorporar al pressupost municipal de l’exercici del 2012 la despesa d’un vehicle que netegi els carrers amb aigua a pressió, perquè “quan es deixen bosses al terra cada dia, amb el temps, costa treure la brutícia”.

Segons Mèrida, aquest vehicle podria costar uns 100.000 euros i seria difícilment assumible pel Consistori, per això estan valorant altres alternatives.

El sistema porta a porta

L’any 2001, Sant Sadurní d’Anoia va començar a fer la recollida selectiva dels residus. I al 2005 a fer-ho porta a porta. Aquest canvi de sistema ha fet que la diferència entre el primer període i els últims cins anys sigui molt significativa en quant a les dades de reciclatge al municipi.

Aquest sistema que obliga a llençar les escombraries tal com marca el reglament de recollida diària, suposa que si la bossa que es deixa a la vorera no pertany a la fracció que toca aquell dia, se li col·locarà l’etiqueta ‘d’incidència’ i la vindria a buscar un segon servei al dia següent.

D’aqueta forma, el Consistori ha volgut tenir uns “carrers més nets i amb més espai per a tothom, ja que s’han retirat tots els contenidors excepte els de vidre. Ha fet que els ciutadans “guanyin en comoditat ja que t’ho passem a recollir a la porta de casa”. I sobretot ha provocat que “reciclem més i millorem els resultats de la recuperació de residus i la qualitat dels materials recollits selectivament”, alhora que “ens acostem pas a pas al concepte de desenvolupament sostenible, deixant als nostres fills i filles un territori amb un valor ambiental més elevat”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.