08.3.21 – BARCELONA • Barcelonès

Signatura del conveni amb l’IEEC per a l’impuls de l’activitat aeroespacial a l’aeroport de Lleida-Alguaire

0
278

Aeroports de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) formalitzen el primer acord per impulsar el desenvolupament de l’activitat aeroespacial a l’aeroport de Lleida-Alguaire

Foto: Gencat.

El president d’Aeroports de Catalunya, Isidre Gavín, i el director i la gerent de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas i Pilar Montes, respectivament, han signat avui a l’aeroport de Lleida-Alguaire el primer conveni per a formalitzar l’activitat aeroespacial de l’IEEC a l’aeroport lleidatà.

Aquest projecte de col·laboració entre l’aeroport i l’IEEC s’enmarca dins de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, per promoure projectes amb diferents empreses consolidades i empreses emergents (start-ups) i dona forma als usos aeroespacials de l’aeroport de Lleida-Alguaire.

Pel president d’Aeroports de Catalunya, Isidre Gavín, “amb aquesta aliança reforcem el rol de l’aeroport de Lleida-Alguaire com un aeroport industrial orientat a la recerca i al desenvolupament, a la transició energètica i del món aeronàutic i aeroespacial.”

El New Space representa un nou paradigma en l’ús de l’espai, una nova tecnologia, un nou conjunt de serveis i, per tant, una nova economia que parteix de la democratització de l’espai i d’una indústria espacial complementària, més dinàmica i àgil.  L’impuls del NewSpace constitueix una prioritat del Govern de la Generalitat de Catalunya, que dona suport al desplegament d’aquesta nova economia de l’espai per fer de Catalunya un pol d’innovació, lideratge i d’atracció de talent i d’empreses en l’àmbit d’aquest sector creixent.

Donada l’escassedat d’infraestructures especialitzades en aquest sector a escala mundial, l’Estratègia New Space de Catalunya contempla el potencial de l’aeroport de Lleida-Alguaire per esdevenir una infraestructura fonamental per a l’activitat espacial a Catalunya.

En aquest sentit, el passat 18 de desembre del 2020 es va presentar a Alguaire el projecte de convertir l’aeroport en un port espacial dedicat a missions de vol suborbital (SpacePort), a més d’un centre de proves de propulsió per a coets-llançadora i un parc empresarial i un centre educatiu per a empreses tecnològiques vinculades amb l’espai.

L’objecte d’aquest acord és establir les bases de treball per a la col·laboració entre Aeroports de Catalunya i l’IEEC per dur a terme el projecte de creació de l’àrea de desenvolupament empresarial vinculada a l’espai exterior que es preveu que aculli la infraestructura aeroportuària lleidatana.

El projecte, condicionat a l’obtenció del finançament necessari i al compliment dels procediments i instruments legalment establerts i adients, està previst que inclogui les següents actuacions:

  • La creació d’un port espacial dedicat a missions de vol suborbital (SpacePort). Aquest port espacial permetria el llançament de satèl·lits amb payloads (càrrega útil transportada per una nau espacial) experimentals i l’ús de plataformes amb capacitat de vol orbital i altres activitats comercials del sector.
  • La creació d’un centre de proves de propulsió per a coets-llançadora. Es preveu que tingui la capacitat necessària per provar els motors de coets de major eficiència, utilitzant combustibles menys contaminants.
  • La constitució d’un parc empresarial, que permeti allotjar empreses vinculades al món de l’espai que estiguin interessades en les activitats vinculades a l’espai exterior, que es preveu que puguin desenvolupar-se a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.
  • La creació d’un centre de formació per a empreses tecnològiques vinculades amb l’espai, mitjançant el qual s’oferiria formació en relació a les activitats aeroespacials i matèries del coneixement associades a l’espai, per generar i retenir talent a la zona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.