Aquest matí, a la seu de la Diputació de Barcelona, el Comitè Director de la Xarxa Productes de la Terra, presidit pel vicepresident segon de la Diputació, Marc Castells, ha aprovat el nou pla Estratègic i Operatiu 2016-2020, que tindrà com a principis fonamentals el d’optimització territorial, cooperació, i segmentació.
Fotografia de la reunió a la Diputació de Barcelona.
Entre els assistents, hi havia representants del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, de l’Anoia, del Bages, del Baix Llobregat, del Maresme, d’Osona, del Vallès Oriental, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consorci de Turisme del Vallès Occidental, l’Agència NODE Garraf, el Consorci del Lluçanès i el del Moianès. A més, també hi eren presents, la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació, Sònia Recasens; el de Comerç, Isaac Albert; el de Turisme, Miquel Forns; l’adjunt de Turisme, Pere Regull; el d’Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent; el d’Espais Naturals, Jesús Calderer; i la diputada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez.
La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació voluntària d’ens locals d’àmbit supramunicipal, impulsada i coordinada per la Diputació de Barcelona. Actualment, compta amb un cens de més d’un miler d’empreses, de les quals prop d’un 50% són empreses elaboradores, un 30% productores i la resta productores – elaboradores. D’aquest miler, hi ha 286 elaboren un o més productes singulars (27% del total censat).
El Pla també fixa tres nous elements per donar impuls a aquesta Xarxa: tenir més empreses i més competitives; tenir territoris atractius i de qualitat; i tenir una xarxa potent, amb més coneixement del sector, més fluïdesa en la coordinació, etc i un fort compromís dels responsables polítics i tècnics dels membres, de les empreses i de les seves accions.
Amb un pressupost previst de 6,4 MEUR per als 4 anys, la Xarxa treballarà en nou aspectes fonamentals: l’optimització de la gestió empresarial, la creació d’empreses, la innovació productiva, la millora de la promoció i comercialització, el foment del turisme gastronòmic, la millora del funcionament de la Xarxa, la influència, el reforç del paper d les associacions i l’aprofundiment en el coneixement del sector.