El Consell Europeu de Recerca ha anunciat els resultats de la segona ronda de la convocatòria de subvencions de prova de concepte del 2024. S’han seleccionat un total de 134 projectes per rebre finançament, i cada subvenció té un valor de 150 000 euros. D’entre aquests, sis es duen a terme a centres de recerca o universitats catalanes:
- Insitut de Ciències Fotòniques amb el projecte ARIEL, dirigit pel dr. Francisco Pelayo García.
- Universitat Pompeu Fabra amb el projecte SENSOR, dirigit pel dr. Wolfram Hinzen.
- Centre de Regulació Genòmica amb el projecte deepHelix, dirigit pel dr. Ben Lehner.
- Universitat de Barcelona amb el projecte AIFIX, dirigit pel dr. Karim Lekadir.
- Institut de Bioenginyeria de Catalunya amb el projecte INTROPY, dirigit pel dr. Pere Roca.
- Universitat Autònoma de Barcelona amb el projecte SECURE-FLEXIMAG, dirigit pel dr. Jordi Sort.
Aquestes subvencions ajuden els beneficiaris a reduir la distància que hi ha entre els resultats de la seva recerca i la fase inicial de la comercialització. En aquest sentit, la comissària d’Empreses Emergents, Recerca i Innovació, Ekaterina Zaharieva, ha subratllat que «la posició d’Europa al món depèn de la nostra capacitat de promoure el talent científic i impulsar una comunitat d’investigadors, innovadors i líders de la indústria.» Amb les 134 noves subvencions d’aquesta ronda, el nombre total de subvencions concedides en el marc del programa de treball de 2024 arriba a les 245, que suposen un total de 36,75 milions d’euros. El règim de subvencions s’inscriu en el programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó Europa. Consulta la llista dels 134 guanyadors.
D’altra banda, la presidenta del Consell Europeu de Recerca, Maria Leptin, ha declarat aque aquestes subvencions posen en relleu un aspecte que sovint s’oblida o no s’entén prou bé: «La ciència bàsica és el fonament de moltes de les innovacions de què gaudim avui dia. Així, doncs, en un temps d’enorme competència mundial, Europa ha d’apostar fort i augmentar la inversió en recerca d’avantguarda impulsada per la curiositat per tal d’esperonar la nostra competitivitat.»
Subvencions de “Prova de concepte”
El programa de treball del 2024 del Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) preveia dues rondes de la convocatòria de prova de concepte. En total, s’han avaluat 698 propostes i s’han seleccionat 245 projectes per obtenir finançament.
Els països que concentren més subvencions són Alemanya, Itàlia i els Països Baixos (15 cadascun), seguits d’Espanya i el Regne Unit (14 cadascun), Israel (12), Bèlgica (11), França (10), Dinamarca (6), Àustria (5), Suècia (4), Irlanda (3), Finlàndia i Noruega (2 cadascun) i, finalment, Croàcia, Polònia, Portugal, Turquia, Txèquia i Xipre, amb una cada país.
Per poder participar al programa de subvencions de prova de concepte, els investigadors ja han d’haver rebut una subvenció de recerca de frontera de l’ERC. El finançament de la prova de concepte es destina a desenvolupar els resultats dels projectes de recerca anteriors o actuals. L’objectiu principal n’és explorar el potencial d’innovació comercial i social de la recerca finançada per l’ERC. Tal com passa amb altres ajuts de l’ERC, es financen projectes de recerca en totes les disciplines científiques, des de les ciències físiques i l’enginyeria fins a les ciències de la vida, les ciències socials i les humanitats.
El Consell Europeu de Recerca
El Consell Europeu de Recerca (ERC), creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC gestiona quatre grans programes de subvencions: subvencions d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. Des del novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Empreses Emergents, Recerca i Innovació, Ekaterina Zaharieva.