El programa URBACT ha aprovat les 25 xarxes de la convocatòria de transferència de bones pràctiques, que compta amb la participació de tres ciutats de la demarcació que actuen com a cedents de la bona pràctica (Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Viladecans) i tres més que hi prenen part com a receptores de la bona pràctica (Vilanova i la Geltrú, Barcelona i Vilafranca del Penedès).
Cadascuna de les 25 xarxes aprovades estan formades per una ciutat líder, que és qui cedeix la bona pràctica, i dues de sòcies, que en són les receptores. Amb aquesta aprovació, comença la primera fase del projecte que durarà mig any, temps durant el qual les xarxes hauran d’ampliar el seu partenariat per convertir-se en una xarxa d’entre 5 i 8 ciutats en total.
Badalona lidera el projecte ‘SilverCities’, que consisteix en implementar una estratègia urbana amigable amb la gent gran per promoure la salut, la inclusió i el benestar dels ciutadans en totes les etapes de la vida. Tartu (Estònia) i Svendborg (Dinamarca) en són les ciutats receptores.
D’altra banda, l’Hospitalet de Llobregat cedeix a Adelfia (Itàlia) i Aarhus (Dinamarca) la bona pràctica ‘Music schools for social change’,que és una eina per a la cohesió social urbana a través del desenvolupament de les arts.
La tercera ciutat que participa a aquest programa com a cedent de la bona pràctica és Viladecans, a través del programa ‘WetrEIN’, una xarxa que té l’objectiu de renovar sempre l’educació de la ciutat a través de la inclusió de les entitats locals. En seran beneficiàries les ciutats de Tallinn (Estònia) i Nantes (França).
Ciutats receptores
La capital del Garraf, Vilanova i la Geltrú, serà beneficiària, juntament amb Pardubice (República Txeca), del programa ‘ReBoot’ impulsat per Barnsley (Regne Unit) i que té per objectiu crear més i millor ocupació a través d’un espai de trobada inspirador centrat en el suport empresarial.
D’altra banda, Barcelona participarà com a ciutat receptora de la bona pràctica ‘CommUnities’ de Nàpols (Itàlia). A través d’aquest projecte, del qual també se’n beneficiarà Gdansk (Polònia), es volen impulsar usos cívics i noves eines de gestió pública per a la comunitat.
Finalment, Vilafranca del Penedès i Rybnik (Polònia) es beneficiaran del projecte ‘ALT/BAU’ (Chemnitz, Alemanya), per a la regeneració d’edificis d’habitatges històrics en decadència, mitjançant la connexió entre propietaris, inversors ,usuaris i autoritats públiques.
La Diputació de Barcelona ha estat assessorant i acompanyant als municipis de la demarcació de Barcelona que s’han presentat a aquesta convocatòria de transferència de bones pràctiques.