En una celebració del ric i divers patrimoni cultural d’Europa, la Comissió Europea ha anunciat els llocs guanyadors del Segell de Patrimoni Europeu per al 2023. En rebre aquest segell, set llocs històrics de tot el continent han rebut un reconeixement pel seu important paper a la història i cultura d’Europa i en el desenvolupament de la Unió Europea.
Els llocs guanyadors són:
- Cisterscapes: paisatges cistercencs que connecten Europa (Alemanya, Àustria, Txèquia, Eslovènia i Polònia)
- Monestir de Sant Jeroni de Yuste, Cuacos de Yuste (Espanya)
- Museu Nostre Senyor a l’Àtic (Països Baixos)
- Teatre Real Toone (Bèlgica)
- El Kalevala (Finlàndia)
- Ateneu Romanès (Romania)
- Santa Anna de Stazzema (Itàlia)
El Segell de Patrimoni Europeu va ser creat per la UE el 2011 per promoure un sentiment de pertinença i identitat entre els europeus. Destaca els llocs que han tingut un paper fonamental en la configuració de la història compartida del nostre continent. El premi es va atorgar per primera vegada el 2013. La selecció d’aquest any eleva el nombre total de llocs amb el Segell a tot Europa a seixanta-set.
Els tipus de llocs que poden optar al Segell són els següents:
- monuments
- llocs naturals, subaquàtics, arqueològics, industrials o urbans
- paisatges d’interès cultural
- llocs commemoratius
- béns culturals
- objectes
- patrimoni immaterial associat a un lloc, inclòs el patrimoni contemporani.
Cada país de la UE participant pot proposar fins a dos llocs per rebre el Segell, que es concedeix cada dos anys. Un grup europeu d’experts independents selecciona un lloc per país participant. Sobre la base d’aquesta recomanació, la Comissió Europea designa els llocs on es concedirà el Segell. Aquests set llocs es van seleccionar entre un total de setze llocs candidats.