SOBIRANS O DEPENDENTS, el procés des del municipalisme

0
522

Esmorzar d’Alcaldes.eu a Barcelona, a menys de 100 hores per a les eleccions del 27-S

El municipalisme català justifica el seu ‘sí’ en els atacs al finançament, la identitat i la responsabilitat 

  • La Consellera de Governació al·lega que ‘ja n’hi ha prou’ i que ‘toca crear un Estat propi’

  • Diversos fets recents, des de l’anul·lació del Decret Energètic per part del TC fins a la LRSAL han estat detonants d’una situació insostenible per a molts dels alcaldes catalans

  • El paer de Lleida manifesta la seva ‘manca de confiança’ en què el Procés aporti les solucions necessàries de forma més efectiva que la continuïtat.

“Tots els que hem cregut en la col·laboració lleial amb l’estat, hem fet un pas endavant en considerar que ja n’hi ha prou i que toca crear un estat propi”
Meritxell Borràs
Consellera de Governació

“El deure moral dels municipis no és prescindir de l’Estat, si no fer-ne un de nou, que funcioni”
Carles Puigdemont
President de l’AMI

“Un Estat independent no té perquè oferir, per se,  una visió diferent del pes del municipalisme”
Àngel Ros
Alcalde de Lleida

“La realitat d’aquest anys és que l’Estat espanyol ha encotillat els ajuntaments”
Miquel Buch
President de l’ACM

“L’oportunitat del 27-S està en recuperar el domini de la gestió de les prestacions, i replantejar-se les competències de cada institució, qui les ha de prestar i amb quin finançament”
Dionís Guiteras
Vice-president de la Diputació de Barcelona

“Fins i tot si visquéssim en l’Estat més ric del món, amb les arques més plenes, hi hauria dret a poder decidir sobre ser independents”
Jordi Solé
Alcalde de Caldes de Montbui

“Per a fer política calen diners, capacitat de decisió i complicitats d’altres administracions. A Espanya no ens en donen cap”
Albert Batalla
Alcalde de La Seu d’Urgell

“L’Estat ha culpabilitzat els ajuntaments i els ha obligat a fer les retallades”
Xavier Cassoliva
Alcalde de Guissona

“La política és una eina per a fer feliç les persones. L’Estat fa exactament el contrari”
David Mascort
Alcalde de Vilablareix

“El qui i el com és discutible. Però no es pot discutir que si no hi ha un canvi de marc, no hi ha canvis possibles”
Joaquim Ferret
Catedràtic de Dret Administratiu UAB



  Extens reportatge fotogràfic  
  amb fotografies ampliades    

ESMORZARS ALCALDES.EU

Barcelona, 23 de setembre

“SOBIRANS O DEPENDENTS, el procés des del municipalisme”
El passat 23 de setembre de 2015, a l’Hotel Avenida Palace de Barcelona, va tenir lloc l’Esmorzar Col·loqui organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui, per a tractar sobre el Procés que s’inicia amb les eleccions del 27-S vist des de la perspectiva del municipalisme. A banda d’alcaldes, aquest cop es va comptar amb la presència de l’Honorable Senyora Meritxell Borràs, Consellera de Governació, els presidents de l’AMI (Carles Puigdemont)  i l’AMC (Miquel Buch), el vicepresident de la Diputació de Barcelona (Dionís Guiteras) i el catedràtic de Dret Administratiu Joaquim Ferret.
Ponents:
Consellera de Governació, Hble. Sra. Meritxell Borràs, l’alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència, Sr. Carles Puigdemont, l’alcalde de Lleida, Sr. Àngel Ros, el Vicepresident Primer de la Diputació de Barcelona, Sr. Dionís Guiteras, el president de l’Associació Catalana de Municipis, Sr. Miquel Buch, l’alcalde de Caldes de Montbuí, Sr. Jordi Solé, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Sr. Albert Batalla, l’alcalde de Guissona, Sr. Xavier Casoliva, l’alcalde de Vilablareix, Sr. David Mascort i el catedràtic de Dret Administratiu de la UAB, Sr. Joaquim Ferret.

Diversos alcaldes catalans, així com els presidents de l’Associació dels Municipis per la Independència (AMI) i de l’Associació Catalana de Municipis (AMC), el vicepresident de la Diputació de Barcelona i la Consellera de Governació han coincidit en què les motivacions per a votar “sí” en les eleccions del proper 27 de setembre tenen a veure amb la necessitat de crear un nou marc de finançament, més respectuós amb la identitat i les institucions catalanes, que permeti al món municipal acomplir millor les responsabilitats que els ciutadans li tenen encomanades.

