Sitges (ACN).- L’Ajuntament de Sitges ha signat aquest dilluns al migdia un conveni amb la Confraria de Pescadors de la ciutat per crear una llotja de pesca artesanal amb la finalitat de recuperar la venda de peix a la ciutat. El conveni, que té una durada de cinc anys, també pretén crear la marca ‘peix de Sitges’ perquè els restaurants de la ciutat puguin oferir el producte que es pesca a la ciutat als seus clients i que, segons ha afirmat l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, és sinònim de ‘qualitat’. La pesca que es practica a Sitges és ‘artesanal’ i ‘sostenible’ i per això, ha expressat Baijet, cal ‘posar-la en valor’. En aquests moments hi ha 13 barques de pesca tradicional al Port d’Aiguadolç de Sitges.
El fet de portar el peix de Sitges a Vilanova i la Geltrú, ha explicat del Pedro, fa que els costos siguin ‘més cars’ i que la qualitat se’n ressenti, ja que ‘el peix es pesca al matí a Sitges i no arriba a la llotja de Vilanova fins la tarda’. Per això, segons del Pedro, si es crea una llotja a Sitges es ‘millorarà la qualitat del peix’. A més, la pesca que es practica a Sitges és ‘artesanal’ i ‘sostenible’ i no utilitzen el mètode de pesca d’arrossegament sinó que en fan servir d’altres com ara el ‘palangre’, la ‘tallarina’ o el ‘trasmall’, ha explicat el patró major.
El conveni que han signat aquest dilluns al matí l’Ajuntament de Sitges i la Confraria de Pescadors té una vigència de cinc anys. Segons ha explicat l’alcalde de la ciutat, l’objectiu és que abans que finalitzin els cinc anys la llotja estigui en ple rendiment i que la marca ‘Peix de Sitges’ estigui ‘consolidada’. De moment, la llotja de pesca artesanal s’ubicarà al Port d’Aiguadolç, tot i que, Baijet ha expressat que la voluntat del consistori és que ‘d’aquí un temps es pugui reubicar al centre de la ciutat’.
El volum de facturació que tenen les 13 embarcacions ciutadanes és d’uns 8 MEUR anuals. Segons ha explicat del Pedro, els pescadors de Sitges no poden competir en ‘quilos’ però sí en ‘qualitat’. Per això, ha explicat del Pedro, els pescadors ‘seleccionen una espècie i la pesquen durant dos o tres mesos l’any’. Durant aquests mesos ‘només es pesca un tipus de peix determinat’ perquè les altres puguin regenerar-se, ha afegit.