Les campanyes de desinformació a gran escala representen un repte important per als nostres sistemes i institucions democràtiques i requereixen una resposta coordinada dels estats membres, les institucions europees, les plataformes digitals, els mitjans de comunicació, les agències de verificació i la ciutadania. La Comissió Europea ha posat en marxa una sèrie d’iniciatives per lluitar contra la desinformació, entre les quals hi ha la Llei de serveis digitals de la UE —única al món—, que fa responsables les plataformes digitals de garantir un ciberespai més segur i de protegir els drets fonamentals dels usuaris en línia.
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona: projectes pioners per a l’educació mediàtica
El repte de la desinformació s’ha d’abordar de manera integral i un dels principals objectius és oferir eines als ciutadans per fer-los més resilients a les notícies falses. En ocasió de la Setmana Mundial de l’Alfabetització Mediàtica, que se celebra del 24 al 31 d’octubre, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona fa balanç de totes les iniciatives que ha endegat.
Èxit de la segona edició del programa «Premsa a les escoles»
Aquesta setmana ha finalitzat la segona edició del programa «Premsa a les escoles», que la Representació de la Comissió Europea organitza conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Un total de 3 230 alumnes de 49 escoles de tot Catalunya han rebut formació mediàtica durant el curs 2023-24 i el primer trimestre del curs actual gràcies a aquest programa. S’han dut a terme un total de 100 tallers a estudiants d’ESO i batxillerat impartits per 23 periodistes col·legiats que han rebut una formació per a formadors. Els professors dels grups participants han valorat molt positivament aquesta experiència, amb una nota global de 9 sobre 10, un resultat que mostra la repercussió del projecte en l’entorn educatiu.
Una guia perquè els professors introdueixin la formació mediàtica al currículum escolar
Per tal que els grups que han rebut els tallers de formació mediàtica puguin seguir treballant el tema i perquè el puguin abordar aquells que no tinguin les eines per treballar-ho a l’aula, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha posat a disposició dels centres una guia per a docents amb recursos i material didàctic. La guia pretén ajudar el professorat de secundària a encetar diàlegs amb l’alumnat sobre temes transcendentals que planteja l’amenaça de la desinformació.
Per als més petits: una gimcana contra la desinformació
El passat 9 de maig, en la celebració del Dia d’Europa, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona va organitzar quatre gimcanes contra la desinformació a totes les capitals catalanes. L’activitat, coorganitzada amb l’entitat Learn to check, estava adreçada a l’alumnat de primària. En total 500 escolars d’arreu de Catalunya van tenir l’oportunitat de superar diferents proves per obtenir el «carnet de verificadors» i ser més capaços de detectar notícies falses.
Tallers intergeneracionals a les biblioteques «El que jo sé sobre Europa»
El proper mes de novembre la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Diputació de Barcelona encetaran el projecte pilot «El que jo sé sobre Europa», que es desenvoluparà en quinze biblioteques de la província amb l’objectiu de fomentar el diàleg intergeneracional en l’àmbit de la desinformació. Un formador de l’associació Learn to check farà un curs a estudiants de secundària i seguidament aquests hauran de treballar amb els seus familiars adults per superar diferents reptes.
Lliga de verificació en línia
Un dels altres projectes que veuran la llum a finals d’any serà una lliga a Instagram que animarà els joves a verificar informació que rebin de temes relacionats amb el canvi climàtic, l’alimentació o la migració. Aquest projecte l’ha desenvolupat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona juntament amb Verificat.
La lluita contra la desinformació, entre les prioritats de la nova Comissió
Després de ser nomenada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va presentar les orientacions polítiques del nou executiu. Entre les prioritats destacades per la presidenta hi ha la de crear un «Escut Europeu de la Democràcia» per lluitar contra la desinformació i les ingerències estrangeres, en línia amb l’objectiu d’augmentar la consciència a través de la detecció, anàlisi i lluita preventiva contra la desinformació i la manipulació de la informació.
Més informació:
Pàgina web de la Comissió Europea sobre la desinformació
Pàgina web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona sobre la desinformació