La iniciativa, que ha estat impulsada per l’Ajuntament de Solsona amb la col·laboració de l’Associació pro Minusvàlids de Solsona i comarca (AMISOL), permet oferir a la gent gran un espai de relació social. A més, el fet que el menjador estigui coordinat per AMISOL ajuda a potenciar la integració social de persones amb discapacitat.
"Molta verdura i poc vi"
Un dels usuaris del servei, Jordi Bracons, ha explicat que li agrada venir al menjador perquè "és una forma de relacionar-se amb gent del poble i no estar sol a casa". "Aquí menjo la verdura que jo mai em faria i només hi trobo a faltar un gotet de vi", ha assegurat.
La coordinadora del Bar del Casal de Cultura i Joventut, Montse Giralt, ha explicat que per adaptar els plats a les dietes personals dels usuaris, s’ofereixen tres tipus de menús: un de normal, un altre de baix en sal i un altre per a persones diabètiques. D’aquesta manera, segons Giralt, "s’ofereix una dieta equilibrada i sana que s’adequa a cada persona per garantir una alimentació correcta almenys un àpat al dia".
Descongestionar els àpats a domicili
L’any 2007, l’Ajuntament de Solsona ja va iniciar el projecte ‘Àpats a domicili’. Segons l’alcalde, el servei garanteix que les persones grans amb dificultats per anar a comprar i cuinar-se el menjar rebin un àpat calent al dia i en millora la qualitat de la seva alimentació. D’aquesta manera, segons Rodríguez, es facilita la vida diària dels avis que volen continuar vivint a casa mentre no tinguin un alt grau de dependència.
Actualment es presta el servei a vint domicilis del municipi, que suposen prop d’una trentena de persones. Segons ha expressat l’alcalde, en aquests moments, el programa d’àpats a domicili "està en un punt òptim de funcionament i ampliar-ne els usuaris representaria un encariment de costos, però el menjador social permetrà descongestionar-lo".