Així, Meritxell Borràs, Consellera de Governació justificava que “Tots els que hem cregut en la col·laboració lleial amb l’Estat fins ara, hem donat un pas endavant en considerar que ja n’hi ha prou” d’atacs per part de l’Estat espanyol “i que toca crear un estat propi”. Borràs ha donat raons per les quals aquestes eleccions del 27-S seran plebiscitàries i no autonòmiques, com s’assegura des de Madrid: “les afirmacions dels defensors del ‘no’ per unir forces, així ho demostren”, ha dit.
La visió des dels municipis
El debat, organitzat per Alcaldes.eu a pocs dies dels comicis i celebrat davant d’un centenar de persones a Barcelona, ha tingut un dels eixos més importants a l’hora de definir el paper i les funcions del món municipal en l’estat actual –i en l’eventual nou estat català. 
Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l’AMI, justificava que el deure i la responsabilitat dels ajuntaments és la de servir els ciutadans i atendre els seus problemes, però que des de fa un temps que l’Estat espanyol ha desplegat diversos mecanismes per a “anul·lar” la capacitat de resposta dels municipis i, complementàriament, deixar les necessitats desateses. La tesi ha estat acceptada per Miquel Buch, president de l’ACM, Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, i els alcaldes Jordi Solé (Caldes de Montbuí), Albert Batalla (La Seu d’Urgell), Xavier Cassoliva (Guissona) i David Mascort (Vilablareix).
Greuges passats i manca de diàleg
Nombrosos exemples de greuges passats i de manca de diàleg entre Madrid i el Govern de la Generalitat, que han anat des de l’anul·lació del Decret de Pobresa Energètica, per part del Tribunal Constitucional, fins als rigors imposats pels mecanismes de pagament a proveïdors imposats pel Ministeri d’Hisenda o bé la LRSAL que, en paraules de Dionís Guiteras, vol “recentralitzar la política local a uns despatxos des dels quals no es coneix la realitat del carrer.”
Igualment, els alcaldes s’han referit a la necessitat de preservar i fer respectar les institucions i la identitat catalanes, i de treure’s del damunt una “cotilla”, en paraules de Miquel Buch, que fa que als ciutadans “se’ls reguli seguint criteris econòmics i no pas criteris socials”. Precisament, la qüestió de les obligacions dels ajuntaments envers els ciutadans, més enllà del que està obligat estrictament per llei, ha estat una qüestió acceptada per a la majoria dels assistents. En tots els casos, el canvi de marc jurídic, polític i social que suposaria la creació d’un nou Estat independent, s’ha valorat com a la solució òptima.
Pluralitat d’opinions
Només l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, defensava que no podia ser “optimista davant del Procés” en tant que “un estat independent no té perquè oferir ‘per se’ una visió diferent del pes del municipalisme”  i assegurava que “la Generalitat d’aquests darrers anys ha estat incapaç de concloure una Llei de Municipis o bé de les Hisendes Locals”. Ros, a més, denunciava un “alineament entre la LRSAL i la política de la Generalitat a l’hora de disminuir les competències i els recursos disponibles per part dels ajuntaments”.
En un àmbit de debat molt distès, també ha tingut presència el posicionament acadèmic, a càrrec del Dr. Joaquim Ferret, catedràtic de Dret Administratiu de la UAB, qui, sense justificar una o altra posició, ha deixat palès que els problemes actuals “no es poden canviar des de la  Catalunya actual”, i que o bé es canvien des de Madrid, o bé s’estableix un nou marc de relació que passa per la constitució d’un estat independent. Ferret ha alertat també en la necessitat de discutir sobre les administracions intermèdies d’estat en cas d’independència: “províncies, comarques, vegueries… cal que ens posem d’acord en decidir qui fa què.”
Amb les preguntes del públic, entre el qual cal destacar presències importants dels àmbits polític, social, econòmic i cultural, com les del president de l’ANC, Sr. Jordi Sànchez, o la dels senyors Xavier Trias, Montserrat Candini, Santiago Vidal i Carles Vilarrubí, entre d’altres, ha conclòs el debat que portava per títol “Sobirans o Independents?, el Procés vist des del municipalisme”.
Esmorzar Col·loqui organitzat per Alcaldes.eu
L’Esmorzar Col·loqui ha estat organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui en dates properes a les eleccions al Parlament de Catalunya el proper 27 de setembre i ha tingut lloc aquest matí a l’Hotel Avenida Palace de la Gran Via de Barcelona. Ha comptat amb la presència de la Consellera de Governació, Hble. Sra. Meritxell Borràs, l’alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència, Sr. Carles Puigdemont, l’alcalde de Lleida, Sr. Angel Ros, el Vicepresident Primer de la Diputació de Barcelona, Sr. Dionís Guiteras, el president de l’Associació Catalana de Municipis, Sr. Miquel Buch, l’alcalde de Caldes de Montbuí, Sr. Jordi Solé, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Sr. Albert Batalla, l’alcalde de Guissona, Sr. Xavier Casoliva, l’alcalde de Vilablareix, Sr. David Mascort i el catedràtic de Dret Administratiu de la UAB, Sr. Joaquim Ferret.


FOTOS: Nacho Roca

  Extens reportatge fotogràfic  
  amb fotografies ampliades    

Els Esmorzars d’Alcaldes.eu són possibles gràcies al patrocini d’empreses com Urbaser, Certis – Obres i serveis, Zenks! i la col·laboració de SMS Advocats i Presston.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.