S’estrenen els tallers intergeneracionals «El que jo sé sobre Europa. I tu, què en saps?» per promoure l’alfabetització mediàtica davant la desinformació

0
38

  • La Representació de la Comissió Europea a Barcelona, la Diputació de Barcelona i Learn to Check posen en marxa la iniciativa, que arribarà a quinze biblioteques.
  • El projecte planteja un intercanvi generacional: el jovent ensenya la gent gran a verificar informació digitalment i els sèniors ofereixen a l’alumnat la seva experiència vital i els seus coneixements del vell continent.

La iniciativa «El que jo sé sobre Europa. I tu, què en saps?» és una proposta innovadora de tallers intergeneracionals d’alfabetització mediàtica i informacional (AMI) per fer front col·lectivament a la desinformació i promoure i compartir els valors democràtics europeus. El projecte planteja formar joves i gent gran contra la desinformació i en eines de verificació digital, difondre el coneixement i els valors de la Unió Europea i, a la vegada, crear i reforçar lligams intergeneracionals. Impulsada per la Diputació de Barcelona —a través de la Direcció de Relacions Internacionals i la Gerència de Serveis de Biblioteques—, la Representació de la Comissió Europea i l’associació d’educació mediàtica Learn to Check, la iniciativa arribarà, en aquesta primera edició, a quinze municipis de la província de Barcelona.

La creixent desinformació a la qual estem exposats suposa una amenaça per a la nostra salut, la nostra seguretat i la nostra democràcia. Així ho ha demostrat tota la desinformació que va circular durant la pandèmia de covid-19 o la que veiem en el context actual relacionada amb la guerra d’Ucraïna i promoguda pel Kremlin. La proposta de tallers intergeneracionals «El que jo sé sobre Europa. I tu, què en saps?» té com a objectiu conscienciar sobre l’existència de la desinformació i els perills que comporta, tant a joves com a adults, fomentar el diàleg intergeneracional i ensenyar-los a contextualitzar i verificar digitalment informació, fotografies, vídeos i contingut fraudulent generat per intel·ligència artificial i comptes falsos de xarxes socials. Tot plegat té com a finalitat fomentar el pensament crític en el consum i la producció de continguts, promoure i compartir els valors democràtics i defensar els drets digitals, per tal que tothom pugui exercir ara i en el futur el seu dret a la informació veraç i a la participació democràtica sense interferències.

El projecte s’ha encetat aquest mes de novembre i s’allargarà fins al març de 2025. «El que jo sé sobre Europa. I tu, què en saps?» treballa amb les metodologies de formació en cascada i gamificació: inclou una primera sessió per a joves, impartida per l’equip de Learn to Check, i una segona sessió impartida per aquests joves i destinada a públic sènior. A la segona sessió, l’equip de Learn to Check també planteja diversos reptes sobre verificació digital que s’han de superar de forma conjunta, en equips integrats per joves i gent gran, de manera que s’incentiva l’intercanvi generacional. D’aquesta manera, els joves ensenyen la gent gran a moure’s de forma eficient i responsable en l’univers d’informació digital i la gent gran, al seu torn, els transmet valors democràtics, experiència vital i coneixements i perspectiva sobre la història europea. 

La iniciativa «El que jo sé sobre Europa. I tu, què en saps?» implica biblioteques de quinze poblacions, on es duen a terme aquestes formacions, amb l’objectiu d’impulsar el paper d’aquests equipaments com a espai d’informació fiable i àgora ciutadana. Participen en el projecte biblioteques de Castelldefels, Collbató, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lliçà d’Amunt, Martorell, Òdena, Sabadell, Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vacarisses, Vic, i Viladecans. A més, també s’han teixit complicitats amb centres educatius d’aquestes localitats, de forma que alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius participi en les formacions.

La Comissió Europea i la desinformació

La Comissió du a terme diverses iniciatives per lluitar contra la desinformació, com ara la creació d’un observatori europeu independent —EDMO— que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació a fi de combatre-la; o el Codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació. A més, el Servei d’Acció Exterior de la Unió Europea ha creat el grup de treball EUvsDisinfo. Des del passat mes de febrer la Llei europea de serveis digitals ja s’aplica a totes les plataformes i a tots els països de la UE. Aquest reglament té l’objectiu de crear un espai digital més segur on es respectin els drets fonamentals.

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha promogut diferents accions per reforçar la resiliència dels ciutadans davant la desinformació com a ara gimcanes, cursos per a secundària o la traducció d’una guia amb activitats per a docents. Pots trobar tota la informació aquí.

La Diputació de Barcelona 

La Diputació de Barcelona treballa per implicar en el projecte europeu la ciutadania i els governs locals de la província de Barcelona i posar de manifest l’impacte que té, en el dia a dia, l’aliança teixida entre el món local i la Unió Europea. Aquesta tasca de divulgació i sensibilització sobre temes d’àmbit europeu i internacional la porta a terme l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional (OEEI) de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

És per aquest motiu que l’OEEI pretén promoure iniciatives des de l’àmbit local per fer front al repte de la desinformació i les notícies falses sobre la Unió Europea, a través de noves propostes i dinàmiques participatives adreçades al conjunt de la ciutadania de la província de Barcelona, i en especial la més jove. Amb aquest objectiu col·labora amb la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, pel paper que tenen aquests equipaments com a servei proper i directe adreçat a la ciutadania, que pot esdevenir un aliat fonamental i estratègic a l’hora de divulgar el projecte europeu i contribuir així a la implementació de les recomanacions de la Conferència sobre el Futur d’Europa. 

Els tallers s’alineen també amb el programa “Entre Línies, llegint la desinformació”, impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la mateixa associació Learn to Check, en el qual el personal de les biblioteques ha rebut capacitació tècnica per al disseny col·laboratiu d’activitats i materials per lluitar contra la desinformació.

Learn to Check 

Learn to check és una associació sense ànim de lucre que impulsa l’alfabetització mediàtica i informacional (AMI) contra la desinformació i per promoure el pensament crític en el consum i producció d’informació. Ha format més de 14.000 persones a tot l’Estat des del 2018 i desenvolupa projectes innovadors i empoderadors d’AMI en col·laboració amb més d’una setantena d’entitats i administracions, com ara la Comissió Europea, el Parlament Europeu, l’Ambaixada i el Consolat dels EUA a Madrid i Barcelona, la Diputació de Barcelona, UNICEF Espanya, la Fundación Mobile World Capital Barcelona, la Generalitat de Catalunya i els departaments d’Educació dels governs de Cantàbria, Castella la Manxa, Castella i Lleó, Madrid, Illes Balears i Comunitat Valenciana, entre d’altres. A més a més, elabora materials educatius sobre desinformació i verificació digital i realitza recerca sobre la temàtica. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.