22.2.19 – GIRONA • Gironès

S’aproven les bases de subvencions per actuacions municipals derivades de circumstàncies meteorològiques excepcionals a la demarcació de Girona

0
340

Les bases per a actuacions derivades de circumstàncies meteorològiques excepcionals, amb una convocatòria inicial de 600.000 euros, estableixen que l’import màxim que es podrà atorgar a un mateix ens local serà de 100.000 euros i el mínim serà de 1.000 euros


Imatge del Ple. Foto: Dip.Girona.
Aquesta setmana ha tingut lloc el ple ordinari corresponent al mes de febrer. Entre els temes més destacats que s’han debatut al ple d’avui, molt enfocat al suport i l’assistència als municipis gironins, hi ha hagut les subvencions destinades als ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de l’àmbit territorial de la Diputació de Girona per a actuacions municipals derivades de les situacions meteorològiques excepcionals sofertes durant el segon semestre de l’any 2018.
La Diputació de Girona, en l’exercici de les seves competències d’assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment als de menor capacitat econòmica i de gestió, pretén col·laborar així en el finançament d’aquestes despeses extraordinàries, que s’estimen en més de cinc milions d’euros i que han afectat uns setanta-sis ajuntaments de la província de Girona.
Les seves bases reguladores, presentades a proposta del Servei d’Assistència i Cooperació als Municipis, han estat aprovades en el ple d’avui per unanimitat. El seu objectiu és estructurar i fixar els criteris i el procediment a seguir per a la concessió de les subvencions, que seran de concurrència competitiva i convocatòria pública, mitjançant la comparació de les sol·licituds que es presentin.
La finalitat d’aquestes bases és subvencionar les despeses municipals realitzades entre l’1 de juliol del 2018 i el 29 de març del 2019 en béns corrents i serveis o en inversions reals derivades d’actuacions municipals efectuades en béns i serveis de titularitat i competència municipal per atendre aquests danys i desperfectes.  L’import màxim que es podrà atorgar a un mateix ens local serà de 100.000 euros, i el mínim serà de 1.000 euros. Inicialment, la convocatòria serà de 600.000 euros, però la previsió és que s’ampliï ben aviat.
Separació de la Diputació de Girona del Consorci d’Arts Escèniques Salt-Girona (CAESG)
Des de la Comissió Informativa de Cultura, Educació, Noves Tecnologies, Esports i Benestar, vist l’informe del Servei de Cooperació Cultural, es proposa al Ple que s’adopti l’acord per exercir el dret de separació de la Diputació de Girona del Consorci d’Arts Escèniques Salt-Girona (CAESG). Aquesta separació, aprovada amb l’abstenció de la CUP, serà efectiva una vegada el Consorci hagi comunicat el seu acord respecte a la quota de separació que pertoqui o un cop s’hagi pagat el deute corresponent.
L’any 2012 es va constituir formalment el Consorci d’Arts Escèniques Salt-Girona, integrat pels ajuntaments de Salt i Girona i la Diputació de Girona. Un cop arribats en la fase final d’arrencada d’aquest projecte, i fet el procés d’acompanyament i participació directa per part de la Diputació de Girona, es va plantejar quin era el paper que aquesta havia de tenir. Atestes les finalitats del Consorci, es va considerar que la seva gestió, funcionament i organització hauria de correspondre als ajuntaments de Salt i Girona, seguint el mateix model que s’ha fet aplicat en altres ens i equipaments culturals de la demarcació de Girona.
La tasca de la Diputació de Girona s’hauria de centrar, doncs, en la seva funció legal de suport als municipis en l’àmbit de la cultura. Aquest és el motiu pel qual es presenta aquest acord de separació. Tanmateix, la Diputació de Girona s’ha compromès a continuar col·laborant i donant suport aquest Consorci. De fet, a partir del 2019 se’ls farà una aportació de 200.000 euros, al voltant d’un vint-i-cinc per cent més que al 2018.
Ajuts a projectes i activitats de promoció agroalimentària
El Ple també ha aprovat avui, amb 26 vots a favor i l’abstenció de la CUP, dues bases reguladores de subvencions a programes de suport a projectes i activitats de promoció agroalimentària, presentades pel Servei de Promoció Econòmica.
Les primeres bases reguladores aprovades han estat les de subvencions al programa de suport a projectes de promoció agroalimentària que es centrin en algun dels àmbits següents: campanyes de promoció i sensibilització, concursos sectorials, estudis de millora o innovació de producte alimentari; formacions, i jornades de networking i de reconeixement empresarial. 
En aquesta convocatòria poden concórrer les entitats adherides a Girona Excel·lent – Col·lectius i els ens locals de la demarcació de Girona que acreditin adequadament que gestionen projectes o espais públics vinculats a la promoció agroalimentària. La quantia de cada subvenció es determinarà en funció de la puntuació obtinguda per les sol·licituds, d’acord amb els criteris que estableixen les bases, entre els quals es troba el fet de disposar d’una denominació d’origen protegida (DOP) o d’una indicació geogràfica protegida (IGP) o disposar d’espais de promoció alimentària estable. El percentatge màxim a atorgar serà del 75 % del pressupost elegible, amb un màxim de 4.000€   per sol·licitud, fins a exhaurir la dotació pressupostària.
Les segones bases que s’han aprovat van més enfocades a activitats de promoció agroalimentària amb productes Girona Excel·lent. Són activitats subvencionables els projectes agroalimentaris dels àmbits de les demostracions de cuina amb producte Girona Excel·lent i les jornades i activitats de tast amb productes Girona Excel·lent. 
Poden optar a aquestes bases els ens locals de la demarcació de Girona. La quantia de la subvenció estarà també determinada en funció de la puntuació obtinguda per les sol·licituds, segons si l’activitat està relacionada amb un esdeveniment agroalimentari, l’àmbit de l’activitat vinculada a alguna de les dotze categories que conformen el segell 2018-2019 i el nombre de productes Girona Excel·lent que està previst utilitzar.
Moció per acusar l’Estat per la persecució de l’independentisme
Els grups ERC i PDeCAT han proposat al Ple l’adopció d’un acord per denunciar la instrumentalització política de la justícia que duu a terme l’Estat, en el procés judicial contra els dirigents independentistes. Aquest acord, que ha estat aprovat amb 26 vots a favor i l’abstenció del PSC, pretén manifestar que la judicialització de la política dificulta la situació política i social actual i vol exigir l’alliberament immediat dels polítics Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn.
Aquest acord es comunicarà al Parlament de Catalunya, al Tribunal Suprem, al Ministeri de Justícia i al Parlament Europeu, entre d’altres.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.