NULL

Serveis mínims dels ens locals en salut pública

0
214

L’alcalde d’Amposta i president de la Comissió de Sanitat de l’ACM, Manel Ferré, ha comparegut davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per fixar el posicionament de l’ACM sobre el Projecte de Llei de Salut Pública. En aquest context, Ferré ha assegurat que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha d’assumir els costos dels serveis mínims de salut pública dels ens locals per tal que aquesta llei sigui “viable” per al món local.

En relació amb això, l’ACM considera que el Conveni Marc proposat des del Departament de Salut no precisa les atribucions de competències ni sobre qui recau la responsabilitat de la prestació de serveis mínims. Per aquest motiu, l’entitat municipalista ha defensat que sigui la llei, i no un conveni, la que reguli la definició de la competència municipal. Segons el president de la Comissió de Salut de l’ACM, “l’Administració local te tot un seguit de competències en matèria de salut publica, però no sempre les pot exercir. Normalment per manca de recursos humans i bàsicament per manca del finançament adequat”.

D’altra banda, Ferré ha manifestat que “és molt important saber preveure quin serà el model final que Catalunya tindrà en matèria de salut pública”; ja que es posa tot l’accent en un conveni que deriva d’un Conveni Marc signat amb les entitats muncipalistes que, poc o molt, pot ser interessant per ajuntaments amb un nombre important de població o, fins i tot, per a consells comarcals; però esdevé dubtós quan es tracta d’un petit municipi.

Llei de Salut Pública

Respecte a la Llei proposada, es considera positivament l’esforç real que comporta en l’ordenament del que es la Salut Publica i les relacions entre els diferents actors.

És especial també remarcar l’avantprojecte inclou un apartat de “gestió de risc” a càrrec dels ens locals que avui no és exigit a la llei municipal i de règim local de Catalunya. És important fer referència als petits municipis en aquest apartat i preveure que la gestió d’aquest risc serà pràcticament inviable per aquests municipis amb poca població.

La Salut Pública sempre ha estat un concepte d’abast ample i poc definit. Segons els preceptes relatius a competències municipals del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril , pel qual s’aprova el tex Refós de la Llei Municipal de Règim Local de Catalunya, dins del concepte de Salut Pública s’hi poden encabir competències municipals com abastaments, escorxadors, fires, mercats, protecció de la salubritat, participació en l’atenció primària de la salut, cementiris i serveis funeraris, subministrament d’aigua , serveis de neteja viària, recollida i tractament de residus, clavegueres i tractament d’aigües residuals. “Avui, dins del mateix concepte de salut pública hi caben molts aspectes que no hi cabien quan s’estava redactant la llei municipal de règim local de Catalunya l’any 1987”, conclou Ferré.

Font: Associació Catalana de Municipis i Comarques

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.